Ebbe a sajttortába pakold a maradék mézeskalácsokat

Idén készítsetek dupla adagot a kedvenc mézeskalácsotokból, hogy ebbe a tortába is jusson! Kedvenc karácsonyi kekszeink ebben a fantasztikus sajttortában szuperropogós, fűszeres tésztává alakulnak, aminek minden falatja élvezet. Vigyázat, függőséget okozhat!

A sajttorta intézményét senkinek nem kell bemutatni, elég hírverést kapott az elmúlt másfél-két évtizedben. Sikerének egyik kulcsa éppen az, hogy bár önmagában, natúran is élvezhető, ha fűszereznénk, akkor csak a csillagos ég szab határt a képzeletünknek. Mi is készítettünk már például sütőtökös, bodzás, fehércsokoládés, kékszőlős verziókban, van sütés nélküli és vegán receptünk is, sőt, már baklavával és répatortával is összeboronáltuk kedvencünket!

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

Túl sok mézes maradt?

Idén viszont olyan magas fokozaton pörgött nálunk a karácsonyhangulat, hogy mindent is mézeskalácsosra hangoltunk. Így a mézeskalácsmuffin, a mézeskalácsos sütőtökkenyér és a mézeskalácslikőr után már nem állhattunk meg a mézeskaláccsal bélelt lejtőn, így megálmodtuk a mézeskalácsos sajttortát, amelynek minden elemében visszaköszön legkedvesebb fűszerkeverékünk.

Ez a torta már önmagában is csodálatos, de a fűszeres karamell mennyei szintre emeli

Minden réteg mézes

A legfontosabb réteg mézeskalácsszempontból persze a kekszes alap, hiszen ez az, ahol a kész kekszfigurák főszerephez jutnak.

A mi verziónkba egy csodálatosan ropogós, a sok fűszertől mélybarna, svéd mézeskalács került, de bármilyennel készíthetitek, legyen az házi vagy bolti. Sőt, akár gluténmentesre is csinálhatjátok, ehhez van is egy kiváló gluténmentes mézeskalács receptünk, amit ide kattintva megtaláltok.

A sajttorta alapjához ezen kívül csak vajra van igazából szükség, de mi kicsit még csavartunk az alaprecepten, és némi törökmogyorót is hozzádaráltunk a kekszhez.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

A legkrémesebb tortabelső

A krém hasonlóan egyszerű történet, mint a kekszes alap, ennek legfőbb alkotóeleme a krémsajt és/vagy mascarpone, ebből viszont tényleg JÓ SOK kell bele. Én személy szerint vegyesen szeretem használni a kétféle tejterméket, így igazán balanszban vannak az édes-savanykás ízek.

Mivel mézeskalácsos sajttortáról van szó, a mézeskalácsos fűszerkeverék természetes nem hiányozhat ebből sem. Mindenkinek a saját ízlésére van bízva, mennyit tesz bele, annyit elárulhatunk: mi nem spóroltunk vele.

Érdemes a fűszerezésnél figyelembe venni, hogy házilag készített vagy bolti keveréket használunk-e, hiszen utóbbi sokkal erősebb ízű lehet a sok szegfűszegtől, ezért érdemes egy picit óvatosabban bánni vele.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

A sajttorta ezzel gyakorlatilag készen is van, az elősütött kekszes alapra megy a krém, majd együtt sülnek nagyjából egy órát, 160 fokon. Amikor kész a torta, magas és pufi lehet, ezen ne lepődjünk meg, szépen le fog süllyedni, ahogyan hűlni kezd. Amíg pedig hűl a torta (érdemes akár egy éjszakát is állni hagyni), bőségesen van időnk elkészíteni a karamellszószt, ami már csak az öntet a hab a tortán.

A mézeskalácsfűszer nyilván ebbe is dukál, de ha ránk hallgattok, akkor egy hatalmas csipet sót is beletesztek, hiszen a karamellnek ez is remekül áll, ráadásul felerősíti az ízeket. A szószból egyébként érdemes akár dupla adagot is készíteni, hiszen mindenféle süteménynek remekül áll, de egy pohár kávét vagy egy bögre forró csokit is feldob.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

Ez lenne hát a mi legújabb kedvencünk. Készítsétek el ti is, és teljen fűszerekben gazdagon a karácsonyotok!

A mézeskalácsos sajttorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már a küszöbön van a karácsony, próbáld ki ezeket a pillanatok alatt elkészíthető recepteket:

Címlapról ajánljuk

További cikkek