Íme a forralt bor, amit kortyolgatva pillanatok alatt utolér a karácsony

Csak az írásos emlékek alapján is közel kétezer éve fogyasztunk forralt bort, és nem véletlen, hogy nem kopott ki ez a hagyomány: semmi nem serkenti jobban az ünnepi hangulatot a hideg hónapokban, mint egy nagy bögre gőzölgő, fűszeres forró ital. A forralt borról ugyan a legtöbben a karácsonyi vásárok nyüzsgésére asszociálunk, de ennek nem kell így lennie: pár perc munkával otthonunkban is élvezhetjük a fűszeres alkohol nyújtotta ünnepi hangulatot.

A forralt bor készítésének számtalan előnye van, először is, egyértelműen sokkal-sokkal olcsóbb, mint a vásárokban árult testvére. Amennyivel gazdaságosabb, annyival minőségibb is a házi verzió, hiszen itt csakis rajtunk múlik, hogy mi kerül a fazékba. Készíthetjük a kedvenc borunkból, legyen az vörös, fehér vagy rozé, és a fűszerezés, sőt, az édesség beállítása is teljes mértékben a saját szájízünk szerint történhet, ez pedig már önmagában elég indok arra, hogy belevágjunk.

A forralt bor pontos receptjéért katt a fotóra

És bár nagyon egyszerű forraltbor-receptről van szó, van néhány jótanács és szempont, amit érdemes megfogadni. 

  • Olyan borból készítsük, amit tényleg szeretünk. Nem kell persze a féltve dédelgetett, legdrágább üveghez nyúlni, de mindenképpen olyan nedűt válasszunk, amit magában is szívesen kortyolgatnánk. Hiszen hiába édesítjük és fűszerezzük, ha magát a bor ízét nem szívleljük.
  • Nem vétek fehérborból vagy rozéból készíteni. Bár elsőre a vörösborra asszociálunk, ha forralt borról van szó, ennek nem kell így lennie, a többi fajta éppúgy alkalmas rá. Sőt, így még többféle ízesítést kipróbálhatunk, és kísérletezhetünk vele, hogy milyen fűszer és gyümölcs áll jobban a vörösnek, mi a fehérnek.
  • Amint felforrt, készen van. Bár forralt bor a neve, vétek lenne hosszú percekig forralni, hiszen ilyen magas hőfokon távozik az alkohol a borfélékből. Azonban, ha csak forrásig melegítjük, aztán elzárjuk alatta a lángot (azaz épp egyszer felforraljuk), attól - a közhiedelemmel ellentétben - még nem fog elillanni belőle az alkohol.
  • Édesítsük kedvünk/egészségünk/ízlésünk szerint. Bár általánosságban cukorral vagy mézzel készül a forralt bor (ami rendben is van), ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha nem fogyaszthatunk cukrot, vagy csak épp diétázunk, elhagyhatjuk a forralt borból, vagy helyettesíthetjük számunkra megfelelő édesítőszerrel. A mi tuti tippünk azonban, hogy... 
  • ...készítsétek pár deci 100%-os gyümölcslével a bort, ami így hozzáadottcukor-mentes marad, és az ízén is dobni fog. Ez azért is jó, mert a fűszereket először össze tudjuk főzni a gyümölcslével, így sokkal intenzívebben át tudják adni az ízüket az italnak, mintha csak a borral forralnánk fel egyszer.
Gyümölcsös és fűszeres - ha te is elkészítenéd, katt a fotóra!
  • Használjunk egész fűszereket, mert nincs is illúziórombolóbb, mint a bögre aljára kiült fűszerporos szmötyit kerülgetni. Fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, kardamom - ezek mind remekül állnak a bornak, és bármelyiket könnyedén beszerezhetjük egészben.
  • Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről, de csak olyat használjunk, ami nem fő szét. Alma, narancs, citrom, ezek a klasszikusok, érdemes őket keresztben karikázva belefőzni, így még szebb lesz a végeredmény. Ha kedveljük az izgalmas ízeket, tegyünk bele friss gyömbért is, vagy kísérletezzünk egzotikusabb gyümölcsökkel.
  • A kevesebb több elvet tartsuk szem előtt. Ne aprítsuk bele az összes otthon talált gyümölcsöt és a fűszeres fiók tartalmát se öntsük bele a borba. Inkább válasszuk ki azt a 2-3 fűszert és 1-2 gyümölcsöt, amit a legjobban kedvelünk, és ízesítsük ezekkel. 
A fotóra kattintva nyisd meg a receptet, és mentsd el a kedvencek közé

Végül nincs is más hátra, mint nekiállni, és elkészíteni ezt a nagyon karácsonyi italt. Bátran belevághattok, most már tudtok mindent, amit érdemes!

A gyümölcsös-fűszeres forralt bor receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj a karácsonyra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...