interjú

„Egy süti nem attól lesz finom, hogy azt mondom rá:...

6 kedvenc alapanyag köré szerveződik Ötvös Zsuzsi cukrászséf legújabb könyve, a 'Több mint desszert'. A komplex és kreatív, ugyanakkor hagyománytisztelő desszertjeiről is ismert egykori klasszikafilológussal új könyve kapcsán beszélgettünk dél-olasz és skandináv inspirációról, ismeretterjesztésről, és arról, miért csak porosodik otthoni konyhai robotgépe.

Balázs Barbara

„A fejlődéshez elengedhetetlen az újragondolás, nem indulhatunk ki abból, hogy...

Az idei év egyik legnagyobb gasztrohíre volt, hogy a Costes Group által Gerendai Károly lett a MÁK társtulajdonosa, Koltai Gábor mellett. A Vigyázó Ferenc utcai étterem, ahol egy ideje elhagyták a bisztrókoncepciót, és két éve már a MÁKtájak névre keresztelt degusztációs menüvel várják a vendégeket, több mint egy évtizede Mizsei János kezei alatt működik, ezért arra kértük őket, mondják el, mit gondolnak a Michelin-csillagról, a sokat emlegetett magyar gasztroforradalomról, és a jókor jött innováció titkáról.

Kormos Lili

„...a pisztáciás croissant például pontosan ugyanannyiba kerül itt, mint otthon"...

A 2019-ben útjára induló Freyja története a croissant-ról szól. Dormán Péter és Markovics Gergely egyedülálló vállalkozásában minden e kivételes péksütemény körül forog, amiből a Freyjában nordic típusú, azaz elképesztően levegős, kívül ropogós, a szemnek és szájnak is élményt jelentő, lassú érlelésű verzió készül. A Freyja-sztori idén tavasszal új fejezethez érkezett: a legújabb, az itthonihoz hasonló koncepciójú üzlet Bécsben nyílt meg. A nyitás kapcsán Péterrel és Gergellyel a magyar és osztrák munkaerő illetve gazdasági környezet különbségeiről és arról beszélgettünk, miért nagyobb élmény helyiek reggelijéről gondoskodni, mint turistákat kiszolgálni.

Balázs Barbara

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

„A magyar vendég nem a tésztát, hanem a levet akarja...

A Kazinczy utcai Ramenka helyén új taggal bővült a 101 csapata, mikor tavaly év végén megnyitották a 101 Neot. Az étlapon három levest, három baot, három rizses ételt, izgalmas extrákat és desszertet is találni, és kicsit mind olyan, mintha a tulajdonosok üzenete állna a tányéron: tessék, ezek vagyunk mi. A Neo megnyitása után egy kicsivel, óvatosan próbálkozó, januári napsütésben Lu Boen és Keve Márton válaszoltak a kérdéseinkre trendekről, autentikusságról, a tökéletes batyu tökéletes tésztájáról, és azt is elárulták, hogy a majmot és a tigrist végül miért épp a sárkány követte.

Kormos Lili

„Szándékosan nem írtuk ki óriás betűkkel, hogy vegán paradicsom” –...

2019-ben, a Király utcában nyitott meg a Szabad Bisztró, Budapest első vegán gasztrokocsmája, ahol nem csak vegánok ehetnek és ihatnak egy jót. Az elmúlt négy évben meghatározó szereplővé váltak a budapesti gasztronómiában, de a sokak számára ijesztőnek tűnő vegán ’propaganda’ és szomorú cukkinispagetti helyett ők inkább hamburgerekkel és bablevessel szólalnak fel az állatokért, és mutatják meg, hogy a növényi alapú étel is épp ugyanolyan ízletes. A népszerűséget nem is mutatja jobban más, mint hogy a három tulajdonos, Kiripolszky Csongor, Jakab Dániel és Fülöp Viktor tavaly ősszel megnyitották a Szabad kis-nagytestvérét, a Szabad Új Helyet. Veganuár apropóján Csongorral és Danival beszélgettünk.

Szász Nóri

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált „újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

„Ha csörög a hentes, hogy most olyan borjúmájat kapott, ami...

Vendéglátóhelyek sora kényszerült bezárni a koronavírus-járvány időszakában, köztük sok nagy népszerűségnek örvendő és a hazai gasztronómiai szcénában meghatározó étterem. Ezek közé tartozott a Dob utcai Fricska is, ám egyedülálló módon az étterem története itt nem ért véget. A nyár közepén újranyitott Fricska 2.0-ban jártunk, ahol Giczi Andorral, Koppány Leventével és Rácz Krisztiánnal beszélgettünk.

Szász Nóri

„Az emberek teljesen ki vannak éhezve arra, hogy odafigyeljenek rájuk”...

Végtelennek tűnő vonatozás után, és rekkenő hőség közepette érkeztem Révfülöpre, hogy megismerhessem Klárit és Morenot, a Semola Pastfood-ot megálmodó házaspárt. Amikor az első lelkes, „Ciao, ciao, grazie” megütötte a fülemet, már tudtam, hogy jó helyen járok, nem mintha a pályaudvartól el lehetne véteni a vasúti átkelő melletti bódéhoz vezető utat. Tüdős Klárival és Moreno Continnal, a Semola Pastfood alapítóival beszélgettem.

Kormos Lili

„Ahhoz sem volt kedvem, hogy én álljak a pultban a...

Tavaly ősszel szinte bombaként robbant a hír a hazai gasztronómiában, hogy hét év után bezár az Édesem cukrászműhely. Szerencsére azonban nem maradt túl hosszú ideig Márk Szonja fantasztikus süteményei nélkül Budapest, az édesszájúaknak a Kis Rókus utca helyett ugyanis a Rákóczi térre kell csupán elzarándokolniuk a falatnyi boldogságért. A bezárást követő útkeresésben nagy szerepe volt Vitézy Péternek, az Actionlab tanácsadócég alapítójának, a történet kimenetele pedig az lett, hogy Szonja december óta a VAJ csapatát erősíti. A közös munkáról meséltek nekünk.

Szász Nóri

„Egy általános letargia jellemző, holott olyan szép országban élünk, olyan...

1992 novemberében kezdte meg működését a balatonszemesi Kistücsök étterem. Az eltelt több mint három évtizedben a balatoni vendéglátás intézményévé vált az étterem, ahol a klasszikus magyar ételek és a szezonális fogások is jól megférnek egymás mellett. Egy éve már szálláshellyel is várják a vendégeket egy komplex élményért, amibe a gasztronómiai ínyencségeken túl a környék szépségének felfedezési is belefér. Csapody Balázzsal, a Kistücsök tulajdonosával, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökével, a hazai Bocuse d’Or Akadémia és a SVÉT elnökségi tagjával beszélgettünk.

Szász Nóri

Címlapról ajánljuk

További cikkek