Kerti parti felsőfokon

Minden, ami egy jó összejövetelhez kell. Praktikus megoldások, tippek, hogy házigazdaként is kellemes perceket jelentsen a vendégsereg.

Ha nyár, akkor adja magát a kinti helyszín, már ha van ilyenünk. Ügyes tervezéssel elkerülhetjük, hogy őrült rohangálásba csapjanak át a vendéglátás órái, hisz a cél, hogy mindenki jól érezze magát (beleértve a szervezőket is), finomakat együnk-igyunk, beszélgessünk. Lássuk, mit kell tennünk egy jól sikerült kerti mulatsághoz!

Készítsd el előre!

Vagy legalábbis készüljünk előre mindennel, amivel csak lehet. Nincs nehéz dolgunk, két fő irány közül kell választanunk: grillezni szeretnénk vagy még egyszerűbb, ha bográcsban készül az étel.

  • Ha a bográcsozás mellett tesszük le voksunkat, még a vendégsereg érkezése előtt megfőzhetjük a főfogást, és mikor kellően éhesek a meghívottak, csak át kell melegítenünk. Mellé friss saláta vagy savanyúság és felszeletelt kenyér dukál.
  • Ha a grillezést választjuk, nem tudunk ennyire előkészülni, de már az is sokat számít, ha a húsokat nem a vendégek beállításakor kezdjük el szeletelni és fűszerezni. Előző este essünk túl ezen, pácoljuk be a húsokat vagy fűzzük fel a nyársakat, másnap már csak faszenet kell izzítanunk (férfimunka!), mire megérkezik a sok éhes száj. Grillezett húsok mellé egészséges és könnyű megoldás a saláta, melyet kicsivel a vendégség előtt megmosunk, megszárítunk, összevágjuk a belevalókat, de csak a tálaláskor keverjük be!
  • Fussuk végig a listát, lesz-e vega vendégünk, ha igen, vegyünk grillsajtokat, és rácsra velük!

  • Ha szeretnénk éhségűzőként egy kis előételt is kínálni, javasoljuk a zöldségkrémeket, mártogatósokat, ezeket is készítsük el a kerti parti előtti napon, és dugjuk hűtőbe. Tálaljuk kenyérrel vagy nyers zöldségekkel. A tésztasaláta is kitűnően működik vendégfogadóként vagy akár főfogásként is lakmározhatnak belőle, akik éppen nem kívánják a húst.
  • A desszert sem maradhat el: egy nagy adag sorbet vagy gyümölcssaláta a nyári hőségben tökéletes lezárása az ételsornak. Természetesen mindkettő már a hűtőben éjszakázhat, a gyümölcssalátára ne feledjünk citromot is csepegtetni, nehogy megbarnuljanak másnapra az arra hajlamos gyümölcsök.
  • Ne feledkezzünk meg az ételek kiválasztásakor az aranyszabályról, miszerint ne ilyenkor kísérletezzünk új receptúrákkal, szerencsésebb a régi, jól beváltakhoz ragaszkodni.
  • Ha nem szeretnénk holtfáradtan ajtót nyitni a vendégeknek, elégedjünk meg egy-két előétellel, egy főfogással és egyféle desszerttel, kerüljük a terülj, terülj, asztalkám effektust, nem kell túl sokfélét bevállalni.

Sütihalom pár perc alatt >>

Italok hűtése

Ha kicsi a hűtőnk vagy nem szeretnénk egyfolytában a jégszekrényhez rohangálni, kapjuk elő a jobb állapotú vödröket, dézsákat, töltsük meg jéggel, és ebbe állítsuk a sörös- és borosüvegeket. Az aprónépnek, sofőröknek és absztinenseknek házi szörp és limonádé jár. Készítsünk belőle jó nagy adagot, töltsük palackokba, és ezek is mehetnek a jeges tárolókba.

Mit igyunk kánikulában? >>

Teríték

Fő a lazaság! Nem kell mindent az élére állítani. Helyezzünk ki a kertbe egy tálalóasztalt, melyen kényelmesen elférnek a tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Innen majd mindenki elveheti a sajátját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!