Tésztát! De milyet?

Spagetti, penne, makaróni, csusza, lebbencs, lasagne, orsó, kagyló, széles metélt, canelloni, üveg, durum, kéttojásos, nyolctojásos, teljes kiőrlésű... Most akkor melyiket válasszuk?

Miért együnk tésztát?

Hiszen annyi rosszat hall az ember. Fogyni is kellene, meg alig van tápértéke, nincs benne vitamin, sem ásványi anyag... lehet, de ezzel a kifogással csak az éljen, aki úgy magában szokta ropogtatni a nyers, esetleg kifőtt tésztát. A tészta ugyanis magában valóban nem tartalmaz vitaminokat, de gombás szósszal, zöldségekkel, jól összeválogatott húsokkal együtt fogyasztva máris más a helyzet! Még csak az sem igaz, hogy hizlal, hiszen egy átlag tészta 100 grammonkét 380 kalóriát tartalmaz, ami egyáltalán nem nevezhető soknak. 75%-a viszont szénhidrátból áll, amire a szervezetnek szüksége van. Olyannyira, hogy ideális esetben a napi táplálék 55%-ának szénhidrátból kell állnia. Egy adag tészta hússal vagy zöldségekkel, egy friss salátával kísérőként tehát tökéletesen illeszkedik a diétába. Különösen, ha a teljes kiőrlésű változatot választjuk.

10 perces vacsora retro tészták >>

Milyet válasszunk?

Egyáltalán nem mindegy, hogy hová nyúlunk a boltban. Igaz, hogy ízre hasonlóak, de annak függvényében, hogy mivel fogyasztjuk, hatalmas különbségek lehetnek a tányérunkon. A bolognaihoz például előszeretettel fogyasztunk spagettit, holott legjobban a tagliatelle vagy széles metélt illik hozzá. Hogy miért? Mert a lapos, hosszú szálak sokkal több szószt képesek felvenni, mint a hengeres rokonuk. Ha a tésztára ráöntjük a szószt, és utána még a sütőben átsütjük, célszerű valamilyen üreges tésztát választani, mert a forró szószt nagyon jól magába tudja szívni. Tejszínes, sűrű szósszal tálalt tésztához a kagylótésztát vagy orchiette tésztát főzzünk – megáll benne a szósz, nekünk pedig élményben lesz részünk!

Egészséges, gyors vacsora >>

Kell bele tojás?

A tészták között vannak 2-4 és 8 tojásos száraz tészták, valamint tojás nélküliek, és durumtészták. A durumbúzából készült tésztához nem szokás tojást tenni. Az olasz konyhában gyakori a használata – ők al dentére, vagyis fogkeményre, roppanósra főzik a pastát. A durumtészta jellegzetessége pedig – amellett, hogy hamarabb elkészül, mint a tojásos társai –, hogy sokkal nehezebben fő szét. A tojásmentes verzió kevesebb kalóriát tartalmaz, és magasabb rosttartalma miatt lassabban bomlik le, így tovább megmarad a teltségérzetünk. Ha magyaros ételt készítünk, általában a magasabb tojásszám a nyerő – hiszen minél magasabb a tojásszám, annál sárgább a tészta. Túrós csuszánál, káposztás kockánál, mákos csíknál pedig egyáltalán nem menő a félkemény állapot!

Még több tészta itt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek