Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyillat a konyhában? Nekik köszönd!

„Úgy szeretlek édesapám, mint a sót! Meg a rozmaringot, a fahéjat és a szerecsendiót. Ja meg a gyömbért is” - valahogy így hangzana karácsonykor a híres népmese.    

A karácsonyban szerintem az egyik legjobb a karácsonyillat. A fenyő, a fahéj, a szegfűszeg a mézeskalács illata. Amellett, hogy ilyenkor nem ritkán egy pillanat alatt 5 éves korunkig repülhetünk vissza már akár egy levegőbe szippantással, az ünnepi fűszerek bomba ízt adnak a legegyszerűbb sültnek, forró italnak vagy süteménynek is. És még egészségünkre is pozitívan hatnak.

Jöjjön 5 kedvenc karácsonyi fűszerünk, és végre egy olyan téma, aminek nem hízunk már az elolvasásától is 4 kilót.

1. Gyömbér

Az egyik legtipikusabb karácsonyi ízesítő, főleg sütemények, kekszek társa. Gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő, enyhíti az émelygést és hányingert, így ünnepekkor extrán hasznos, mert finom, de csillapítja a túlevés következtében kialakuló teltségérzetet, lenyugtatja teli hasunkat.

2. Fahéj

Kiskorom óta élek-halok érte, és abszolút karácsonyi, bár év közben sem hanyagolom. A téli és ünnepi italok, forralt borok és – főleg az almás – sütik legjobb barátja, de anyum például a bejgli diótöltékébe is rak belőle. De azt tudtátok, hogy étrendedbe illesztve stabilizálja a vércukorszintet, így a 2-es típusú cukorbetegeknek igen hasznos lehet? Ezen kívül antibakteriális hatású, véralvadás-csökkentő, gyulladásgátló, emésztést elősegítő, puffadásgátló, kívülről pedig vérbőséget okoz, így a narancsbőr elleni krémek egyik alkotója. Szórjuk sütink, zabkásánk, kávénk, gyümölcsünk tetejére, és jó lesz nekünk.

3. Rozmaring

Jellegzetes zöld ágacskája karakteres és isteni ízt ad sült húsoknak, paradicsomos olasz ételeknek, de krumplis fogások mellé vagy sütemények fűszereként is remek. Azt is kimutatták, hogy bizonyos húsok magas fokon való sütésekor, grillezésekor, ún. heterociklikus aminok keletkeznek, melyek a nyers húsban nincsenek jelen. Ezek közül néhány rákkeltő lehet, a rozmaring pedig ezek mennyiségét csökkenti. Az emésztést is könnyíti, levelei görcsoldóak, baktériumölők, jó a köszvény ellen, olaja pedig memóriaserkentő, és lassítja a hajhullást.

4. Szerecsendió

Menjen a vajas-krémes krumplipürébe, a hagymalevesbe vagy mézeskalácsba, hiszen különleges, csípős, nagyon erőteljes aromája van, de használatával magunknak is jót teszünk, mert jó baktérium- és gombaölő, élénkíti az emésztést, a keringést, hasmenés esetén tejbe cseppentve kiváló, támogatja a máj kiválasztását, azonban nagyobb mennyiségben kábító, mámorító, sőt toxikus is lehet.
Olaja főleg reuma és izomfájdalmak csökkentésére jó, meghűlés esetén pedig bedörzsölőként használják.

5. Szegfűszeg

Na, ha valaminek karácsonyillata van, akkor az a szegfűszeg. A mézeskalácsok lelke, ha narancsba tűzködjük, akkor pedig az ovis emlékeink is előtolulnak. Szórhatjuk fahéjjal forralt borba, puncsba, bóléba, de adhatjuk gyümölcsös mártásokhoz, süteményekhez, sült húsokhoz is. Kicsit csípős, erős hatóanyaga antibakteriális, parazitaellenes hatású, fogfájás esetén elszopogatva-rágva fájdalomcsillapít, jó a szájszag ellen, de a gyomor erősítésére és bélproblémákra is kitűnő.

(via Huffingtonpost)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jozsibacsi61
Józsibácsi / jozsibacsi61 Sun, 2016-04-24 06:01

Ezek valóban csodálatos növények, de nem megsütve, megfőzve, beédesítve és ezzel tönkretéve a hatóanyaguk nagy részét !