Így ehetsz környezetbarát módon, ha nem mondanál le a húsról

Úgy tűnhet, hogy a környezettudatos étrend alapja a minél kevesebb húsfogyasztás – akkor sem kell azonban lemondanod a bolygóbarát étkezésről, ha nem akarod radikálisan csökkenteni a húsevést.

Egyre több a vegán és vegetáriánus étrendet követők száma, már nemcsak egészségügyi és morális okokból, de a környezettudatosság miatt is egyre többen váltanak húsmentes életre. A kutatások azt mutatják, hogy jelenlegi élelmezési rendszerünk nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezért ha valaki tenne valamit a bolygóért, az étrendje megváltoztatásával is kezdheti. Más kutatások bizonyították már, hogy a húsban szegény étkezés például a bolygónak és az egészségnek is jót tesz. De mennyire kell valójában lemondani a húsról ahhoz, hogy környezettudatosan egyél?

Így ehetsz környezetbarát módon úgy is, ha nem akarsz lemondani a húsról

A Johns Hopkins Egyetem egy kutatása azt találta, hogy a fenntartható étkezéshez édeskevés a hús teljes elhagyása – valójában van egy kiegyensúlyozottabb megközelítés is, mint a vegetáriánus étrend. A tanulmány megállapította, hogy a „flexitáriánus” étrend valójában fenntarthatóbb étkezési megoldás, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy az ember – minden nap egy étkezéshez eszik húst, a másik kettőben pedig vegán módján étkezik, tehát nem eszik állati eredetű élelmiszereket. A tanulmány szerint ez főként azért van így, mert a tej- és tojástermelés is nagy hatással van a környezetre, és a vegetáriánussá váláshoz jellemzően mindkettő fogyasztásának növelése szükséges.

Szakértők szerint a fenntarthatóság szempontjából és a hosszú, egészséges élet szempontjából legjobb étrend egy és ugyanaz – ez nagyrészt, de nem kizárólag növényi alapú étkezést jelent.

A húsfogyasztásunk csökkentése mellett a szénhidrátokról van még értelme beszélni, ha a környezettudatos étrendre gondolunk. A szénhidrátokkal alapvetően nincs probléma, csak azokkal, amelyek a nyugati étrend alapjait képezik. Ezek a feldolgozott, egyszerű szénhidrátok se nem egészségesek, se nem tesznek jót a bolygónak: nagy részben miattuk több élelmiszert termelünk és fogyasztunk, mint valaha, de nagyon kevés tápanyagdús ételt eszünk, és kimerítjük természeti erőforrásainkat az étrendünk miatt.

A lényeg tehát az, hogy a bolygóbarát étrend érdekében nem kell kiiktatnunk teljesen a húst – csak vegyünk vissza belőle, figyeljünk a feldolgozott élelmiszerek arányaira, és kezdjünk növényi alapú étrenden gondolkodni.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek