Ha azt gondoltad, a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Rendkívül hasznos konyhai praktika a blansírozás, ám igen körülményes és időigényes tud lenni. Ezzel a módszerrel azonban kicsit lerövidítheted ezt a folyamatot.

Számos okból jó, ha a levélzöldségeket blansírozod, például mert ettől megőrzik természetes zöld színüket, továbbá az eljárás kivonja belőlük a folyadékot, így főzésnél nem csak a saját levükben fognak párolódni. Emellett a zöldségek blansírozása a fagyasztáshoz is szükséges lépés, mivel segít megőrizni a minőségüket, így hosszabb ideig tudod őket tárolni.

Ha azt gondoltad a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Sajnos azonban nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé a blansírozás. Egy nagy lábasnyi vizet kell hozzá felforralni (amit aztán kiöntesz), illetve egy jeges fürdőt, amiben gyorsan utána lehűtöd a zöldségeket. Persze nem nehéz, egyszerűen csak az az érzése az embernek, hogy ezt lehetne egyszerűbben is. Nos, a New York Times szerzője, Melissa Clark nemrég az Instagramon osztott meg egy tippet, ami épp ebben segít.

Íme az ő tippje

Először is egy vízforralóban melegíti fel a vizet, amivel már sok időt megtakarít. Aztán ahelyett, hogy a zöldségeket tenné a vízbe, a vizet önti a zöldségkre.

Ezzel csak annyi vizet használ el, amennyi éppen ellepi a zöldségeket – ami a környezetvédelem szempontjából sem utolsó. Ezt követően ahelyett, hogy a jeges fürdőbe helyezné a zöldségeket, egyszerűen hagyja, hogy kihűljön a víz, majd azonnal felhasználja őket az ételében.

Clark elmondja, hogy hirtelen fogja megsütni a zöldségeket:

A klasszikus blansírozásnál sós vizet használnak, hogy megízesítsék a zöldségeket, majd a jeges vízzel sokkolják őket, hogy azonnal megállítsák a főzés folyamatát, de mivel ebben az esetben arról volt szó, hogy közvetlenül utána tovább fogja őket főzni, kihagyható ez a lépés. Esetleg a zöldségeket azelőtt megsózhatod, hogy rájuk öntenéd a vizet.

Persze minden szakács számára eltérően fontos egy-egy lépés. Ha neked belefér egy kis ízvesztés – ha egyáltalán -, de a forralással spórolsz tíz, majd a főzéssel öt, illetve az azt követő mosogatással még öt percet, ami neked sokat számít, akkor megéri a próbát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...