Ha azt gondoltad, a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Rendkívül hasznos konyhai praktika a blansírozás, ám igen körülményes és időigényes tud lenni. Ezzel a módszerrel azonban kicsit lerövidítheted ezt a folyamatot.

Számos okból jó, ha a levélzöldségeket blansírozod, például mert ettől megőrzik természetes zöld színüket, továbbá az eljárás kivonja belőlük a folyadékot, így főzésnél nem csak a saját levükben fognak párolódni. Emellett a zöldségek blansírozása a fagyasztáshoz is szükséges lépés, mivel segít megőrizni a minőségüket, így hosszabb ideig tudod őket tárolni.

Ha azt gondoltad a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Sajnos azonban nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé a blansírozás. Egy nagy lábasnyi vizet kell hozzá felforralni (amit aztán kiöntesz), illetve egy jeges fürdőt, amiben gyorsan utána lehűtöd a zöldségeket. Persze nem nehéz, egyszerűen csak az az érzése az embernek, hogy ezt lehetne egyszerűbben is. Nos, a New York Times szerzője, Melissa Clark nemrég az Instagramon osztott meg egy tippet, ami épp ebben segít.

Íme az ő tippje

Először is egy vízforralóban melegíti fel a vizet, amivel már sok időt megtakarít. Aztán ahelyett, hogy a zöldségeket tenné a vízbe, a vizet önti a zöldségkre.

Ezzel csak annyi vizet használ el, amennyi éppen ellepi a zöldségeket – ami a környezetvédelem szempontjából sem utolsó. Ezt követően ahelyett, hogy a jeges fürdőbe helyezné a zöldségeket, egyszerűen hagyja, hogy kihűljön a víz, majd azonnal felhasználja őket az ételében.

Clark elmondja, hogy hirtelen fogja megsütni a zöldségeket:

A klasszikus blansírozásnál sós vizet használnak, hogy megízesítsék a zöldségeket, majd a jeges vízzel sokkolják őket, hogy azonnal megállítsák a főzés folyamatát, de mivel ebben az esetben arról volt szó, hogy közvetlenül utána tovább fogja őket főzni, kihagyható ez a lépés. Esetleg a zöldségeket azelőtt megsózhatod, hogy rájuk öntenéd a vizet.

Persze minden szakács számára eltérően fontos egy-egy lépés. Ha neked belefér egy kis ízvesztés – ha egyáltalán -, de a forralással spórolsz tíz, majd a főzéssel öt, illetve az azt követő mosogatással még öt percet, ami neked sokat számít, akkor megéri a próbát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek