Mégsem igaz a mítosz – Nem hízunk az olajos magvaktól

Sok diétában egyértelműen kijelentik, hogy a zsír rossz. Most ezt kérdőjelezte meg egy új tanulmány. És mi a helyzet az olajos magvakkal?

Ez az új kutatás egyszer és mindenkorra megváltoztathatja az emberek nassolási szokásait. A tudósok ugyanis azt találták, hogy a különböző olajos magvak fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, azzal ellentétben, ahogy azt korábban gondolták.

Mégsem igaz a mítosz – Nem hízunk az olajos magvaktól

A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatócsoportja a felmérés során megállapította, hogy az amerikaiak több mint fele nem fogyaszt eleget a különböző olajos magvakból. Az ajánlott bevitel heti 15-20 dkg lenne, de ettől bőven elmaradnak a kapott eredmények. Pedig ezek az élelmiszerek telis-tele vannak tápanyagokkal, illetve lehetséges egészségügyi előnyökkel.

De az is kiderült, hogy sokan azért nem esznek ezekből elegendő mennyiséget, mert még mindig létezik az a széles körben elterjedt nézet, miszerint ezek az alapanyagok hizlalnak.

Sokan mind a mai napig úgy tartják, hogy a mandulában, a dióban, a pisztáciában és társaikban egyaránt sok a zsír, így magas a kalóriatartalmuk, azaz: hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Ez az új kutatás azonban megkérdőjelezi az ilyen tévhiteket.

Hogyan készült a tanulmány?

A kutatásba az Y-generációt (az úgynevezett millenialokat) vonták be, mivel a demográfiai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az ő körükben folyamatosan nő a metabolikus szindróma kialkaulásának kockázata – ez pedig növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, valamint a cukorbetegség. A bevont 22 és 36 év közötti résztvevők mindegyike legalább egy kockázati tényezővel rendelkezett a metabolikus szindrómát illetően. Az egyik csoport a vizsgálatok során 16 héten keresztül naponta kétszer vegyes magvakat kaptak.

Mit mutat az eredmény?

További táplálkozási korlátozások vagy életmódbeli szokások megváltoztatása nélkül az eredmények azt mutatják, hogy a magvakat fogyasztó csoport jelentős egészségügyi előnyöket tapasztalt. A vizsgálatban részt vevő nőknél 67 százalékkal, míg a férfiaknál 42 százalékkal csökkent a metabolikus szindróma kockázata. Ráadásul mindkét nem megtartotta testsúlyát és kalóriabevitelét a vizsgálat során, sőt: a nők derékbősége csökkent, a férfiak esetében pedig csökkent vérinzulinszintet tapasztaltak – mindkettő olyan mutató, ami az anyagcsere javulására utal.

Ezen felül azt is megállapították, hogy a szervezet a korábban becsültnél 5%-kal kevesebb kalóriát szívhat fel diófélékből – ami magyarázza a tanulmány eredményeit. A magvakat fogyasztó résztvevők fokozott mértékben voltak képesek a zsírok energiafelhasználására, ellentétben a kontrollcsoporttal.

Egy mítosz ledöntése

Az eredmények nem csak ellentmondanak annak a mítosznak, hogy a túl sok olajos mag fogyasztása súlygyarapodáshoz vezet, sőt épp ellenkezőleg: hangsúlyozza a diófélék szerepét az anyagcsere egészségének elősegítésében. A különböző magvak ráadásul számos előnnel járnak, a pisztácia például teljes értékű fehérjeforrás, ami olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a rost, a B6-vitamin, a tiamin, a foszfor és a réz.

Ez a tanulmány arra ösztönöz, hogy értékeljük újra az étrendi választásainkat, miközben hangsúlyozza, hogy a dióféléket kifejezetten jó ötlet beépíteni a napi étkezési szokásainkba.

Forrásunk volt.​


Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!