Az ok, amiért a lila alapanyagok elképesztően egészségesek

Nemcsak ránézni jó a lila zöldségekre és gyümölcsökre, de megenni is érdemes őket, hiszen rendkívül egészségesek.

Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek növényi pigmenteket tartalmaznak, melyek kulcsszerepet játszanak szervezetünk védekezőképességében. Számos természetesen lila színű élelmiszer például antociánokat tartalmaz. Ezek a vegyületek amellett, hogy befolyásolják az élelmiszer színét, az egészségre is jótékony hatással vannak – írja a HáziPatika.

Az ok, amiért a lila alapanyagokat nagyon egészségesek

Az utóbbi időben szerencsére egyre több lila alapanyag került előtérbe, így nem is olyan nehéz ilyen finomságokra bukkanni a boltokban. De nézzük, miért is jó egészségünk szempontjából, ha sok lila alapanyagot fogyasztunk.

Először is fontos megismerkednünk az antociánokkal

Ezek vízben oldódó vegyületek, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, és a mélyvörös, lila és kék zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg. Egyelőre a szakemberek még nem döntöttek el, hogy ezek az alapanyagok megkaphatják-e szuperélelmiszer címet, de néhány tanulmány alapján az antociánokat már számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe. Többek között a hosszabb élettartam, a szív- és érrendszer egészségének fenntartása, a rák rizikójának csökkentése, a demencia megelőzése és az éles látás megőrzése is a lila zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának pozitív hatásai közé sorolható.

Mit fogyasszunk, hogy antociánokat vigyünk a szervezetünkbe?

Ezek a csodavegyületek megtalálhatóak például az áfonyában, a ribizliben, a cseresznyében, a gránátalmában és a kékszőlőben, a padlizsán lila héjában, továbbá a lila húsú édesburgonyában és a vöröskáposztában is.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek