Hazai profik tavaszi kedvencei: alapanyagok, amiket a legjobban vártak

Végre kijöttünk a télből és a szürkeségből, úgyhogy jönnek a legjobb, legfrissebb alapanyagok, színek, illatok, amiket mind nagyon vártunk már - de mivel indítják a profik a tavaszi kínálatukat?

Alapanyagok szempontjából a séfeknek és a cukrászoknak a tavasz igazi zsongást hoz (na jó, nekik IS), végre a legfrissebb, legszínesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel dolgozhatnak, úgyhogy ilyenkor tobzódnak a jobbnál jobb ötletekben. Szász Kingát, Garai Ádámot, Kolonics Zoltánt és Rosenstein Róbertet kérdeztük, mivel indítják a szezont.

Szász Kinga, a Chouchou alapító cukrásza sok újdonságot tervez a pultjába, és ráadásul nemcsak a tavaszi, hanem már a nyári ízeken is agyal, plusz anyák napjára is egy különleges desszerttel készül.

“Hogy mit vártam a legjobban? A tavaszt, de azt nagyon! Szóval a friss zöldeket, fűszereket és gyümölcsöket, ilyenkor az üde, friss, virágosabb, citrusosabb ízekre törekszünk, és leváltjuk a picit nehezebb, teltebb, csokoládésabb vonalunkat. A klasszikus tavaszi/nyári desszertjeink mellett, mint a citrom tarte, a mille feuille, vagy gyümölcsös tarte, most négy, teljesen új desszerttel készülünk.

Elsőként az ananász, cukkini, tökmag, ánizs mousse került a pultba, most érkezik anyák napjára az eper és zöld wulong (oolong) tea párosításunk, ami ennek a csodálatos teának köszönhetően igazi üde, virágos, nagyon könnyű epres desszert lett. Bár nem tavaszi, de nagyon várjuk a sárgabarack-kakukkfű párost, illetve a glutén- és cukormentes vonalon a feketeribizli-tonkabab is visszatér a pultba, mindkettő könnyű tejcsokoládé mousse-ba rejtve" - mesélte Kinga.

Rosenstein Róbertnél a spárga az egyik legnagyobb kedvenc, lehet fehér vagy zöld, náluk minden évben emblematikus szereplője a táblás ajánlataiknak. Most is a kínálatban van, csak annyi a különbség, hogy most dobozban tálalják, de itt azért nem merül ki a dolog: “a másik nagy kedvenc a tavaszi friss tök, apu épp most hozott egy gyönyörű adagot, bár az titok, hogy honnan. Kapormártással isteni, de egyébként a zsenge karalábé is szerepel most nálunk - borjúval vagy mangalicával töltve, egy fehérboros, tejfölös, picit kapros mártással. Bár még nem indult be a szezonja, de Timi a rebarbarát szokta várni ilyenkor, abból is szuper pitéket süt.”

A rebarbara Kolonics Zoltánnál (a Málna the Pastry Shop alapító cukrásza) is szerepel a listán, de ő egy másik illatos alapanyagot is tervez a pultjába:

Nagyon készülünk a tavaszi szezonra, az egyik desszertünkhöz épp a finom, friss, magyar epret várjuk, ami remélhetőleg májusban már itt lesz, és az isteni jázmint Görögországból. Aztán ott van még a rebarbara is, ehhez egy jó kis vajas tésztás, sült rebarbarás tarte-ot tudok elképzelni, de persze eperrel és málnával is jó párosítás.

Garai Ádám, aki már két éve Japánban, a Tokachi Hills Farmon lévő Víz étterem séfje, vegyesen mesélt az itthoni és a japán kedvenceiről - neki nagy szerencséje, hogy a Farm saját kertjében termett alapanyagokra is építheti az étlapját.

"Én a legjobban a medvehagymát várom, itt egy picit később érkezik, mint otthon - mondjuk ahogy terem, három nap alatt meg is telek vele, de szeretem, mert bármit lehet belőle készíteni a levestől kezdve a sorbet-kon át, tényleg bármit. Nem igazán tavaszi, de a rebarbarát is nagyon várom, de itt a kertünkben nem terem sok, nagyjából két napi szervizre elég, aztán néhány hétre rá ugyanennyi kinő, és elképesztően jó ízű. De ami nekem az igazi tavaszt jelenti, az a zöldborsó és a karalábé, nincs is jobb ezeknek az illatánál. Gyümölcs nem sok terem nálunk, de van a kertben ume (japán kajszi), aminek a felhasználása nem mozog nagyon széles skálán, de az egyik kolléganőm tavaly szörpöt főzött belőle. Ja, és persze a rengeteg friss zöldfűszert is várom, például van kétféle kakukkfű és sok-sok turbolya a kertben"- mondta Ádám.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több izgalmas alapanyagról:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...