Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös tartelette

Gyümölcsös tartelette
Gyümölcsös tartelette
85 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tartelette-et először Párizsban ettem és mit ne mondjak, beleszerelmesedtem, így elhatároztam, hogy itthon is megcsinálom. Ezt a nagyszerű, eredeti franci receptet La Table de Daniel blogjáról lestem el :) A kóstolók véleménye alapján nagyon hasonlít a Mc Donald's-ban kapható málnás kosárkára, de szerintem ez egyértelműen finomabb:) Elég tömény süti, szóval nem kell aggódni, hogy kevés lesz a 12 db muffinformában sült adagunk. Elég hosszasra sikeredett a leírás, de nem bonyolult egyátalán, érdemes kipróbálni :))

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Tartelette forma hiányában én muffinformában sütöttem. Így több is lett, és a töménysége miatt nem baj, hogy kisebb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tésztát: egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, és belekeverjük a sütőport. Kivesszük a hűtőből a vajat, vékony darabkákra szeleteljük. Ezeket az ujjunk hegyével, csipkedve összedolgozzuk a liszttel (így nem melegedik annyira fel, mintha tenyérrel gyúrnánk). Addig csipkedjük, míg aránylag homogén fehér színű keveréket nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a maradék folyékony hozzávalókat, és gombócot gyúrunk belőle. Lisztezett konyhaasztalra rakjuk a gombócot, majd egy hirtelen mozdulattal "beleboxolunk" a tenyerünk alsó részével, amitől hosszan elnyúlik a tészta (ez elvileg jót tesz neki a franciák szerint, „Fraisage”-nak hívják, és a célja, hogy a liszt és a vaj jobban elegyedjenek). Végül még egyszer gombóccá gyúrjuk, és kicsit kilapítjuk, hogy gyorsabban és egyenletesebben hűljön. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Ezután a tésztát óvatosan kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, annyi "majdnem kör alakú" részre osztjuk, ahány formánk van, ezeket a formákat kivajazzuk és belerakjuk a tésztát, majd elegyengetjük a kezünk segítségével bennük (én tartelette forma helyett  muffinformába tettem, mivel elég tömény süti és ezért bőven elég szerintem egy "muffinadagnyi" is, mivel a tartelett forma jóval nagyobb).
  3. A peremét késsel levágjuk, majd előmelegítjük a sütőt. A formánál jóval nagyobb kör alakú sütőpapír darabkákat vágunk, majd ebbe rizst vagy babot töltünk, ugyanis e nélkül a tartelettek összeesnének, laposak lennének. 9 percig így sütjük, majd kivesszük a sütőpapírt és a rizst, megszurkáljuk a tésztát villával és még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
  4. Elkészítjük a cukrászkrémet (kb. 1/2 liter ki fog maradni belőle, de magában is nagyon finom). A tejet feltesszük forrni, kimérjük a cukrot, a lisztet és szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat felverjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot. Szépen ki fog fehéredni. Továbbra is habverővel hozzákeverjük a lisztet, a felforralt tejet is lassan adagolva hozzákeverjük, miközben  folyamatosan keverjük a habverővel. Ezt a masszát vastag aljú fazékba öntjük, közepes lángon melegítjük, miközben kavarjuk szó szerint mint az őrült, mivel nagyon gyorsan besűrűsödik és könnyen leragadhat. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük alacsony lángon, majd tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a vanília aromát is. Hűtőben egy hétig eláll.
  5. A kész tartelette kosárkákat megtöltjük a krémmel, rakunk rá gyümölcskeveréket, majd az előzőleg a tasak hátulján leírtak szerint elkészített tortazseléből öntünk rá egy kicsit (így nem fonnyad el a gyümölcs, és szebb is:)).

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 190
elküldve: 1
receptkönyvben: 168
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fanka

Mióta szakács: 2011.07.01.
6 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tartelette, gyümölcsös kosár, gyümölcskosárka

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

871
finomliszt 200 g
vaj 100 g
porcukor 4 ek
sütőpor 1 csipet
tojás 1 db
vaníliaaroma 1 kávéskanál
vaj 1 ek
cukor 170 g
tojássárgája 5 db
finomliszt 80 g
tej 425 ml
vaj 15 g
vaníliaaroma 15 ml
tortazselé 0.5 csomag
erdei gyümölcs mix 300 g