Karácsonyi klasszikusok újragondolva

A karácsonyhoz megszokott karácsonyi ízek és illatok tartoznak. Kevés változtatással azonban hagyományos ételsorainkat, receptjeinket is egészségtudatosra hangolhatjuk.

Halételek, sült húsok, hidegtálak, és sütik - a karácsonyi menü alapkövei. Szerencsénkre mindegyik ételfajta elkészíthető egészségbarát módon is, erre gyűjtöttem most nektek össze néhány tippet.

1. Ne csak a rántott halban gondolkozzunk!

A legtöbb családban, ha máskor nem is, Szenteste, karácsonykor biztosan kerül hal az asztalra. Nyugodt szívvel folytathatjuk ezt a hagyományt, hiszen a halakkal értékes fehérjékhez juttatjuk szervezetünket, a húsoknál rendszerint soványabbak, gazdagok szív- és érvédő, gyulladáscsökkentő hatású többszörösen telítetlen zsírsavakban. Jó választás a hagyományos halászlé vagy a gyorsan elkészíthető grillezett, roston sült hal. Ha rántott halra vágyunk, süssük előmelegített sütőben, sütőpapíron! Ehhez a szokásos módon panírozzuk be a halszeleteket, majd kenőtoll segítségével kenjük le a panírozott felületet növényi olajjal (a művelethez használhatunk olajsprét is).

2. Sültek ízletesen, zsírszegényen

Ilyenkor nem kell félnünk a szárnyasoktól, nem repül el velük a szerencsénk! Szükségünk is van rá, hogy a zsírszegény csirkemell-pulykamell felé forduljunk. A karácsonyt körbe vevő események, ünnepek - mint pl. disznóvágás, szilveszter -, mind-mind megterhelő sertésételekről szólnak: hurkáról-kolbászról, tepertőről és bőrös malacról. Ha mégis a sertéshúsra esik a választásunk, akkor a soványabb húsrészeket részesítsük előnyben: karajt, combot, szűzpecsenyét. Tartsuk szem előtt, hogy a sültek szaftosságát, ízességét, nem csak zsírtartalmuk adhatja, ugyanezt a hatást elérhetjük úgy is, ha fűszeres páclében érleljük, vagy gyümölcsökkel együtt sütjük őket.

3. Zöldségek fűszeresen

Sokat teszünk egészségünk érdekében, ha a húsok mellé tálalt köret nagyobb része zöldség. Téli klasszikus a lilakáposzta, amit tovább bolondíthatunk vörösborral, birsalmával, almával, vagy éppen karácsonyi fűszerkeverékkel. De ízletes köretet varázsolhatunk egyszerűen, rövid idő alatt sütőben, sütőpapíron sült zöldségekből is.

4. Nem csak a majonézes saláta lehet ünnepi!

Az utóbbi évtizedek vívmánya, hogy karácsonykor hidegtál is kerül az asztalra. Ügyeljünk rá, hogy ne csak majonézes, tartármártásos salátákból, hidegkonyhai készítményekből álljon a kínálat, hanem egészüljön ki növényi olajokkal készült (zöld)salátákkal is! A növényi olajok zsírsavösszetétele kedvezőbb, mint a zsíros tejtermékeké (tejfölé, tejszíné) ráadásul koleszterinmentesek.

5. Spóroljunk a cukorral!

Azt hiszem, ahhoz nem fér kétség, hogy a karácsony alatti és körüli napokban esszük a legtöbb édességet. Éppen ezért fontos, hogy sütijeinkben, tortáinkban mérsékeljük a hozzáadott cukor mennyiségét. A karácsonyi sütemények egy része természetes ízesítő anyagokkal is édessé tehető. A mákos vagy diós tölteléket kiválóan édesíti a reszelt alma. A kézzel gyúrt kekszekbe tett aszalt gyümölcsök nemcsak édesítenek, de a sütemény rosttartalmát is növelik.

Ha egy kis figyelmet fordítunk a fenti tippekre az ünnepek alatt, máris jobb lesz a közérzetünk, kevésbé lesz megterhelő az előttünk álló időszak!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...