3 izgalmas zöldségpáros, amiből feltétlenül főzz krémlevest idén nyáron

A krémleves sokaknak inkább egy őszies hangulatú fogás, és sok szempontból tényleg az is – ettől függetlenül nagy kapufa lenne, ha nyáron nem készítenénk el az alábbi zöldségpárokkal kényeztető recepteket.

Ne mondja senki, hogy a nyár nem válhat a krémlevesek másodlagos főszezonjává (az ősz után, természetesen), főleg akkor ne, ha egyszer ennyiféle zsenge, friss és szezonális termény áll rendelkezésre, amelyet nem elég, hogy krémlevesbe főzhetünk, de össze is ereszthetünk egy fazékban, ezáltal még izgalmasabbá, tartalmasabbá és színesebbé téve a végeredményt. Lássunk néhány párost, ezek mindenképpen kerüljenek fel az asztalra, míg tart a nyár!

Paradicsomos krémleves tálban
3 izgalmas zöldségpáros, amiből feltétlenül főzz krémlevest idén nyáron

Cukkini + paradicsom

Tésztaszószban találkozhatott már ez a két harsányan nyári alapanyag, és ugyanezt megtehetik egy krémleves selymes közegében is. A legjobb lesz, ha egy tepsire dobva enyhén szenesre és jó puhára sütjük őket némi hagymával és fokhagymával, majd ízesítünk és krémesre turmixolunk mindent.

Ízesítési tippek: használjunk friss bazsalikomot, oregánót, illetve a savasság érdekében egy kevés balzsamecetet.

Kápia paprika + padlizsán

Nos igen, kissé szokatlannak tűnhet az ötlet, hogy ezekből az alapanyagokból készítsünk krémlevest, azonban elég csak abba belegondolni, hogy a piros, húsos paprika és a karakteresen különc padlizsán milyen jól tudnak együttműködni például az ajvárban.

Ha ezen a vonalon elindulunk, megalkothatjuk a nyár egyik legizgalmasabb levesét: a sült, meghámozott zöldségeket némi alaplével turmixoljuk össze, a sűrítéshez pedig használjunk némi száraz kenyeret vagy forró vízben áztatott diót.

Ízesítési tippek:

mivel alapból elég sok aroma kavarog majd a levesünkben, elég, ha némi sóval, borssal, esetleg korianderrel és egy leheletnyi köménnyel dolgozunk. Némi ecet sokat dobhat az étel végső ízén.

Kukorica + póréhagyma

Persze, kukoricát egész évben vehetünk, ahogy póréhagymát is, így tulajdonképpen januártól-decemberig adott lenne a lehetőség egy pórés kukoricakrémleves elkészítésére. Mégis, a legeslegfinomabb verziót csak és kizárólag akkor hozhatjuk össze, amikor a szárakon beértek az első édes, lédús csöves kukoricák.

A zsenge kukorica és a friss póréhagyma teszi oly különlegessé a leves e nyári verzióját: összepárolva, majd tetszőlegesen főző-, kókusz- vagy növényi tejszínnel leturmixolva kapjuk meg az édeskés, kellemesen pikáns csodalevest.

Ízesítési tippek:

tényleg ne toljuk túl a biciklit, hagyjuk a zsenge kukoricát a maga édességében tündökölni. Kevés sóval és borssal adjunk minimális karaktert a levesnek, esetleg némi kenyérkockával, reszelt sajttal fogyasszuk, ha nagyon vágyunk valami többre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári konyhai inspirációt meríthetsz innen is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek