Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Amikor tésztát főzünk, általában a gyorsaság a legfontosabb szempont. Ezért nem állhatunk neki válogatni a különböző fajták közül, mindig azt dobjuk a fazékba, ami éppen van otthon. Pedig jobban járunk, ha változtatunk ezen.

Nem azért kapható ennyi különböző alakú tészta, mert a tésztagyártók és az olasz nagymamák nagyon unatkoznak. Akár hisszük, akár nem, mindegyiknek megvan a maga rendeltetése, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szósszal és feltéttel tálaljuk a különböző alakú tésztákat.

Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Miért legyünk válogatósak?

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme többfajta tésztát tartani a kamrában, amikor ugyanolyan finom lesz a bolognai pennével és spagettivel is. Ez az állítás ott bukik meg, amikor azt vesszük észre, hogy az összes tészta elfogyott, a húsos szósz nagy része pedig ott maradt a tányér alján.

Hiszen minden tészta máshogy képes felvenni a szószt és a feltéteket, érdemes utánajárni, hogy mit mivel párosítsunk.

Rövid tészta

Minden ebbe a kategóriába tartozik, amit a villával fel tudunk szúrni, felcsavarni viszont nem. Például a nyakkendő, fusilli és a nagykocka ilyen. Fő jellemzőjük, hogy nem lyukasak, felszínük általában egyenletes.

A szószt ugyan nem szállítja olyan jól, de a nagyobb feltéteket könnyen fel tudjuk szúrni vele együtt. Sokkal könnyebb a villánk hegyére tűzni egy nyakkendőtésztát és egy kocka csirkét vagy zöldséget.

Használjuk olyan szószokban, ahol nagyobb darab zöldségek vagy hús gazdagítja a ragut.

Lyukas tészta

Ezek is rövid, kisebb méretű tészták, annyi különbséggel az előző kategóriához képest, hogy a közepük üreges. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal több szószt felvegyenek.

A kisméretű zöldségek (pl. borsó, kukorica), magvak is könnyebben felszedhetők a tányérból, mert a beleragadnak ezekbe az üregekbe. A makarónit, pennét és szarvacskát ezért válasszuk ilyen ragukhoz.

Hosszú tészta

A legjobban akkor járunk a spagettivel, szélesmetélttel, ha intenzíven sűrű szószokba forgatjuk. Kerüljük a nagyobb darab hozzávalókat, mert ezek kicsúsznak a hosszú szálak közül.

A darált hús még belefér ebbe a kategóriába, nem véletlen, hogy a bolognai szósz spagettivel a legjobb.

Apró tészta

Amikor leveses fogásokat készítünk, tartalmasabbá tehetjük őket ezekkel az apró szemű tésztákkal. Nem kell feltétlenül a levesbetétre gondolni: a tarhonya vagy az orzo is kiváló választás lehet egy nem annyira sűrű raguban.

Mivel itt már nem villát, hanem kanalat használunk, semmi akadályba nem fogunk ütközni a sűrű, tésztás ételek elfogyasztásánál.

A fenti párosításokat figyelembe véve főzzünk legközelebb, meg fogunk lepődni, hogy a tésztaválasztás igenis fontos szempont.

Mutasd meg, hogy a te tésztarecepted a legfinomabb! Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Minden, ami tészta:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...