Karfiolszezon – mit készíts belőle?

Kilószámra lepik el a karfiolfejek a zöldségespultokat. Egészséges, gyorsan elkészül, most már nem is drága, de mi legyen belőle a levesen kívül? Az alábbi cikk segít, hogyan készítsd változatosan a karfiolt!

A karfiol is a megosztó zöldségek táborába tartozik, bár azért időről időre feltűnik a konyhapultokon valamilyen rakott étel, leves formájában, esetleg rántva. Hálás növény, mert hamar megpuhul, tehát gyorsan elkészül és sok mindennel ízesíthető. A karfiol egyébként gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban, sokan nem is gondolnák, de fehér virágát körbeölelő zöld levelei is fogyaszthatóak, főzhetőek. A téli időszak egyik legkedveltebb alapanyaga, máris adjuk az ötleteket, mit készíts belőle, hogy lásd, a karfiol nem unalmas!

Az istenek gyümölcse, a gránátalma >>

{ GALÉRIA = title:Mennyi%20minden%20k%C3%A9sz%C3%BClhet%20karfiolb%C3%B3l!, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Rakott egytálételek szereplőjeként talán a legnépszerűbb, más zöldségekkel összekeverve, előre megpárolva rétegezhetjük. Fontos, hogy ne hagyjuk ki ezt a lépést a karfiolt és zöld társait legalább blansírozzuk meg egy cseppet, hogy a sütőből előkerülő, kész rakott étel ne okozzon csalódást, ráadásul az előpuhított hozzávalók jobban magukba szívják a nedvességet, adott esetben a szaftot. A darált hús itt is játszik, az előre megfőzött rizs, a tejföl, esetleg a hozzákevert tojás, valamint az étel tetejére halmozott sajt felteszik az i-re a pontot.

Szuperélelmiszer – a mindentudó méz >>

A rántott karfiolt senkinek sem kell bemutatnunk, de az is biztos, hogy sokan nincsenek oda a bundázott rózsákért. Itt nincsen titok, ha valakinek eddig nem fűlt a foga a karfiol ezen változatáért, nem kertelünk – annak ezentúl sem fog. Tippünk: panírozás előtt add meg a dolog módját és főzd elő a karfiolt, sokkal kevesebb ideig kell így a forró olajban sütni, plusz biztosan nem ég meg.

További karfiolos receptekért kattints ide >>

A legjobb dolog, ami a birssel történhet >>

Szüret a kamrában: elő a paradicsommal! >>

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek