Így tedd el a lecsót nyáron, hogy egész évben együtt lehessetek

Ilyenkor nyárvégén szinte turbóra kapcsol a befőzési láz, a kert és a piac ontja magából a zöldségeket, gyümölcsöket, érdemes nekiállni a tartósításuknak, hogy aztán az év kevésbé gazdag hónapjaiban is élvezhessük a nyári ízeket. A lecsót is érdemes eltenni, most többféle módszert mutatunk, hogy hogyan.

A lecsó a magyarok szívügye, minden családnak, régiónak van saját receptje, megmásíthatatlan elkészítési technikája. Ahogy a friss lecsót is sokféleképpen készíthetjük, úgy a télire eltett változatokra is sokféle megoldást találunk. Mielőtt rátérnénk a különböző eltevési technikákra, érdemes körüljárni, hogy milyen ízvilágú lecsókat tartósíthatunk.

Így tedd el a lecsót nyáron, hogy egész évben együtt lehessetek

Klasszikus és különleges fűszerezés

Vannak, akik a teljesen íztelen változatra esküsznek, mert úgy tartják, a legjobb ízeket csak friss fűszerezéssel lehet kihozni a lecsóból, így aztán még sót sem tesznek a ressre főzött paprika-paradicsom kettősbe.

De ha van olyan kedvenc fűszerezésünk, amiről tudjuk, hogy mindig sikert arat a családnál, időt nyerhetünk, ha ezekkel a fűszerekkel együtt főzve tesszük el.

A klasszikus só, bors, pirospaprika hármas mellett nyugodtan készíthetünk csípős változatot is, tehetünk a lecsóba római köményt, hogy közel-keletiesre hangoljuk és elővéve csak tojással és friss sajttal kell gazdagítanunk, hogy csodás shakshukát ehessünk. De a francia ratatuille-hoz sem kell feltétlenül télen beszerezni a méregdrága és primőr cukkinit, ezt is összefőzhetjük a paradicsommal és paprikával és tartósíthatjuk – ilyenkor érdemes friss zöldfűszereket is belefőzni, hogy az ízük átjárja az ételt.

Hogyan tegyük el?

A fűszerezés mellett abban is sokféle iskola van, hogy üvegekbe töltve vagy épp egyszerűen fagyasztva érdemes-e eltenni a lecsót. Mindkét változatnak megvan a haszna: a fagyasztott változatból tényleg friss ízű étel készíthető, de csak három hónapig tartható el úgy a mélyhűtőben, hogy az íze és állaga tényleg élvezetes. Később inkább pörköltek és raguk alapjaként szolgálhat. Az üveges változat sokkal tovább eláll, cserébe kevésbé lesz friss, roppanós a belőle készült étel.

Kell-e bele tartósító?

Régen minden lekvárt, befőttet, csalamádét tartósítóval tettek el, hogy tutibiztosan kitartson a téli hónapokig. Mára azonban bebizonyosodott, hogy a jó minőségű, valóban csírátlanított befőttes üvegek és a megfelelő dunsztolási technika alkalmazásával nem romlanak meg az eltett finomságok.

Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy tényleg rendkívül tiszta üveggel és tetővel dolgozzunk.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy tényleg sikerült tökéletesen csírátlanítani a fedőket, próbáljuk ki a következő trükköt. Az üveg nyakát frissentartó fóliával zárjuk le, majd a fóliára tegyünk egy késhegynyi tartósító port, és végül így kerüljön az üvegre a tető. Mivel a penészedés általában a fedőben megbújó mikróbákból indul, ezzel az eljárással megelőzhetjük, hogy a nem tökéletesen tiszta vagy hermetikusan záródó fedőről bejussanak az üvegbe a gombák és megromoljon a finomság.  

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek az otthoni praktikák is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek