Duplán hamis töltött karalábé: olcsó recept, ami megment hóvégén

Aki hó végén is szeretné kiélvezni a nyáreleji szezon legjavát, vásároljon karalábét: ilyenkor zsenge, édeskés és ízletes a zöldség, ráadásul isteni főzeléket készíthetünk belőle. Segít mindebben a hónap olcsó receptje sorozat alábbi cikke!

Sosem könnyű kiokoskodni, hogy a hónap utolsó napjain, amikor már epedve várjuk a következő fizetést, ugyan miből készüljön ebéd, vacsora, satöbbi. Ebben a kényes kérdésben próbál segítséget nyújtani a hónap olcsó receptje sorozatunk, amely május végén egy gyorsan összedobható és pénztárcát cseppet sem megterhelő töltött karalábét ajánl mindazok számára, akik szeretnék kevés pénzből megtölteni a bendőket. Pontosabban nem klasszikus értelemben töltjük meg a zöldséget: az alábbi egy duplán hamis recept. De mégis mit jelent ez? Nézzük!

Hamis töltött karalábé: karalábéfőzelék húsmentes fasírtokkal, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalva
A hamis töltött karalábé receptjéért kattints a képre!

Félre a karalábévájóval!

A töltött karalábé egy szép étel, azonban a kemény, ress zöldségfejek kivájása nem épp a legkedvesebb folyamat. Sokan ezért alapból is átugorják ezt a lépést, egyszerű, kockázott karalábéból készítve az ekképp hamisított fogást.

Ezt a hamisító lépést mi is megejthetjük, ezzel felgyorsítva a főzési folyamatot: technikailag egy ízes, tejfölös, enyhén fűszeres főzeléket rittyenthetünk, amiben aztán a fasírtok landolnak majd.

Érdemes a főzeléket egy kevés tejfölös-lisztes habarással besűríteni, ezzel komfortosabb és laktatóbb jelleget adva az ételnek. A fűszerezést hagyjuk szerény szinten: némi paprika (ne legyen piros a főzelék), majoranna és snidling eléri a kívánt hatást. Persze kedvünk szerint használhatunk zöldfűszereket, köményt, de akár kurkumát is.

Nézd meg videón is a hamis töltött karalábé elkészítését:

Kinek van pénze húsra?

Sokan nem tudják, hogy egy étel olcsóvá tételének a legegyszerűbb módszere a hús elhagyása. Bár az is lehet, hogy mi, magyarok nem szívesen élünk ezzel az eszközzel, mert hibásan azt gondoljuk, hogy csak a húsos étel hozhat kitartó jóllakást.

Azonban, ha húsmentes ételeinket a megfelelő alapanyagokból állítjuk össze, ugyanolyan hosszan tartó és kellemes teltségérzetet érhetünk el, mintha húst fogyasztottunk volna.

Hamis töltött karalábé: karalábéfőzelék húsmentes fasírtokkal, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalva
A hamis töltött karalábé receptjéért kattints a képre!

Egy töltött karalábé esetében a darált húst kell pótolnunk valamivel, erre pedig szinte önként és dalolva jelentkezik a bulgur és a lencse. A gabona és a hüvelyes együttes erejével érhetjük el a kívánt hatást, ami még a megrögzött húsevők gyomrát is színültig telíti majd.

Ezzel valósul meg a recept második hamissága: a húsmentes gombócokat a főzelékben megmelegítve áll össze a mű, ami egyszerű, mégis nagyszerű hóvégi mentőöv lehet a pénztárcáknak.

TIPP: Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük szét a fasírtokat a főzelékben. Mivel se tojás, se más anyag nem köti össze őket, ezért könnyedén szétmállhatnak, ha erőteljesen forraljuk őket.

Plusz egy spórolós ötlet

Amennyiben a piacon/boltban olyan szerencse ér minket, hogy gyönyörű, leveles karalábéhoz jutunk, eszünk ágába se jusson letépni a fejekről a leveleket. Vigyük őket haza, mossuk meg szépen, majd készítsünk belőlük (a zsengébb szárakból és ép levelekből) egy gyors, zöld krémlevest. Ehhez egy csodás recept itt található: a hóvégi kétfogásos ebéd elő is állt!

Hamis töltött karalábé: karalábéfőzelék húsmentes fasírtokkal, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalva
A hamis töltött karalábé receptjéért kattints a képre!

Itt a hamis töltött karalábé teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje című sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ízes és egyszerű receptekkel várunk itt is:

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...