interjú

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

„Ez egy lakásétterem, de a színvonal a top éttermekhez húz”...

Szerda esti vacsorapartijaik során mondták először a barátaik, hogy nekik épp egy ilyen lakáséttermet kéne csinálniuk. Zaida és Igor, végigjárva a gasztronómia valamennyi lépcsőfokát, a legszínvonalasabb helyeken szerzett tapasztalatok birtokában, 2018 decemberében nyitották meg lakáséttermüket a Bihari János utcában. Kezdetekről, magyar és orosz konyháról, a skandináv siker titkáról beszélgettünk velük.

KormosLili

„A szuvid sem szitokszó” – interjú a 30 éves Arany...

Az Arany Kaviár 2020-ban vált felnőtté, a Vár alatti Ostrom utcában található étterem ugyanis betöltötte 30. évét. Ez azonban nem jelenti, hogy leragadtak volna a tradicionálisnál, épp ellenkezőleg, az előremutató szemléletmód tette valódi fogalommá a helyet. Bár a lokáció azt feltételezné, turisták helyett a hazai vendégek adják a törzsközönséget, amire kifejezetten büszkék is. Nyíri Szásával, az Arany Kaviár társtulajdonosa és executive séfje mesélt nekünk.

Szász Nóri

„Spriccelnek ki az éttermek és a séfek is vidékre" –...

Pesti István 2015-ben, néhány hónappal azután, hogy a Tanti konyhafőnökeként megkapta a Michelin-csillagot, döntött úgy, hogy elmegy a Platánba dolgozni. Akkor úgy fogalmazott, hogy a vidéki vendéglátás is képes olyan színvonalat képviselni, amire méltán lehetünk büszkék. Azóta eltelt hat év, idén pedig megnyitott a fine dining vonalat képviselő Platán Gourmet Étterem. A séffel a hely szelleméről, ételekben őrzött emlékekről, ízlésformálásról, régi és új trendekről beszélgettünk.

KormosLili

Megmutatni a kávét úgy, ahogy van – interjú a Barista...

Újhullámos kávézókat ma szinte minden második budapesti utcában találni, de egyre több vidéki városban is megjelennek a világos pörkölésű kávéból készült espressok és a krémes tejhabréteggel megkoronázott tejeskávék. A Repka Péter által alapított Barista Campus nemcsak azokat a baristajelölteket várja, akik a szakmában képzelik el a jövőjüket, azok előtt is nyitva áll az ajtó, akik egyszerűen csak szeretnének többet tudni a profi kávékészítés titkairól.

KormosLili

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?