Ha így készíted a lecsót, biztos nem fogsz beleunni a nyáron

A kedvenc nyári zöldségeink vannak benne, három hónapig folyamatosan esszük, és nagyon szeretjük, talán néha rá is ununk. Igen, a lecsóról van szó, ami ugyan klasszikus formájában a legjobb, néha mégis ráfér egy kis extrázás.

Gazdag lecsót többféleképpen is főzhetünk. Vannak a mindenki által ismert verziók tojással, extra szalonnával és kolbásszal, esetleg rizzsel, amik azonban már lassan egy szinten vannak a hagyományos lecsóval, és elveszítették újdonságérzetüket. Ha szeretnénk egy kicsit letérni a megszokott útról az igazán gazdag lecsó érdekében, fontoljuk meg a következő hozzávalók használatát.

Ha így készíted a lecsót, biztos nem fogsz beleunni a nyáron

Más gabonák

Ha elindulunk gondolatban a rizses lecsóval, de az alap gabonát egy másik, sokkal izgalmasabb társára cseréljük, máris rengeteget dobhatunk az egyszerű ételen.

Már a barna rizs is nagy különbséget jelent, de még tovább vihetjük az újítást pár marék gerslivel, kölessel vagy hajdinával.

Akár külön is főzhetjük a gabonát (főleg a nehezen puhuló fajtákat, mint a barna rizs), de ha sok leve van a lecsónknak, és azt szeretnénk, hogy a szemek még jobban átvegyék a ragu ízét, szórjuk közvetlenül a lábasba.

Egy fokkal sűrűbb lecsót kapunk majd, nem lesz mit tunkolni, de ehhez az ételhez nem is fogjuk kívánni a kenyeret, olyan laktató. Ráadásul minimális főzéssel, egy lábasban készíthetjük el.

Hüvelyesek

Bármilyen ételt táplálóbbá tehetünk egy adag hüvelyessel, és ez alól a lecsó sem kivétel. Ha nem akarunk órákig áztatni és főzni, használjunk konzerv babot, lencsét vagy csicseriborsót.

Mivel egyiknek sem túl erőteljes az íze, nem fogják elnyomni a lecsó jellegzetes aromáját. Viszont képesek a szaftot magukba szívni, ezzel egy nagyon egységes, nagyon laktató fogást alkotva.

Öblítsük le a konzervek tartalmát és akkor adjuk hozzá a lecsóhoz, amikor a zöldségek már majdnem készre főttek. Miután beleöntöttük, rotyogtassuk az egészet nagyjából 10 percig.

Extra zöldségek

Nem kell szigorúan a paprika-paradicsom duóhoz ragaszkodnunk, ha lecsót főzünk. Rengeteg más nyári idényzöldség van, amit belefőzhetünk a raguba. Minél többféle van benne, annál sokszínűbb, gazdagabb lesz a fogás.

A cukkini, patisszon vagy tök mind kiváló választás, hiszen nem dominánsak, könnyen puhára főnek, összességében találó kiegészítői lesznek a lecsónak. A paprika után tegyük őket a fazékba, hogy ne főjenek szét teljesen.

Kockázzunk fel egy padlizsánt, adjuk azt is a raguhoz. Ezt azonban érdemes a paradicsom után, még a paprika hozzáadását megelőzően belekeverni, mert kényesebb, lassabban fő puhára, mint a többi zöldség.

Vadító fűszerezés

Sokan nem mernek vagy akarnak túlmerészkedni az egyszerű só-bors ízesítésen, a fűszerpaprika használata körül is állandó a vita, ha a lecsóról van szó. De miért hagyjuk, hogy mások véleménye az „igazi lecsóról” korlátozzon minket a konyhában?

A lecsó felturbózásának legegyszerűbb módja a fűszerezésben rejlik. Vessünk egy pillantást a fűszerpolcunkra, és válasszunk ki néhány szimpatikus játékost.

Elmehetünk egy zöldfűszeres irányba: friss vagy szárított petrezselyemmel, esetleg bazsalikom és oregano keverékével. Keleties hangulatot adhatunk a lecsónak köménnyel, korianderrel, kurkumával, de be is fűthetünk egy kevés chilivel, fokozhatjuk az izgalmakat egy kanál füstölt paprikával.

A lényeg, hogy a lecsó a miénk legyen, a saját ízlésünknek megfelelő. Hozzunk létre valami teljesen újat, lepjük meg az asztal körül ülőket!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzzük meg a nyár összes ízét:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek