Kerti parti felsőfokon

Minden, ami egy jó összejövetelhez kell. Praktikus megoldások, tippek, hogy házigazdaként is kellemes perceket jelentsen a vendégsereg.

Ha nyár, akkor adja magát a kinti helyszín, már ha van ilyenünk. Ügyes tervezéssel elkerülhetjük, hogy őrült rohangálásba csapjanak át a vendéglátás órái, hisz a cél, hogy mindenki jól érezze magát (beleértve a szervezőket is), finomakat együnk-igyunk, beszélgessünk. Lássuk, mit kell tennünk egy jól sikerült kerti mulatsághoz!

Készítsd el előre!

Vagy legalábbis készüljünk előre mindennel, amivel csak lehet. Nincs nehéz dolgunk, két fő irány közül kell választanunk: grillezni szeretnénk vagy még egyszerűbb, ha bográcsban készül az étel.

  • Ha a bográcsozás mellett tesszük le voksunkat, még a vendégsereg érkezése előtt megfőzhetjük a főfogást, és mikor kellően éhesek a meghívottak, csak át kell melegítenünk. Mellé friss saláta vagy savanyúság és felszeletelt kenyér dukál.
  • Ha a grillezést választjuk, nem tudunk ennyire előkészülni, de már az is sokat számít, ha a húsokat nem a vendégek beállításakor kezdjük el szeletelni és fűszerezni. Előző este essünk túl ezen, pácoljuk be a húsokat vagy fűzzük fel a nyársakat, másnap már csak faszenet kell izzítanunk (férfimunka!), mire megérkezik a sok éhes száj. Grillezett húsok mellé egészséges és könnyű megoldás a saláta, melyet kicsivel a vendégség előtt megmosunk, megszárítunk, összevágjuk a belevalókat, de csak a tálaláskor keverjük be!
  • Fussuk végig a listát, lesz-e vega vendégünk, ha igen, vegyünk grillsajtokat, és rácsra velük!

  • Ha szeretnénk éhségűzőként egy kis előételt is kínálni, javasoljuk a zöldségkrémeket, mártogatósokat, ezeket is készítsük el a kerti parti előtti napon, és dugjuk hűtőbe. Tálaljuk kenyérrel vagy nyers zöldségekkel. A tésztasaláta is kitűnően működik vendégfogadóként vagy akár főfogásként is lakmározhatnak belőle, akik éppen nem kívánják a húst.
  • A desszert sem maradhat el: egy nagy adag sorbet vagy gyümölcssaláta a nyári hőségben tökéletes lezárása az ételsornak. Természetesen mindkettő már a hűtőben éjszakázhat, a gyümölcssalátára ne feledjünk citromot is csepegtetni, nehogy megbarnuljanak másnapra az arra hajlamos gyümölcsök.
  • Ne feledkezzünk meg az ételek kiválasztásakor az aranyszabályról, miszerint ne ilyenkor kísérletezzünk új receptúrákkal, szerencsésebb a régi, jól beváltakhoz ragaszkodni.
  • Ha nem szeretnénk holtfáradtan ajtót nyitni a vendégeknek, elégedjünk meg egy-két előétellel, egy főfogással és egyféle desszerttel, kerüljük a terülj, terülj, asztalkám effektust, nem kell túl sokfélét bevállalni.

Sütihalom pár perc alatt >>

Italok hűtése

Ha kicsi a hűtőnk vagy nem szeretnénk egyfolytában a jégszekrényhez rohangálni, kapjuk elő a jobb állapotú vödröket, dézsákat, töltsük meg jéggel, és ebbe állítsuk a sörös- és borosüvegeket. Az aprónépnek, sofőröknek és absztinenseknek házi szörp és limonádé jár. Készítsünk belőle jó nagy adagot, töltsük palackokba, és ezek is mehetnek a jeges tárolókba.

Mit igyunk kánikulában? >>

Teríték

Fő a lazaság! Nem kell mindent az élére állítani. Helyezzünk ki a kertbe egy tálalóasztalt, melyen kényelmesen elférnek a tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Innen majd mindenki elveheti a sajátját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek