A legkedvesebb ehető ajándékok pepecs és macera nélkül

Saját magunk által elkészített, különleges gasztroajándékot adni karácsonyra nagyszerű ötlet - nemcsak finom és egyedi az ilyen meglepetés, hanem legtöbbjük egészen könnyen el is készíthető. Ötleteket adunk hozzá!

Nemrég írtunk arról, miért is jó saját magunk által készített gasztroajándékokkal megörvendeztetni a szeretteinket, barátainkat, most pedig egy sor szuper tippet gyűjtöttünk össze ezekhez az ehető ajándékokhoz. A következő finomságok viszonylag könnyen, kevés alapanyagból, jó előre, de akár az utolsó pillanatban is elkészíthetők, és garantáltan egyedi, különleges finomsággal lephetjük meg a megajándékozottat.

A legkedvesebb ehető ajándékok, amik nem járnak nagy macerával

Ezek nem a polcon porosodó és ide-oda tologatott, furcsa kézműves kreálmányok, legnagyobb erényük amellett, hogy szívünket és szeretetünket belefőzzük, miközben készítjük őket, hogy egyediek és finomak is – olyan ételek is italok, amelyeket nem feltétlenül csinál meg az ember a hétköznapokon.

Egyszerűen nagyszerű – a fűszersó

Ha valami gyors és látványos, és mindeközben praktikus ajándékot keresünk, akkor az egyik legegyszerűbb, ha fűszersót csinálunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint durva, nagy szemű sót összekeverni tetszőleges szárított fűszerekkel vagy azok keverékével, ez lehet bors, chilipehely, szárított, kezeletlen citromhéj, rozmaring, kakukkfű, szárított bazsalikom, majoránna, köménymag, római kömény, vagy bármilyen szemes fűszerféle. A lényeg, hogy a fűszereket kissé törjük össze, majd keverjük el a sóval. Jól záródó, szép üvegekbe vagy fiolákba töltve legalább olyan látványos ajándékok, mint amilyen egyszerűek.

A legkedvesebb ehető ajándékok, amik nem járnak nagy macerával

Elegáns és finom – narancsból készült különlegességek

Ma már szerencsére sok helyen lehet kapni kezeletlen héjú narancsot és citromot – ez a tulajdonság pedig elengedhetetlen, ha ezeknek a gyümölcsöknek nem csak a levét és húsát használjuk. Márpedig a narancslekvárhoz szükség van a gyümölcs héjára is, hiszen ez adja a lekvárunk különleges, semmihez sem fogható, mámorító aromáját és textúráját.

Ebből a finomságból épp elég kicsi, elegáns befőttesüvegnyi adagokat főzni – egy szép szalaggal átkötve máris megédesíthetjük egy barát vagy rokon téli reggelijeit.

A narancs és citrom héját emellett remekül lehet kandírozni, ez az a finomság, amit akár olvasztott csokoládéval cifrázva egyszerűen nem lehet elrontani – mindenki imádja, abbahagyhatatlan, magában és süteményekben is remekül működik.

 Az ebéd megkoronázója – a hagymalekvár

Ha már maradunk a lekvároknál, a lilahagymából készült, édes-sós-pikáns hagymalekvár a másik olyan jolly-joker finomság, amivel hatalmas sikert arathatunk. Egy jó steak mellé, hamburgerhez, húsgombóchoz, de rántott sajthoz, grillezett zöldségekhez is remekül illik, füstös, gazdag íze egyszerűen imádnivaló. Viszonylag olcsón előállítható, főzhetünk belőle egyszerre nagyobb mennyiséget, jól záródó üvegben sokáig eltartható a hűtőben.

Ha csak sütni van időnk – Ünnepi kekszek

Akkor sincs semmi baj, ha nincs időnk a fent említett finomságok elkészítésére, és az időnkbe csak annyi fér bele, hogy valami egyszerűbb vajas kekszet összedobunk. Egyrészt ezeket a süteményeket is díszíthetjük különlegesebb kiegészítőkkel – kandírozott gyümölccsel, aszalt fügével, szilvával, csokidarabokkal, színes csokis cukorkával, mindenféle tortadísszel, másrészt ezeknek a finomságoknak az a titka, hogy valami igazán szép dobozba, elegánsan elrendezve csomagoljuk őket.

 A profiknak – Tojáslikőr

Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, érdemes nekiállnunk a tojáslikőr elkészítésének is. Ha nem is a legegyszerűbb folyamat – hiszen a tojás miatt nagyobb körültekintést igényel, mint a korábbi finomságok, megéri elkészíteni, hiszen az ünnep egyik éke lehet ez a különleges finomság, amit a karácsonyi pihenés alatt a legjobb dolog kortyolgatni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...