Íme a forralt bor, amit kortyolgatva pillanatok alatt utolér a karácsony

Csak az írásos emlékek alapján is közel kétezer éve fogyasztunk forralt bort, és nem véletlen, hogy nem kopott ki ez a hagyomány: semmi nem serkenti jobban az ünnepi hangulatot a hideg hónapokban, mint egy nagy bögre gőzölgő, fűszeres forró ital. A forralt borról ugyan a legtöbben a karácsonyi vásárok nyüzsgésére asszociálunk, de ennek nem kell így lennie: pár perc munkával otthonunkban is élvezhetjük a fűszeres alkohol nyújtotta ünnepi hangulatot.

A forralt bor készítésének számtalan előnye van, először is, egyértelműen sokkal-sokkal olcsóbb, mint a vásárokban árult testvére. Amennyivel gazdaságosabb, annyival minőségibb is a házi verzió, hiszen itt csakis rajtunk múlik, hogy mi kerül a fazékba. Készíthetjük a kedvenc borunkból, legyen az vörös, fehér vagy rozé, és a fűszerezés, sőt, az édesség beállítása is teljes mértékben a saját szájízünk szerint történhet, ez pedig már önmagában elég indok arra, hogy belevágjunk.

A forralt bor pontos receptjéért katt a fotóra

És bár nagyon egyszerű forraltbor-receptről van szó, van néhány jótanács és szempont, amit érdemes megfogadni. 

  • Olyan borból készítsük, amit tényleg szeretünk. Nem kell persze a féltve dédelgetett, legdrágább üveghez nyúlni, de mindenképpen olyan nedűt válasszunk, amit magában is szívesen kortyolgatnánk. Hiszen hiába édesítjük és fűszerezzük, ha magát a bor ízét nem szívleljük.
  • Nem vétek fehérborból vagy rozéból készíteni. Bár elsőre a vörösborra asszociálunk, ha forralt borról van szó, ennek nem kell így lennie, a többi fajta éppúgy alkalmas rá. Sőt, így még többféle ízesítést kipróbálhatunk, és kísérletezhetünk vele, hogy milyen fűszer és gyümölcs áll jobban a vörösnek, mi a fehérnek.
  • Amint felforrt, készen van. Bár forralt bor a neve, vétek lenne hosszú percekig forralni, hiszen ilyen magas hőfokon távozik az alkohol a borfélékből. Azonban, ha csak forrásig melegítjük, aztán elzárjuk alatta a lángot (azaz épp egyszer felforraljuk), attól - a közhiedelemmel ellentétben - még nem fog elillanni belőle az alkohol.
  • Édesítsük kedvünk/egészségünk/ízlésünk szerint. Bár általánosságban cukorral vagy mézzel készül a forralt bor (ami rendben is van), ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha nem fogyaszthatunk cukrot, vagy csak épp diétázunk, elhagyhatjuk a forralt borból, vagy helyettesíthetjük számunkra megfelelő édesítőszerrel. A mi tuti tippünk azonban, hogy... 
  • ...készítsétek pár deci 100%-os gyümölcslével a bort, ami így hozzáadottcukor-mentes marad, és az ízén is dobni fog. Ez azért is jó, mert a fűszereket először össze tudjuk főzni a gyümölcslével, így sokkal intenzívebben át tudják adni az ízüket az italnak, mintha csak a borral forralnánk fel egyszer.
Gyümölcsös és fűszeres - ha te is elkészítenéd, katt a fotóra!
  • Használjunk egész fűszereket, mert nincs is illúziórombolóbb, mint a bögre aljára kiült fűszerporos szmötyit kerülgetni. Fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, kardamom - ezek mind remekül állnak a bornak, és bármelyiket könnyedén beszerezhetjük egészben.
  • Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről, de csak olyat használjunk, ami nem fő szét. Alma, narancs, citrom, ezek a klasszikusok, érdemes őket keresztben karikázva belefőzni, így még szebb lesz a végeredmény. Ha kedveljük az izgalmas ízeket, tegyünk bele friss gyömbért is, vagy kísérletezzünk egzotikusabb gyümölcsökkel.
  • A kevesebb több elvet tartsuk szem előtt. Ne aprítsuk bele az összes otthon talált gyümölcsöt és a fűszeres fiók tartalmát se öntsük bele a borba. Inkább válasszuk ki azt a 2-3 fűszert és 1-2 gyümölcsöt, amit a legjobban kedvelünk, és ízesítsük ezekkel. 
A fotóra kattintva nyisd meg a receptet, és mentsd el a kedvencek közé

Végül nincs is más hátra, mint nekiállni, és elkészíteni ezt a nagyon karácsonyi italt. Bátran belevághattok, most már tudtok mindent, amit érdemes!

A gyümölcsös-fűszeres forralt bor receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj a karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek