Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós mézeskalács

Omlós mézeskalács
Omlós mézeskalács
22 perc / előkészület: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly karácsonyra kaptam ezt a receptet, mégpedig rendhagyó formában! Egy nagy dobozban rejtőzött a kézzel írott recept, minden hozzávaló gondosan kimérve kis üvegekben, mézeskalács kiszúró forma, sőt még díszítő eszközök is! Mondanom sem kell, hogy odáig voltam, és ez volt az egyik legszuperebb ajándék tavaly. Természetesen el is készítettem a kekszeket, és a recept sem okozott csalódást. Rögtön puha és ehető, az egyetlen titka, hogy nem szabad sokáig sütni! Akár ti is elkészíthetitek ajándékba úgy, ahogy anno én kaptam!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy nagy tálba mérjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk.
  2. Gyúrjuk, amíg összeáll, majd cipót formázunk belőle.
  3. Alufóliába becsomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formákkal kiszúrjuk. Ha nagyon törne a tészta, akkor gyúrjuk át néhányszor, hogy megpuhuljon a vaj!
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 62 056
elküldve: 25
receptkönyvben: 787
elkészítve: 64/64
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézes figurák, puha mézeskalács

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sergio Ramos
Sergio Ramos Sun, 2017-12-24 09:58

Nagyon jó recept, végre sikerült egy finom mézeskalácsot sütnöm! Boldog karácsonyt mindenkinek! :-)))

Claracroft
Claracroft / Claracroft Tue, 2017-12-12 14:23

Szép napot! Nem okoz gondot, ha több ótán át is pihentetem? Gondoltam lkészítem a tésztát, majd elmegyek a gyerekekért, és utána együtt elkészítjük. De ez legalább két óra hűtőt jelentene.

Üdv, Klári

Chimaera
Chimaera Thu, 2015-12-17 16:30

Első hozzászólásomat megérdemli ez a recept.
Minden évben új mézeskalács receptet próbálok ki, amiknél (természetesen) csak úgy sorakoznak a "puha, omlós, tökéletes" jelzők (méltatlanul).
Szóval: kinéztem a kakaós csiga receptedet, viszont leszavaztak itthon az ünnep nevében. Így lett mézeskalács. Nagy a család, kapásból dupla adaggal kezdtem, bár be kell vallanom, hogy számoltam és úgy döntöttem, hogy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék nagyjából súlyban annyi, mint az általad írt receptben szereplő fűszerek, így az került bele (minden másban recepthű maradtam).
Megsütöttem, az illat stimmelt, bár nem is azzal szokott gond lenni. Cinikusan elkezdtem várni pár napot. Eközben elkezdtem ötletelni, hogy mit csináljak, ha megint cementkeménységű marad? Elvégre tavalyi "fojtsuk tejbe" akcióm az idősebbek körében nem aratott osztatlan sikert, de én féltettem fogaim, így maradt ez.
1 héttel később elővettem és óvatosan megkóstoltam: puha volt.
Úgy döntöttem marad ez a recept az elkövetkezendő évekre is, nem kísérletezem többet.
Szóval: köszönöm!

joppi
joppi / joppi Mon, 2015-12-14 22:38

Megsütöttem, és finom lett. De az időre nagyon figyelni kell, plusz a 3. tepsinél már annyira forró a sütő, hogy nálam 8 perc is elég volt.
Viszont amikor kivettem a hűtőből átgyúrni, iszonyatosan elkezdett szétesni a tészta, így akkor még kapott tőlem 1-2 dkg vajat.

lina1978
lina1978 Sun, 2015-12-13 11:59

Életem egyik legjobb mézeskalácsa sikeredett ebből a receptből. Köszönöm. :-)

predator1982
predator1982 Sun, 2015-12-06 17:05

Tökéletes, én már tavaly is ennek a recept alapján készítettem a mézeskalácsot:-)
Köszi!

kicsike04
kicsike04 Sun, 2015-11-29 12:33

Tokeletes mezeskalacsot keszitettem tavaly ebbol a receptbol, iden is ezt fogom hasznalni. Nagyon koszonom!!
Egy kerdesem lenne (lehet butacska) megpedig az, hogy a szegfuszeget egeszbe kell beletenni? Tavaly szepen szet szedegettem oket meg osszetortem, hogy ne egeszben legyen benne. Egy kicsit hosszadalmas munka volt. Van valami javaslatod hogy ne egeszben legyen benne? vagy az nem gond?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Mon, 2015-11-30 15:44

Egészben semmi esetre se tedd bele! :) Két opció van: vagy őrölt szegfűszeget használsz hozzá, vagy kávédarálóban (esetleg késes betétű robotgépben) töröd össze és akkor akár a többivel együtt mehet is bele és saját mézeskalács fűszerkeveréket csinálsz.

ízHUSZÁR

hoEszti
hoEszti / hoEszti Sun, 2014-12-21 00:18

Szia! ^^
Írnál pár szót arról, hogyan díszítetted őket? Nagyon szépek!
Köszi!
Üdv
Eszti

Koni08
Koni08 Tue, 2014-11-11 22:50

Szia, ezt en is ki akarom probalni, orulok, hogy nem az instant keverek van a receptben. Egyebkent azt akartam megkerdezni, h honnan van az a szep bogre a kepen? Ma kb az osszes lehetseges ilyen boltot felkerestem, es sehol nem talaltam :( koszi :)

Bregya
Bregya / Bregya Mon, 2013-12-09 12:59

Életem első mézeskalácsa, de azonnal dupla adagban készítettem!! Isteni finom lett! Ismerősöknek (drága és rossz csoki mikulás helyett) ajándékoztam kis tasakban masnival átkötve! Nagy sikert arattam vele!
Köszi!!

501
méz 120 g
nádcukor 30 g
vaj 60 g
finomliszt 280 g
tojás 1 db
fahéj 2 teáskanál
szegfűszeg 2 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
1 csipet