A lazac egy igazán népszerű halfajta, melyet sokan kedvelnek finom íze, illetve az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Bár a lazac tényleg nagyon egészséges, vannak halfajták, melyek még nála is jobbak.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/fp/7K/Px5Pm2dPM4bKiU9R6zxI22Z4ChdbtgPfPn3lu28O.jpg?p=lqip-16%3A9&s=4b98c73892d829ebd9fc838607285495)
A Cambridge Egyetem kutatói vizsgálataiból kiderült, melyek azok a halfajták, melyeket az egészségünk érdekében érdemes gyakran fogyasztani. És bár meglepő, az elképesztően jónak tartott lazac nem került fel a listára.
A kutatók összehasonlították a tenyésztett és vadlazac tápanyagtartalmát a makréláéval, a heringével és a szardelláéval, és mind a három kenterbe verte tápanyagtartalmával a rózsaszínhúsú halfajtát. Különösen a kalcium, B12-vitamin és Ómega-3 zsírsavak tekintetében előzték meg a lazacot.
Ráadásul az is kiderült, hogy a tenyésztett lazacban kevesebb kalcium, jód, vas és Ómega-3 zsírsav van, mint a többi halban. Cinkből és szelénből azonban hasonló mennyiség található benne, mint a többiben.
Még több az egészségről: