A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

A kukoricadara talán nem a leggyakoribb alapanyag a konyhában, pedig rengeteg potenciál van benne. Nézzük most a legjobb, legizgalmasabb és legkreatívabb felhasználási módjait.

Ha a búza- és a kukoricadara között kéne választani, valószínűleg a legtöbben az előbbit választanánk: felhasználása, a vele készült ételek népszerűbbek, ismertebbek, mint a sárga szemcséké. Pedig nagyjából ugyanazt tudja a két kamralakó, sőt, a kukoricadara talán még egy kicsit jobban is csinálja mindazt, amire a gríz képes. Most listázzuk együtt azokat az alapvető és kevésbé alapvető ételeket, amelyek a darából születhetnek.

A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

Lepény

Ha kukoricadaráról van szó, nem nagyon mehetünk el csukott szemmel a puliszka/polenta (nevezzük bárhogy) mellett, ez az étel készül ugyanis a leggyakrabban ebből az alapanyagból. Viszont magát a polentát is megannyi más étellé alakíthatjuk, attól függően, hogyan készítjük el.

Például, ha nagyon sűrűre főzzük a málét, akkor lepények, pizzák alapját adhatja.

Főzzük sokáig a kukoricadarát a vízzel vagy alaplével, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A végén adjunk hozzá egy kevés vajat, ez is segíti majd összefogni a polentát. Ezután a még meleg málét terítsük sütőpapíros vagy kiolajozott tepsire (hidegen összeáll, nem formázható), és egyengessük el. Tegyünk rá tetszés szerint szószokat, feltéteket, és süssük meg.

Gombóc

Magából a polentából is készíthetünk gombócokat: töltetlenül vagy valamilyen töltelékkel (például juhtúróval) kiváló köret lehet az olyan szaftos egytálételekhez és ragukhoz, mint a pörkölt, lecsó vagy paprikás.

De felhasználhatjuk az olyan kedvenceinkben is, amelyek alapból grízt használnának. Ez lehet gluténmentes opció is egyeseknek vagy akkor is bevethetjük, ha épp nincs otthon búzadara. A túrógombóc és hasonlók mind készülhetnek kukoricával.

Kukoricakenyér

A tengerentúli konyhák (mind Észak-, mind Dél-Amerikában) előszeretettel készítenek kukoricakenyeret, ami nem is annyira kenyér, inkább egy sós kevert süteményre hasonlít. Kukoricadara, kukoricaliszt, tej és tojás az alapja, amit vaj gazdagít, és különböző fűszerek ízesítenek.

A chilis bab egyik legjobb kísérője lehet a kukoricakenyér, mert felszívja a sűrű szaftot, mellette pedig igen laktató is. De kenyérként is megállja a helyét, kencékkel, felvágottakkal, zöldségekkel kiegészítve.

Sütemény

Igen, még süteménybe is kerülhet a dara: ezek általában jó puha, omlós piskóták, amelyek olajjal készülnek, amitől még „szaftosabb” állagot kapnak. A gluténmentes receptek is gyakran használják éppen azért, mert a belőle sütött desszertek nem száradnak ki annyira.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai alapanyagok és sokszínű felhasználásuk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...