Ennyit számít, mikor vacsorázunk pontosan

Fontos, hogy hagyjunk időt szervezetünknek a regenerálódásra, így nem mindegy, mikorra időzítjük a vacsora időpontját.

A vacsora időpontja mindig is nagy kérdés volt. Egy időben azt mondták, este 6-ig le kell zavarni az utolsó étkezést, majd olyan elméletekkel is előálltak, hogy csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne lépjük túl a meghatározott napi kalóriaszámunkat. A közelmúltban végzett kutatásoknak köszönhetően most megkaphatjuk a választ, mi a jó időpont, hogy vacsorázzunk.

Mint kiderült, nem érdemes a késői órákra hagynunk a vacsorát, ugyanis cirkadiánritmusunk – amely a szervezetünkben számos folyamattal összefüggésben áll – az emésztőrendszerre is hatással van. Éjszaka például kevesebb nyál és gyomornedv termelődik, lelassul a bélmozgás, és csökken az inzulinérzékenység is.

Ennyit számít, mikor vacsorázunk pontosan

Ne vacsorázzunk későn

Valószínűleg ennek evolúciós okai is lehetnek, hiszen elődeink napkeltétől napnyugtáig étkeztek, éjjel pedig aludtak. A világítás megjelenése és elterjedése azonban lehetővé tette, hogy tovább ébren maradjunk, és akár naplemente után is étkezzünk. Ennek azonban számos negatív hatása lehet az egészségre nézve.

Egy friss kutatás például arra világított rá, hogy minél többet eszik egy nő este 6 óra után, annál rosszabb egészségi állapotban van a szíve. Ez pedig magasabb testtömegindexet és vérnyomást, hosszú távon pedig rosszabb vércukorszint-kontrollt eredményezhet. Korábbi tanulmányokból pedig az is kiderült, hogy a későn vacsorázóknak nagyobb eséllyel kell szembenézniük az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kockázatával is – írja a hazipatika.hu.

Hagyjunk időt a regenerálódásra

A szakemberek állítása szerint azért jó időt hagyni a beleinknek éjszaka, mert így több időt és lehetőséget adunk nekik arra, hogy regenerálódjanak. A beleinkben lévő sejteket ugyanis minden nap valamilyen károsodás éri az emésztési folyamatok során, amit a szervezetnek nincs elég ideje korrigálni a késői vacsora és az azt követő korai reggeli esetén.

Ahogyan nem lehet megjavítani egy utat, ha ott épp nagy a forgalom, úgy a belek sem tudnak regenerálódni, ha épp étel van a gyomorban

– magyarázza Satchin Panda, a cirkadiánritmust kutató professzor. Ha pedig ez a regenerálódás elmarad, az teret adhat az allergiát okozó vegyületeknek és a baktériumoknak, így fokozódhat a gyulladások veszélye a testben, és nagyobb valószínűséggel alakulhat ki rossz egészségi állapot.

Tehát a legjobb, ha vannak olyan órák, amikor egyáltalán nem fogyasztunk semmit, és hagyjuk, hogy a szervezetünk pihenjen és regenerálódjon.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...