Kerüld el ezt a 4 hibát: a kovászos uborkád szottyossá válhat tőlük

Eltenni egy üveg kovászos uborkát nem tűnik túl nagy kunsztnak, és alapvetően nem is túl bonyolult a házi savanyúság összerakása. Ahhoz azonban, hogy a kész savanyú állaga tökéletesen ropogós és ne puha-nyálkás legyen, figyeljünk az alábbiakra.

Nincs is nagyobb öröm annál nyáron, amikor beérik egy üveg házi kovászos uborka és végre le lehet szüretelni. Ilyenkor nehéz megállni, hogy az ember ne harapjon bele az egyik, még naptól meleg darabba: ez a falánkság pedig arra is kiváló lehetőséget nyújt, hogy ellenőrizzük a savanyúságunk állagát. Ugyanis az igazán jó kovászos uborka roppanós és ress – puha, mállós, maszatos textúrákat észlelve érdemes elgondolkozni azon, hogy nem követtük-e el az alábbi bakik egyikét.

Üvegben érlelődő kovászos uborka
Kerüld el ezt a 4 hibát: a kovászos uborkád szottyossá válhat tőlük

Válassz egyforma uborkákat

A piacon és a boltban ugyan nagyrészt egyforma uborkák sorakoznak a ládákban arra várva, hogy hazavigyük őket, ha nem figyelünk oda, előfordulhatnak a megvett adagban méretbeli eltérések.

Ha az eltett üvegben úsznak kisebb és nagyobb uborkák is, félő, hogy mire a nagyok teljesen beérnek, a kicsik túl puhákká válnak.

Ne forrázd le a zöldséget

A kovászos uborka biztonságos éréséhez elengedhetetlen a sós felöntőlé, amit sokan összeforralnak felhasználás előtt. Amennyiben így járunk el, feltétlenül hagyjuk hűlni a sós levet az üvegbe öntés előtt: a meleg folyadék megfőzheti az uborkákat, amelyek így rögtön a kovászolás elején elveszítik harsány, ress állagukat.

Kerüld a közvetlen, tűző napfényt

Ugyan a kovászos uborka beéréséhez stabil jóidő kell, tévhit, hogy magát az üveget végig közvetlen napfényre kell tennünk. A fermentálási folyamat nem a napsugártól, hanem a meleg időtől indul be, ráadásul, az árnyékos, meleg közegben érlelt uborkák nem puhulnak fel annyira, ropogósak maradnak.

Tartsd szemmel a savanyút

Egy olyan komplex folyamat, mint a kovászos uborka fermentálása, igen sok tényezőtől függ (zöldség mérete és minősége, átlagos hőmérséklet, érlelő kultúrák aktivitása). Éppen ezért nem létezik pontos recept arról, milyen gyorsan kell beérnie egy üveg savanyúnak.

Miközben érik, folyamatosan ellenőrizzük az üveg tartalmát, különös figyelmet fordítva a következőkre:

  • az érlelő folyadék színe (ha opálos, akkor nemsokára kész)
  • az uborkák színe (ha elvesztik élénkzöld színüket, alakulnak)
  • a buborékok aktivitása (a folyadékban fel-felszökő buborékok aktív érést jelentenek)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még tovább fenheted konyhai tudásod élét:

Legújabb receptek

Diós-fahéjas kalács

Eddig mindig húsvétra készítettem, így számomra a kalácssütés leginkább ehhez az ünnephez kapcsolódik. De valójában az év bármely napján tökéletes választás lehet egy finom, ...

Barackos jeges tea

A nyári frissítők sztárja a jeges tea, amit most házi barackpürével ízesítettünk és édesítettünk. Más gyümölccsel is kipróbálhatjuk és akár zöld- vagy gyümölcsteával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...