Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Amikor tésztát főzünk, általában a gyorsaság a legfontosabb szempont. Ezért nem állhatunk neki válogatni a különböző fajták közül, mindig azt dobjuk a fazékba, ami éppen van otthon. Pedig jobban járunk, ha változtatunk ezen.

Nem azért kapható ennyi különböző alakú tészta, mert a tésztagyártók és az olasz nagymamák nagyon unatkoznak. Akár hisszük, akár nem, mindegyiknek megvan a maga rendeltetése, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szósszal és feltéttel tálaljuk a különböző alakú tésztákat.

Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Miért legyünk válogatósak?

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme többfajta tésztát tartani a kamrában, amikor ugyanolyan finom lesz a bolognai pennével és spagettivel is. Ez az állítás ott bukik meg, amikor azt vesszük észre, hogy az összes tészta elfogyott, a húsos szósz nagy része pedig ott maradt a tányér alján.

Hiszen minden tészta máshogy képes felvenni a szószt és a feltéteket, érdemes utánajárni, hogy mit mivel párosítsunk.

Rövid tészta

Minden ebbe a kategóriába tartozik, amit a villával fel tudunk szúrni, felcsavarni viszont nem. Például a nyakkendő, fusilli és a nagykocka ilyen. Fő jellemzőjük, hogy nem lyukasak, felszínük általában egyenletes.

A szószt ugyan nem szállítja olyan jól, de a nagyobb feltéteket könnyen fel tudjuk szúrni vele együtt. Sokkal könnyebb a villánk hegyére tűzni egy nyakkendőtésztát és egy kocka csirkét vagy zöldséget.

Használjuk olyan szószokban, ahol nagyobb darab zöldségek vagy hús gazdagítja a ragut.

Lyukas tészta

Ezek is rövid, kisebb méretű tészták, annyi különbséggel az előző kategóriához képest, hogy a közepük üreges. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal több szószt felvegyenek.

A kisméretű zöldségek (pl. borsó, kukorica), magvak is könnyebben felszedhetők a tányérból, mert a beleragadnak ezekbe az üregekbe. A makarónit, pennét és szarvacskát ezért válasszuk ilyen ragukhoz.

Hosszú tészta

A legjobban akkor járunk a spagettivel, szélesmetélttel, ha intenzíven sűrű szószokba forgatjuk. Kerüljük a nagyobb darab hozzávalókat, mert ezek kicsúsznak a hosszú szálak közül.

A darált hús még belefér ebbe a kategóriába, nem véletlen, hogy a bolognai szósz spagettivel a legjobb.

Apró tészta

Amikor leveses fogásokat készítünk, tartalmasabbá tehetjük őket ezekkel az apró szemű tésztákkal. Nem kell feltétlenül a levesbetétre gondolni: a tarhonya vagy az orzo is kiváló választás lehet egy nem annyira sűrű raguban.

Mivel itt már nem villát, hanem kanalat használunk, semmi akadályba nem fogunk ütközni a sűrű, tésztás ételek elfogyasztásánál.

A fenti párosításokat figyelembe véve főzzünk legközelebb, meg fogunk lepődni, hogy a tésztaválasztás igenis fontos szempont.

Mutasd meg, hogy a te tésztarecepted a legfinomabb! Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Minden, ami tészta:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek