A legkedvesebb ehető ajándékok pepecs és macera nélkül

Saját magunk által elkészített, különleges gasztroajándékot adni karácsonyra nagyszerű ötlet - nemcsak finom és egyedi az ilyen meglepetés, hanem legtöbbjük egészen könnyen el is készíthető. Ötleteket adunk hozzá!

Nemrég írtunk arról, miért is jó saját magunk által készített gasztroajándékokkal megörvendeztetni a szeretteinket, barátainkat, most pedig egy sor szuper tippet gyűjtöttünk össze ezekhez az ehető ajándékokhoz. A következő finomságok viszonylag könnyen, kevés alapanyagból, jó előre, de akár az utolsó pillanatban is elkészíthetők, és garantáltan egyedi, különleges finomsággal lephetjük meg a megajándékozottat.

A legkedvesebb ehető ajándékok, amik nem járnak nagy macerával

Ezek nem a polcon porosodó és ide-oda tologatott, furcsa kézműves kreálmányok, legnagyobb erényük amellett, hogy szívünket és szeretetünket belefőzzük, miközben készítjük őket, hogy egyediek és finomak is – olyan ételek is italok, amelyeket nem feltétlenül csinál meg az ember a hétköznapokon.

Egyszerűen nagyszerű – a fűszersó

Ha valami gyors és látványos, és mindeközben praktikus ajándékot keresünk, akkor az egyik legegyszerűbb, ha fűszersót csinálunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint durva, nagy szemű sót összekeverni tetszőleges szárított fűszerekkel vagy azok keverékével, ez lehet bors, chilipehely, szárított, kezeletlen citromhéj, rozmaring, kakukkfű, szárított bazsalikom, majoránna, köménymag, római kömény, vagy bármilyen szemes fűszerféle. A lényeg, hogy a fűszereket kissé törjük össze, majd keverjük el a sóval. Jól záródó, szép üvegekbe vagy fiolákba töltve legalább olyan látványos ajándékok, mint amilyen egyszerűek.

A legkedvesebb ehető ajándékok, amik nem járnak nagy macerával

Elegáns és finom – narancsból készült különlegességek

Ma már szerencsére sok helyen lehet kapni kezeletlen héjú narancsot és citromot – ez a tulajdonság pedig elengedhetetlen, ha ezeknek a gyümölcsöknek nem csak a levét és húsát használjuk. Márpedig a narancslekvárhoz szükség van a gyümölcs héjára is, hiszen ez adja a lekvárunk különleges, semmihez sem fogható, mámorító aromáját és textúráját.

Ebből a finomságból épp elég kicsi, elegáns befőttesüvegnyi adagokat főzni – egy szép szalaggal átkötve máris megédesíthetjük egy barát vagy rokon téli reggelijeit.

A narancs és citrom héját emellett remekül lehet kandírozni, ez az a finomság, amit akár olvasztott csokoládéval cifrázva egyszerűen nem lehet elrontani – mindenki imádja, abbahagyhatatlan, magában és süteményekben is remekül működik.

 Az ebéd megkoronázója – a hagymalekvár

Ha már maradunk a lekvároknál, a lilahagymából készült, édes-sós-pikáns hagymalekvár a másik olyan jolly-joker finomság, amivel hatalmas sikert arathatunk. Egy jó steak mellé, hamburgerhez, húsgombóchoz, de rántott sajthoz, grillezett zöldségekhez is remekül illik, füstös, gazdag íze egyszerűen imádnivaló. Viszonylag olcsón előállítható, főzhetünk belőle egyszerre nagyobb mennyiséget, jól záródó üvegben sokáig eltartható a hűtőben.

Ha csak sütni van időnk – Ünnepi kekszek

Akkor sincs semmi baj, ha nincs időnk a fent említett finomságok elkészítésére, és az időnkbe csak annyi fér bele, hogy valami egyszerűbb vajas kekszet összedobunk. Egyrészt ezeket a süteményeket is díszíthetjük különlegesebb kiegészítőkkel – kandírozott gyümölccsel, aszalt fügével, szilvával, csokidarabokkal, színes csokis cukorkával, mindenféle tortadísszel, másrészt ezeknek a finomságoknak az a titka, hogy valami igazán szép dobozba, elegánsan elrendezve csomagoljuk őket.

 A profiknak – Tojáslikőr

Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, érdemes nekiállnunk a tojáslikőr elkészítésének is. Ha nem is a legegyszerűbb folyamat – hiszen a tojás miatt nagyobb körültekintést igényel, mint a korábbi finomságok, megéri elkészíteni, hiszen az ünnep egyik éke lehet ez a különleges finomság, amit a karácsonyi pihenés alatt a legjobb dolog kortyolgatni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!