Mégsem igaz a mítosz – Nem hízunk az olajos magvaktól

Sok diétában egyértelműen kijelentik, hogy a zsír rossz. Most ezt kérdőjelezte meg egy új tanulmány. És mi a helyzet az olajos magvakkal?

Ez az új kutatás egyszer és mindenkorra megváltoztathatja az emberek nassolási szokásait. A tudósok ugyanis azt találták, hogy a különböző olajos magvak fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, azzal ellentétben, ahogy azt korábban gondolták.

Mégsem igaz a mítosz – Nem hízunk az olajos magvaktól

A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatócsoportja a felmérés során megállapította, hogy az amerikaiak több mint fele nem fogyaszt eleget a különböző olajos magvakból. Az ajánlott bevitel heti 15-20 dkg lenne, de ettől bőven elmaradnak a kapott eredmények. Pedig ezek az élelmiszerek telis-tele vannak tápanyagokkal, illetve lehetséges egészségügyi előnyökkel.

De az is kiderült, hogy sokan azért nem esznek ezekből elegendő mennyiséget, mert még mindig létezik az a széles körben elterjedt nézet, miszerint ezek az alapanyagok hizlalnak.

Sokan mind a mai napig úgy tartják, hogy a mandulában, a dióban, a pisztáciában és társaikban egyaránt sok a zsír, így magas a kalóriatartalmuk, azaz: hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Ez az új kutatás azonban megkérdőjelezi az ilyen tévhiteket.

Hogyan készült a tanulmány?

A kutatásba az Y-generációt (az úgynevezett millenialokat) vonták be, mivel a demográfiai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az ő körükben folyamatosan nő a metabolikus szindróma kialkaulásának kockázata – ez pedig növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, valamint a cukorbetegség. A bevont 22 és 36 év közötti résztvevők mindegyike legalább egy kockázati tényezővel rendelkezett a metabolikus szindrómát illetően. Az egyik csoport a vizsgálatok során 16 héten keresztül naponta kétszer vegyes magvakat kaptak.

Mit mutat az eredmény?

További táplálkozási korlátozások vagy életmódbeli szokások megváltoztatása nélkül az eredmények azt mutatják, hogy a magvakat fogyasztó csoport jelentős egészségügyi előnyöket tapasztalt. A vizsgálatban részt vevő nőknél 67 százalékkal, míg a férfiaknál 42 százalékkal csökkent a metabolikus szindróma kockázata. Ráadásul mindkét nem megtartotta testsúlyát és kalóriabevitelét a vizsgálat során, sőt: a nők derékbősége csökkent, a férfiak esetében pedig csökkent vérinzulinszintet tapasztaltak – mindkettő olyan mutató, ami az anyagcsere javulására utal.

Ezen felül azt is megállapították, hogy a szervezet a korábban becsültnél 5%-kal kevesebb kalóriát szívhat fel diófélékből – ami magyarázza a tanulmány eredményeit. A magvakat fogyasztó résztvevők fokozott mértékben voltak képesek a zsírok energiafelhasználására, ellentétben a kontrollcsoporttal.

Egy mítosz ledöntése

Az eredmények nem csak ellentmondanak annak a mítosznak, hogy a túl sok olajos mag fogyasztása súlygyarapodáshoz vezet, sőt épp ellenkezőleg: hangsúlyozza a diófélék szerepét az anyagcsere egészségének elősegítésében. A különböző magvak ráadásul számos előnnel járnak, a pisztácia például teljes értékű fehérjeforrás, ami olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a rost, a B6-vitamin, a tiamin, a foszfor és a réz.

Ez a tanulmány arra ösztönöz, hogy értékeljük újra az étrendi választásainkat, miközben hangsúlyozza, hogy a dióféléket kifejezetten jó ötlet beépíteni a napi étkezési szokásainkba.

Forrásunk volt.​


Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek