Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral
Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is. Persze ajvár helyett kínálhatjuk ketchuppal, mustárral, lepény helyett friss kenyérrel. Én az all int választottam :)

hozzávalók / 4 adag

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Szólj hozzá!

elkészítés

Csevapcsicsa

  1. Eredetileg háromféle húsból készül, de bárányt nálunk sajnos nehéz beszerezni, így én most sertést és marhát használtam, de ha csak sertésből készítjük, akkor sincs gond. Ami fontos, hogy ne válasszunk száraz húst, inkább kicsit zsírosabbat.
  2. A húsokat az összes hozzávalóval keverjük össze, és tegyük a hűtőbe pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakát is nyugodtan pihenhet.
  3. Mielőtt elkezdjük formázni, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz a hús. A formázás történhet kézzel is, de szerintem egyszerűbb zsákból kinyomni. Vegyünk elő egy habzsákot vagy csak egy zacskót, tegyük bele a masszánkat, vágjuk ki a zsák végét kb. 2 centire, és nyomjunk kis rudakat. Olajos kézzel kicsit formázzuk rajta.
  4. A legjobb, ha faszénen sütjük magas hőfokon. Ennek hiányában egy sütőrácsra helyezve tegyük 200 C°-os sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt.

Ajvár

  1. A paprikát csumázzuk ki, és a többi zöldséggel együtt tegyük egy tepsire. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert csak szétégne! 220 fokos sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük meg. Légkeveréssel gyorsíthatunk a folyamaton. Akkor jó, ha a paprika kicsit már megfeketedik. Ekkor vegyük ki, és az egészet takarjuk le egy darab alufóliával. Ez segíti a gőzképződést, és felpuhítja a paprika héját.
  2. Kb. 10 perc elteltével mindent szabadítsunk meg a héjától, tegyük egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt krémes állagot kapunk. Ezzel kész is van. Ami megmarad, később pirítósra kenve magában is isteni.

Lepény

  1. A lepény hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy laza, egynemű tésztát kapjunk. Ha ragad a tészta, kis lisztet adjunk még hozzá. Minden liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel. A legjobb, ha van olyan turmixgépünk, aminek van dagasztókarja, ebben az esetben kb 3-4 perc alatt meg is van, de kézzel is pikkpakk össze tudjuk dolgozni. Ha a tésztánk összeállt, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük kb. fél órát. Addig el tudjuk készíteni a fenti ajvárt és csevapcsicsát.
  2. Ha megkelt a tésztánk, kicsit gyúrjuk át, osszuk négyfelé, és kicsit nyomkodjuk szét laposra a kezünkkel. Nem baj, ha egyenetlen, ettől lesz rusztikus. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy villával szurkáljuk meg, és 200 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
  3. A csevapcsicsát kínáljuk a pitával, ajvárral, lila hagymával, és élvezzük a balkáni hangulatot!
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 860
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

timu

Mióta szakács: 2018.04.25.
21 recept

receptjellemzők

konyha: horvát
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
konyhatechnológia: grill
receptverseny: Heinzegj kedvenc grill ételeddel!
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csevap lepénnyel és paprikakrémmel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

727
darált sertéshús 40 dkg
darált marhahús 20 dkg
bárányhús 20 dkg
fokhagyma 2 gerezd
füstölt pirospaprika 2 teáskanál
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
padlizsán 1 db
kápia paprika 4 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 30 dkg
víz 2 dl
instant élesztő 3.5 g
1 csipet
cukor 1 csipet