Lazac, a karácsonyi halételek porschéja – ezeket készítsd belőle

Az egyik legkedveltebb halfajta a tonhal mellett a lazac, amely nemcsak kellemes ízével, hanem remek beltartalmi értékeivel lett világszerte népszerű. Vannak országok, ahol gyakorlatilag a mindennapi étkezés része, máshol inkább az ünnepi alkalmakkor fogyasztják. A lényeg, karácsonykor se feledkezzünk meg róla, ha tehetjük, mert bár nem olcsó, de elegáns, és mégis egyszerű fogások készíthetők belőle.

Hatalmas népszerűsége miatt a lazacra való kereslet ma már olyan nagy, hogy tömegesen szaporítják, és bár még mindig a vadlazacot tartják a legfinomabbnak, egyáltalán nem kell lemondanunk erről a halféléről, ha itthon csak a tenyésztett változatokkal találkozunk. Egyrészt itthon eleve sokkal kevesebb halat fogyasztunk, így használjunk ki minden lehetőséget, amikor minőségi és friss halhoz jutunk, másrészt a tenyésztett lazac íze is remek, alig különbözik a vad példányokétól.

A lazac, mint a többi halféle, remekül fagyasztható, biztosabb is ezt a változatot vásárolni, így garantált a frissessége. Fontos, hogy ahogy a többi halfélét, a lazacot is időben és kíméletes módon olvasszuk ki, ha előző nap áttesszük a hűtőbe a felső polcra, másnapra pont jó lesz.

A lazac narancsos-rózsaszínes húsa gyakorlatilag szálkamentes, ezért is olyan népszerű, ráadásul a többi tengeri halhoz hasonlóan rengeteg benne az ómega-3-zsírsav, amely kedvező hatással van nemcsak a testi, de a mentális egészségünkre is – az idegrendszert védi és erősíti, a kortizol stresszhormon szintjét csökkenti, kutatások szerint szinte antidepresszáns hatással is bír.

Még az is szereti, aki nem halas

A lazac íze jellegzetes, de nem tolakodó, fogyasztják nyersen és hőkezelve: párolva, főzve és sütve is, még a halakat következetesen elutasítók is sokszor megbarátkoznak az ízével, mert remekül variálható különböző fűszerekkel, van, aki például frissen elkészítve nem kedveli, de a füstölt változata a kedvence lesz. Mert a lazac számos más remek tulajdonsága mellett nagyon is alkalmas a füstölésre is – füstölt lazacot ma már szinte bármelyik szupermarketben vásárolhatunk, az ára sem luxus kategória és remek vendégváró falatkák, krémek készíthetők belőle, kerülhet salátába de akár levesbe is.

A skandináv és a távol keleti konyha egyik fő alapanyaként a lazac rengetegféle lehetőséget rejt, készülhet belőle egyszerű reggeli, de akár az ünnepi lakoma elegáns főfogása is – a hagyományos hazai karácsonyi vacsorát is érdemes egy kicsit feldobni vele. Ha csak valamilyen könnyű előételben gondolkodunk, akkor egy lazactatárral, krémmel vagy salátával, vagy akár sushival, nem lőhetünk mellé.

Levesbe is!

De ha már unjuk vagy épp nem kedveljük a hagyományos magyar halászlevet, vagy csak egyszerűen kipróbálnánk valami újat, akkor a változatos hallevesek irányába is érdemes elkalandoznunk.

Főételek lazaccal

Ha pedig valamilyen elegáns főételben mutatnánk valami újat az ünnepen, gyakorlatilag szárnyalhat a fantáziánk.

A lényeg, hogy ahogy a többi halfélének, a lazacnak sem tesz jót, ha túlsül vagy -fő, hiszen rágós, ízetlen lesz.

Remekül párosítható citrusos ízekkel, kapribogyóval és chilivel is, jól illik hozzá a tejszín, de gyakorlatilag bármilyen zöldséggel rokonítva remek fogás készülhet belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi fogás itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek