Ratatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya

Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!

A receptért kattints ide!

Egy kis lecsótörténelem: biztosan mindenki kóstolta már valamilyen formában, ismeri, szereti, vagy éppen nem. Én a „havi egyszer mindenképp összedurrantok egy nagy lábas lecsót” típus vagyok, még szezonon kívül is akár.

Na de hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?

Sokan talán úgy gondolják, hogy egy régi magyar étel, amit már a honfoglaló őseink is előszeretettel készítettek. Hát nem éppen. A paprika és a paradicsom bizony Amerikából származnak, és sokáig nem terjedtek el mindennapos alapanyagként Európában. A magyar konyha a 18. századtól használja őket, tehát maga a lecsó is ekkoriban születhetett.

Receptért katt ide!

Eredetileg balkáni ételként tartják számon, persze az alapok tekintetében megszámlálhatatlan változata ismert: a legtöbb nemzeteknek megvan a saját lecsója. A Közel-Keleten a shakshouka, a szerbeknél a dzsuvecs, a törököknél a menemen, a franciáknál pedig a ratatouille. Utóbbit (v)esszük most górcső alá.

Receptért katt ide!

A ratatouille (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba. A ’rata’ jelentése: ’kaja’, a ’touille’ pedig annyit tesz: ’keverni’, tehát szó szerint ’kevert ételt’ jelent. Manapság a ratatouille-t már kicsit sem veszik maradéktemető számba, sőt, Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítékre kerül.

A fűszerezésen kívül, abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnás alapon, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap.

Összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, cukkini és/vagy padlizsán. Nem kerül bele sem kolbász, sem tojás, azaz semmiféle állati eredetű, így a vegetáriánusok, sőt még a vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatják! Számos változata van, mivel az évek során nagyon elterjedt. Azonban az minden változatban közös, hogy a ratatouille nagyon egészséges, mivel tele van zöldségekkel, és könnyen emészthető még is tartalmas.

Aki látta a L'ecsó című mesét, az tudja, hogyan is készül. Remy, az apró séf karikára szeleteli a zöldségeket, fűszeres paradicsomszószban ízlésesen sorba rendezi őket, majd rottyant egyet rajtuk, és kész is. Mikor felszolgálják Anton Egónak (az étteremkritikusnak), az ízek egyenesen a gyerekkorba repítik vissza, szíve pedig, természetesen, meglágyul.

Bár a való életben egy konyhában sündörgő mezei patkánytól valószínű, hogy infarktust kapnánk, azért ha ilyen jó ratatouille-t készítene, gond nélkül átadnánk neki a fakanalat.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek