Ennyi ómega-3 kell naponta, hogy jó legyen a vérnyomásod

Már mindössze 3 grammnyi a megfelelő fajta ómega-3 zsírsavból segíthet egészséges szinten tartani a vérnyomást.

A megfelelő mennyiségű ómega-3 zsírsav fogyasztása rengeteg bizonyított egészségügyi előnnyel jár: csökkenti például a depresszió és a szorongás kockázatát, és elengedhetetlen a szív egészségéhez – csakhogy eddig nem sikerült konkrétan megállapítani, hogy mennyi ómega-3 zsírsav segíthet például a magas vérnyomás mérséklésében.

Ennyi ómega-3 kell naponta, hogy jó legyen a vérnyomásod

Kínai és kanadai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e olyan ideális ómega-3-mennyiség, amelynek elfogyasztása a leginkább pozitív hatással van a vérnyomásra. A magasvérnyomás-betegség ugyanis népbetegség.

A hazai felnőtt lakosságban az előfordulás gyakorisága meghaladja a 35%-ot, és ez az arány az életkor előrehaladtával növekszik. Nemcsak a felnőtteknél, a fiataloknál is jelentkezhet azonban: hazai adatok szerint legalább minden negyedik elhízott gyermek esetén állhat fenn magasvérnyomás-betegség.

A kutatók a Journal of the American Heart Association szakfolyóiratban tették közzé az eredményeiket: a tanulmány szerint azok az emberek, akik 2-3 gramm kombinált DHA és EPA ómega-3 zsírsavat fogyasztanak, átlagosan 2 Hgmm-rel csökkentették mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. A különbségek méginkább erősek voltak a már magas vérnyomásban szenvedők körében, a szisztolés vérnyomás ebben az esetben körülbelül 4½ Hgmm-rel csökkent a fent említett mennyiség elfogyasztásánál.

A metaanalízishez a kutatók 71 klinikai vizsgálatot tekintettek át, melyeket 1987 és 2020 között tettek közzé. Ez az összesítés egy közel 5000, 22 és 86 év közötti résztvevőből álló csoportot alkotott, akik étrendi és/vagy felírt ómega-3-kiegészítőket szedtek átlagosan 10 héten keresztül. Néhány alanynak volt magas vérnyomása is.

Az ómega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Mivel a szervezetünk nem tudja ezt előállítani, így más formában kell pótolnunk, amit elsősorban megfelelő táplálkozással tehetünk meg. Az ómega-3 zsírsavak közt vannak az állati eredetű élelmiszerekben megtalálhatóak, ezek a DHA és az EPA, illetve a növényi eredetűekben az ALA. Utóbbit először át kell alakítani ahhoz, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni, míg a DHA és az EPA esetén erre nincs szükség.

Az ajánlott mennyiség alapvetően 0,3-0,5 gramm EPA/DHA napi szinten, de a friss kutatás szerint érdemes lehet ezt növelni, főleg, ha az ember magas vérnyomásban szenved.

Forrásunk volt.


Tudj meg többet az ómega-3 zsírsavról:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek