r
Nosalty Logó

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
timu
Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Összesen 722 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Összesen 2880 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Összesen 123 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1696.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    547 mg
  • Nátrium
    920 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    397.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    1724 micro
  • β-crypt
    482 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 722 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    199.6 g

Zsír

  • Összesen
    102.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    518 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6784.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    356 mg
  • Foszfor
    2186 mg
  • Nátrium
    3679 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    283.9 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1590.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    528 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    543 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    180 micro
  • β-karotin
    6895 micro
  • β-crypt
    1929 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 2880 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    112 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 123 kcal

Hozzávalók

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Elkészítés

Csevapcsicsa

  1. Eredetileg háromféle húsból készül, de bárányt nálunk sajnos nehéz beszerezni, így én most sertést és marhát használtam, de ha csak sertésből készítjük, akkor sincs gond. Ami fontos, hogy ne válasszunk száraz húst, inkább kicsit zsírosabbat.
  2. A húsokat az összes hozzávalóval keverjük össze, és tegyük a hűtőbe pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakát is nyugodtan pihenhet.
  3. Mielőtt elkezdjük formázni, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz a hús. A formázás történhet kézzel is, de szerintem egyszerűbb zsákból kinyomni. Vegyünk elő egy habzsákot vagy csak egy zacskót, tegyük bele a masszánkat, vágjuk ki a zsák végét kb. 2 centire, és nyomjunk kis rudakat. Olajos kézzel kicsit formázzuk rajta.
  4. A legjobb, ha faszénen sütjük magas hőfokon. Ennek hiányában egy sütőrácsra helyezve tegyük 200 C°-os sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt.

Ajvár

  1. A paprikát csumázzuk ki, és a többi zöldséggel együtt tegyük egy tepsire. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert csak szétégne! 220 fokos sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük meg. Légkeveréssel gyorsíthatunk a folyamaton. Akkor jó, ha a paprika kicsit már megfeketedik. Ekkor vegyük ki, és az egészet takarjuk le egy darab alufóliával. Ez segíti a gőzképződést, és felpuhítja a paprika héját.
  2. Kb. 10 perc elteltével mindent szabadítsunk meg a héjától, tegyük egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt krémes állagot kapunk. Ezzel kész is van. Ami megmarad, később pirítósra kenve magában is isteni.

Lepény

  1. A lepény hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy laza, egynemű tésztát kapjunk. Ha ragad a tészta, kis lisztet adjunk még hozzá. Minden liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel. A legjobb, ha van olyan turmixgépünk, aminek van dagasztókarja, ebben az esetben kb 3-4 perc alatt meg is van, de kézzel is pikkpakk össze tudjuk dolgozni. Ha a tésztánk összeállt, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük kb. fél órát. Addig el tudjuk készíteni a fenti ajvárt és csevapcsicsát.
  2. Ha megkelt a tésztánk, kicsit gyúrjuk át, osszuk négyfelé, és kicsit nyomkodjuk szét laposra a kezünkkel. Nem baj, ha egyenetlen, ettől lesz rusztikus. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy villával szurkáljuk meg, és 200 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
  3. A csevapcsicsát kínáljuk a pitával, ajvárral, lila hagymával, és élvezzük a balkáni hangulatot!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 140
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 40
  • Össznézettség: 23257
  • Feltöltés dátuma: 2018. augusztus 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is. Persze ajvár helyett kínálhatjuk ketchuppal, mustárral, lepény helyett friss kenyérrel. Én az all int választottam :)

Hozzávalók

Csevapcsicsa

Ajvár

Lepény

Címlapról ajánljuk

További cikkek