Okok, melyek miatt érdemes extra szűz olívaolajat használnod

Az extra szűz olívaolaj fogyasztása rengeteg előnnyel jár, így érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, érdemes tisztázni, hogy mitől extra szűz egy olívaolaj. Az, hogy egy olívaolaj szűznek minősül-e, azon múlik, milyen technológiával készítik el. A mediterrán vidékeken növekvő, csodaszép, göcsörtös törzsű olívafák gyümölcsének olaját alapvetően préseléssel nyerik ki.

Azok az olajok minősülhetnek extra szűznek, amelyeknek olajsavtartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot, és könnyed, gyümölcsös aromájuk van. Ez a legalkalmasabb a „nyers" fogyasztásra – jó kísérője lehet salátáknak, egy szelet mozzarellának vagy akár már egy kész pizzának is.

Okok, amelyek miatt érdemes extra szűz olívaolajat használnod

Milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik?

Egy tanulmányban megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik mediterrán étrendet követtek extra szűz olívaolajjal kiegészítve, 62 százalékkal kisebb arányban alakult ki mellrák, mint azoknál a nőknél, akik pusztán egy alacsony zsírtartalmú diétát tartottak be étkezésükben. Ezen kívül védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és akár az Alzheimer-kór ellen is.

Az extra szűz olívaolajban továbbá megtalálhatóak a polifenolok, melyeket többféle pozitív egészségügyi hatással is kapcsolatba hoztak már, így akár a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kognitív zavarok csökkent kockázatával is. Mi több, a polifenolok a bélflóra harmonikus működését is támogatják.

Szintén fontos az extra szűz olívaolaj stabilitása szempontjából, hogy többségében egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek egyaránt egészségesek és ellenállóak az oxidációval szemben.

A szakértők szerint fontos megemlíteni az extra szűz olívaolaj esetében, hogy úgy tűnik, sokkal hatékonyabb, ha a mediterrán diéta részeként fogyasztjuk. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az olaj polifenoljai kölcsönhatásba lépnek a fogyókúra alatt megengedett zöldségekkel és más egyéb ételekkel.

Forrásunk volt.


Még több az olajokról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek