Kerti parti felsőfokon

Minden, ami egy jó összejövetelhez kell. Praktikus megoldások, tippek, hogy házigazdaként is kellemes perceket jelentsen a vendégsereg.

Ha nyár, akkor adja magát a kinti helyszín, már ha van ilyenünk. Ügyes tervezéssel elkerülhetjük, hogy őrült rohangálásba csapjanak át a vendéglátás órái, hisz a cél, hogy mindenki jól érezze magát (beleértve a szervezőket is), finomakat együnk-igyunk, beszélgessünk. Lássuk, mit kell tennünk egy jól sikerült kerti mulatsághoz!

Készítsd el előre!

Vagy legalábbis készüljünk előre mindennel, amivel csak lehet. Nincs nehéz dolgunk, két fő irány közül kell választanunk: grillezni szeretnénk vagy még egyszerűbb, ha bográcsban készül az étel.

  • Ha a bográcsozás mellett tesszük le voksunkat, még a vendégsereg érkezése előtt megfőzhetjük a főfogást, és mikor kellően éhesek a meghívottak, csak át kell melegítenünk. Mellé friss saláta vagy savanyúság és felszeletelt kenyér dukál.
  • Ha a grillezést választjuk, nem tudunk ennyire előkészülni, de már az is sokat számít, ha a húsokat nem a vendégek beállításakor kezdjük el szeletelni és fűszerezni. Előző este essünk túl ezen, pácoljuk be a húsokat vagy fűzzük fel a nyársakat, másnap már csak faszenet kell izzítanunk (férfimunka!), mire megérkezik a sok éhes száj. Grillezett húsok mellé egészséges és könnyű megoldás a saláta, melyet kicsivel a vendégség előtt megmosunk, megszárítunk, összevágjuk a belevalókat, de csak a tálaláskor keverjük be!
  • Fussuk végig a listát, lesz-e vega vendégünk, ha igen, vegyünk grillsajtokat, és rácsra velük!

  • Ha szeretnénk éhségűzőként egy kis előételt is kínálni, javasoljuk a zöldségkrémeket, mártogatósokat, ezeket is készítsük el a kerti parti előtti napon, és dugjuk hűtőbe. Tálaljuk kenyérrel vagy nyers zöldségekkel. A tésztasaláta is kitűnően működik vendégfogadóként vagy akár főfogásként is lakmározhatnak belőle, akik éppen nem kívánják a húst.
  • A desszert sem maradhat el: egy nagy adag sorbet vagy gyümölcssaláta a nyári hőségben tökéletes lezárása az ételsornak. Természetesen mindkettő már a hűtőben éjszakázhat, a gyümölcssalátára ne feledjünk citromot is csepegtetni, nehogy megbarnuljanak másnapra az arra hajlamos gyümölcsök.
  • Ne feledkezzünk meg az ételek kiválasztásakor az aranyszabályról, miszerint ne ilyenkor kísérletezzünk új receptúrákkal, szerencsésebb a régi, jól beváltakhoz ragaszkodni.
  • Ha nem szeretnénk holtfáradtan ajtót nyitni a vendégeknek, elégedjünk meg egy-két előétellel, egy főfogással és egyféle desszerttel, kerüljük a terülj, terülj, asztalkám effektust, nem kell túl sokfélét bevállalni.

Sütihalom pár perc alatt >>

Italok hűtése

Ha kicsi a hűtőnk vagy nem szeretnénk egyfolytában a jégszekrényhez rohangálni, kapjuk elő a jobb állapotú vödröket, dézsákat, töltsük meg jéggel, és ebbe állítsuk a sörös- és borosüvegeket. Az aprónépnek, sofőröknek és absztinenseknek házi szörp és limonádé jár. Készítsünk belőle jó nagy adagot, töltsük palackokba, és ezek is mehetnek a jeges tárolókba.

Mit igyunk kánikulában? >>

Teríték

Fő a lazaság! Nem kell mindent az élére állítani. Helyezzünk ki a kertbe egy tálalóasztalt, melyen kényelmesen elférnek a tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Innen majd mindenki elveheti a sajátját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek