Így tedd el a lecsót, hogy télen is bármikor tunkolhasd

Ahogy egyetlen, autentikus lecsórecept nem létezik, úgy abban sincs egyetértés, lehet-e egyáltalán tartósítani a lecsót, azaz télire eltenni a nyári, szabadföldi paradicsom és paprika legzamatosabb darabjaiból készülő lecsónakvalót. Szerintünk lehet, mutatjuk, mire figyelj, hogy tényleg a nyarat idézze a végeredmény.

A friss, húsos paprikából és paradicsomból készülő nyári lecsónak természetesen nincs párja, de az is biztos, hogy egy jól eltett lecsóalap felveszi a versenyt a télen kapható, üvegházas, az igazi zöldségekre csak nyomokban emlékeztető paprikából és paradicsomból készülő lecsóutánzattal. Mivel télen csak az utóbbira van esélyünk, jobban járunk, ha kis odafigyeléssel és munkával eltesszük télire a lecsót.

Mennyire főzzük meg?

Vannak, akik a szinte teljesen készre főzött, ízesített lecsóra esküsznek, amit kvázi csak melegíteni kell felbontás után, mi mégis azt ajánljuk, hogy maradjunk az alapoknál. Ha a paprikát és paradicsomot – akár hagyma nélkül, de sokan hagymát azért adnak hozzá – daraboljuk, dinszteljük, már van is egy nagyszerű lecsóalapunk, amit aztán majd kedvünkre ízesíthetünk, friss hozzávalókkal gazdagíthatunk, így aztán egyik alkalommal kerülhet pörköltökbe, húsok mellé, készülhet belőle tojásos, vagy épp rizses változat, vagy elvihetjük keleties irányba és főzhetünk belőle shakshukát.

Karikára, hosszúkásra, kockára?

Örök vita tárgya nemcsak az, hogy vajon kerüljön-e a lecsóba tojás, rizs, kolbász vagy épp pirospaprika, hanem az is, hogy milyen alakúra vágjuk a paprikát és a paradicsomot.

Míg a legtöbben az utóbbit apró kockákra darabolják, a paprikánál ütköznek a vélemények, van, aki szerint csak a vékonyra karikázott lecsó a lecsó, mások épp a vastag, hosszú szeletekre, vagy ellenkezőleg, a kockára vágott apró darabokra esküsznek.

Dönteni mi sem fogunk, egyéni ízlés dolga, milyenre vágjuk a paprikát, egyre érdemes figyelni: a tartósítás során annál frissebbnek érződik majd a felbontott lecsónk, minél inkább ressek maradnak a paprika rostjai, így ebben az esetben nem érdemes a legvékonyabbra szeletelni a zöldséget, jobb ha kicsit vastagabbra hagyjuk.

Hogy tartósítsuk?

Bár a paprika és a paradicsom is fagyasztható, nem a legjobb megoldás egyszerűen mélyhűtőbe pakolni összefőzött párosukat, hiszen nagyjából három hónapig lesz igazán finom a fagyasztóból kivéve. Ha viszont a lekvárokhoz hasonlóan melegen üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk, hosszú hónapokig eláll, és sokkal ízesebb marad a lecsónk. Sót és pirospaprikát, ahogy már mondtuk, nem érdemes tenni bele, elég majd főzéskor ízesíteni. Egy dologra viszont nagyon figyeljünk: mindig teljesen tiszta üvegekkel dolgozzunk, a befőttesüvegeket alaposan öblítsük el, majd forrásban lévő vízben főzzük ki – ezt végezhetjük mikróban is. Ugyanígy figyeljünk, hogy a tető se legyen csorba vagy rozsdás, és ezt is csírátlanítsuk forró vízzel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek