interjú

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

„Ha csörög a hentes, hogy most olyan borjúmájat kapott, ami...

Vendéglátóhelyek sora kényszerült bezárni a koronavírus-járvány időszakában, köztük sok nagy népszerűségnek örvendő és a hazai gasztronómiai szcénában meghatározó étterem. Ezek közé tartozott a Dob utcai Fricska is, ám egyedülálló módon az étterem története itt nem ért véget. A nyár közepén újranyitott Fricska 2.0-ban jártunk, ahol Giczi Andorral, Koppány Leventével és Rácz Krisztiánnal beszélgettünk.

Szász Nóri

„Az emberek teljesen ki vannak éhezve arra, hogy odafigyeljenek rájuk”...

Végtelennek tűnő vonatozás után, és rekkenő hőség közepette érkeztem Révfülöpre, hogy megismerhessem Klárit és Morenot, a Semola Pastfood-ot megálmodó házaspárt. Amikor az első lelkes, „Ciao, ciao, grazie” megütötte a fülemet, már tudtam, hogy jó helyen járok, nem mintha a pályaudvartól el lehetne véteni a vasúti átkelő melletti bódéhoz vezető utat. Tüdős Klárival és Moreno Continnal, a Semola Pastfood alapítóival beszélgettem.

Kormos Lili

„Ahhoz sem volt kedvem, hogy én álljak a pultban a...

Tavaly ősszel szinte bombaként robbant a hír a hazai gasztronómiában, hogy hét év után bezár az Édesem cukrászműhely. Szerencsére azonban nem maradt túl hosszú ideig Márk Szonja fantasztikus süteményei nélkül Budapest, az édesszájúaknak a Kis Rókus utca helyett ugyanis a Rákóczi térre kell csupán elzarándokolniuk a falatnyi boldogságért. A bezárást követő útkeresésben nagy szerepe volt Vitézy Péternek, az Actionlab tanácsadócég alapítójának, a történet kimenetele pedig az lett, hogy Szonja december óta a VAJ csapatát erősíti. A közös munkáról meséltek nekünk.

Szász Nóri

„Egy általános letargia jellemző, holott olyan szép országban élünk, olyan...

1992 novemberében kezdte meg működését a balatonszemesi Kistücsök étterem. Az eltelt több mint három évtizedben a balatoni vendéglátás intézményévé vált az étterem, ahol a klasszikus magyar ételek és a szezonális fogások is jól megférnek egymás mellett. Egy éve már szálláshellyel is várják a vendégeket egy komplex élményért, amibe a gasztronómiai ínyencségeken túl a környék szépségének felfedezési is belefér. Csapody Balázzsal, a Kistücsök tulajdonosával, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökével, a hazai Bocuse d’Or Akadémia és a SVÉT elnökségi tagjával beszélgettünk.

Szász Nóri

„A hangulat adott, az élményt pedig a mi kreativitásunk által...

Az V. kerületi Veres Pálné utca megannyi nevezetességnek ad otthont, ám tavaly egy újabb különlegességgel bővült, ugyanis itt nyitotta meg kapuit egy igazi brunch-mennyország, a Deszka. Mi is felkerekedtünk hát, hogy megismerjük közelebbről ezt a gasztrolátványosságot. És hogy mit találtunk? Egy proseccótól pezsgő, illatokkal teli, utcára nyíló, színes tapétás csuda helyet. Az egyik alapítója, Major Dávid hatalmas nyüzsgésben tölti itt a mindennapjait, de szerencsére időt szakított arra, hogy meséljen nekünk a Deszkáról.

Nosalty

„Székelyudvarhelyről jöttünk, mesterségünk címere: kürtőskalács-készítő” – A Vitéz Kürtős tulajdonosaival...

Manapság úgy érezheti az ember, hogy minden utcasarkon kürtőskalácsot süt valaki egy kis bódéban. Persze nem volt ez mindig így: ha visszamennénk 20 évet az időben, egy sokkal letisztultabb porondot találnánk, amelyen még csak egy-két kalácssütő mozgott, köztük pedig ott volt az időközben világhírűvé vált Vitéz Kürtős is. Mi történt azóta, mi volt a siker titka és mit hoz a jövő?

Lakos Benedek

„Kinek kell pszichológus, ha főzni is lehet?" – interjú Marissa...

Budapest szívében bújik meg az ország leghangulatosabb brazil miniétterme, amely terracotta falaival, mennyezetről lelógó zöld növényeivel és hagyományos fogásaival képes több ezer kilométer távolságra is elröpíteni a vendégeit. Az A La Gringa tulajdonosával, Marissa Reisman Vieira-val beszélgettünk, aki többek között azt is elárulta, hogy mi a közös a brazil és a magyar ételekben.

Dimashky-Korompai Tímea

„A pizzatészta olyan, mint egy gyerek: minden pillanatban oda kell...

Nem tervezte, hogy szakács lesz, aztán egyszer csak mégis a fine dining konyhák világában találta magát. Megjárta az Alabárdost, az Onyxot, de dolgozott az Innoban és a Toprumban is, majd egy éles kanyarral egy Duna-parti barbecue étteremben, a DP BBQ-ban találta magát. Az asado technikával, tizenkét-tizenhat órán át sütött húsokat azóta pizzatésztára és húsmentes fogásokra cserélte, hiszen lassan két éve már, hogy maga is vegetáriánus étrendet követ. Pékség mögötti kiskertről, egóról, addiktív tésztákról és nápolyi lélekvesztőkről beszélgettünk a Hétköznapok séfjével.

Kormos Lili

„A kovász maga egy csoda" – interjú Tatár Csilla, műsorvezetővel...

A képernyőről ismert személyiségeket a közönség hajlamos szűk keretek közé zárni, ahogy például én sem gondoltam volna, hogy Tatár Csilla olyan szenvedéllyel fog beszélni egy szelet olívaolajos kovászos kenyérről és a mellé tálalt zöldségekről, hogy azonnal megkívánom én magam is. Kenyér mellett szó esett még húsvéti hagyományokról, reggeli rohanásról, és arról, hogy enni jó.

Kormos Lili

„Ne higgyük, hogy következmények nélküli egy eszméletlen nagy kajálás” –...

Ha húsvét, akkor családi és baráti összejövetelek, nagy evés-ivások, amikor tányérra kerül a füstölt sonka, a majonézes saláta, mindenféle (tojásos) kence és az illatos kalács. De hogyan érdemes ételintoleranciával ilyenkor az asztalhoz ülni, hogy ne maradjunk ki a jóból? Szabó Adrienn klinikai dietetikussal és fenntartható táplálkozási szakértővel beszélgettünk nehézségekről és lehetőségekről, hogy a húsvét mindenkinek jóízűen teljen.

Nosalty

„Otthon sem az az első, hogy többet nem eszünk a...

Kapirgálós tyúkból csirkepaprikás, magyar laskagomba és a Dunakanyarban termő gyógynövényekből készült teák – a tavaly ősszel nyílt TATI étteremben a magyar alapanyag nemcsak kötelező közhely, a farm-to-table pedig nem jól csengő marketingígéret. Budapest belvárosában, a Dohány utcában gyrososok és sörözők szomszédságában büszkén hirdeti az étterem, hogy a magyar táj is milyen ízletes kincseket adhat, és ehhez még csak vidékre sem kell utaznia a fővárosban élőknek. A TATI egyik társtulajdonosával, Poisson-Angeli Barbarával beszélgettünk a TATI küldetéséről, a farm-to-table koncepció kihívásairól és faültetésről.

Szász Nóri

Címlapról ajánljuk

További cikkek