A nők szíve gyorsabban profitálhat az edzésből, mint a férfiaké

Olyan összefüggésekre mutattak rá a kutatók, amelyek több mozgásra ösztönözhetik a nőket.

Ha edzésről van szó, a nők megnyerhetik a nemek csatáját – legalábbis a Cedars-Sinai-i Smidt Heart Institute tudósainak legújabb kutatása erre enged következtetni. A szakértők ugyanis jelentős nemek közötti egyenlőtlenséget tártak fel, ami a fizikai erőnlétet és az egyes nemekhez tartozók szív- és érrendszerének egészségét illeti. A kutatás egészen pontosan arra mutatott rá, hogy a nők kevesebb edzéssel jelentősebb szív- és érrendszeri előnyöket érhetnek el, mint a férfiak.

A nők szíve gyorsabban profitálhat az edzésből, mint a férfiaké

Dr. Martha Gulati, a Cedars-Sinai-i Smidt Heart Institute Kardiológiai Osztályának Preventív Kardiológiai részlegének igazgatója és a tanulmány társszerzője az eredmények kapcsán elmondta:

A tanulmány szépsége abban rejlik, hogy rámutat: a nők többet tudnak kihozni a mérsékelt vagy erőteljes testmozgás minden percéből, mint a férfiak. Ez egy olyan ösztönző gondolat, amelyet reméljük, hogy a nők megszívlelnek majd.

A tanulmány több mint 412 000 amerikai felnőtt adatait elemezte, amelyeket a National Health Interview Survey 1997 és 2019 között gyűjtött össze. A megvizsgált alanyok 55 százaléka nő volt. A kutatás, hogy feltárja a nemek jellemzőit, a fizikai aktivitás különböző aspektusaira összpontosított – beleértve annak gyakoriságát, időtartamát, intenzitását, valamint típusát.

Minden, rendszeres fizikai tevékenységet folytató felnőtt esetében alacsonyabb volt a várható halálozási kockázat az inaktívakhoz képest

– szögezte le Dr. Susan Cheng, a tanulmány vezető szerzője.

Érdekes módon azonban a halálozási kockázat a nőknél 24 százalékkal, a férfiaknál 15 százalékkal csökkent. Ez a különbség egyértelműen azt jelenti, hogy a testmozgásnak nemtől függően eltérő hatásai lehetnek.

A további elemzések kimutatták, hogy mind a férfiak, mind pedig a nők akkor profitálhatnak a legtöbbet az aerob testmozgásból, ha az mérsékelt vagy erőteljes intenzitású – ilyen lehet a tempós gyaloglás vagy a kerékpározás. A férfiaknak körülbelül heti öt óra ilyen testmozgásra van szükségük a maximális haszon eléréséhez, míg a nők hasonló előnyökhöz juthatnak már heti 2,5 óra alatt. Az eltérés kiterjed az izomerősítő tevékenységekre is: a férfiaknak heti három alkalomra van szükségük a csúcsteljesítmény eléréséhez, míg a nőknek egyetlen edzésre van szükségük.

Ezenkívül a tanulmány azt is sugallja, hogy a nők még jobb eredményt érhetnek el, ha túllépik a heti 2,5 órás határt az aerob tevékenységek esetében, vagy hetente több mint két izomerősítő edzést végeznek.

Dr. Christine M. Albert, a Smidt Heart Institute kardiológiai osztályának professzora és elnöke reméli, hogy ez a tanulmány megmutatja a nőknek a testmozgás fontosságát. Így nyilatkozott:

Bízom benne, hogy ez az úttörő kutatás arra készteti a nőket, akik jelenleg nem sportolnak rendszeresen, hogy megértsék, hatalmas előnyökre tehetnek szert a rendszeresen végzett testmozgással, hiszen ez befektetés a hosszabb távú egészségükbe

– mondja Dr. Albert.

Ez a kutatás nemcsak megkérdőjelezi a testmozgással és a nemekkel kapcsolatos fennálló narratívákat, hanem meggyőző érveket ad ahhoz, hogy testreszabott edzéstervekkel dolgozzunk – hiszen jól látszik, hogy figyelembe kell vennünk a nemek eltérő fiziológiai reakcióit.

Forrásunk volt.


Még több mozgás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek