Nosalty Logó

Erdélyi mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Erdélyi mézeskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 331 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 3953 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 326 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 331 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.9 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    600 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1616.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    794 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    839.5 g
  • Cukor
    496 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    238 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    424 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    484 mg
  • Retinol - A vitamin:
    420 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    811 micro
Összesen 3953 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 326 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tésztának.)
  2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. (Rengeteg mézeskalács lesz a tésztából, részemről a nyers tészta felét bedugtam a fagyasztóba.)
  3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
  4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 610418
  • Feltöltés dátuma: 2007. december 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Számomra a karácsony nem teljes a lakást belengő mézeskalács illata nélkül. A várakozás és ünnepi előkészületek jegyében készültek a karácsonyfa, hold, csillag, hal, házikó és harang formájú mézes sütik.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Mi az el?nyösebb? Légkeveréses, vagy alul-felül álláson sütni? Ellentmond a 2. és 3. pont.

hgabcsi

Kipróbáltam a sütést több féle képpen. Nekem csak légkeveréses üzemmódban nem lett kemény. 170-180 fokon sütöttem.

Törölt felhasználó

Szerintem nem ellentmondásos a kett?.Úgy írta,hogy légkeverésesen melegítsd el? a süt?t majd válts alul-feül sütésre.Így értelmeztem én.

Petra

igaz, nem volt világos a leírásban, már javítottam is: légkeverésen zajlik az el?melegítés, majd a tepsit a süt?be dugva átváltunk alul-felül állásra

Törölt felhasználó

Nem túl folyós a tészta, így?

Petra

nem emlékszem, hogy az lett volna

Törölt felhasználó

Pedig nekem is folyós lett az... Tojás, vaj vagy méz túl sok benne. Liszt hozzáadásával próbálkozok, kiderül milyen lesz...

Harmathy Ildikó

A sok tapasztalat megint arra késztet, hogy beleszóljak a dolgokba. Petra: szerintem elfelejtetted megemlíteni, hogy a mézet langyosan, el?melegítve kell adni, Neked nyilván egyértelm?, de aki most próbálkozik el?ször, annak jobb elmondani. Tehát, Kedves Ed és Terlis! A mézes tészták készítése rendkívül kényes ügy! A konyhában legyen nagyon jó meleg. A tészta összeállítása semmiképpen sem két perc, a mézet legjobb langyosan, 30 fokon hozzáadni, a mézes tésztákat nagyon alaposan, hosszasan kevergetve kell összeállítani, hogy az alkotók természetes nedvesség-tartalma össze tudjon 'hangolódni'. A méz egy különleges nyersanyag, él? anyag, benne számtalan él? alkotóval, alkalmat kell adni az él? alkotóknak a másokkal való 'összehangolódásra'. Ha géppel dolgozik az ember, nagy tapasztalat kell ahhoz, hgy lássuk: mikor állt össze a tészta. Ezért talán a kezd?knek az a legjobb, ha kézzel gyúrják a tésztát, deszkán, nagy türelemmel, akkor saját tenyerükön (a tenyerük melege is segít!) érzik majd a pillanatot, amikor a tészta egységbe rendez?dött. A türelmet nem lehet liszttel helyettesíteni, mert akkor kemény lesz a sütemény! Kérlek, ne adjátok fel, türelemmel próbálkozzatok, míg eljön a siker! Érdemes! Eljön! Ildikó

Petra

köszönöm, Ildikó!!

Törölt felhasználó

Az eredeti összedolgozásnál kézzel kevertem jó sokáig (mikor láttam, hogy a fakanál nem végez túl jó munkát), szobah?mérséklet? mézet adtam hozzá (24 fok), kés?bb - erkélyen való napos érlelés után - ha megpróbáltam kézzel gyúrni, csak még ragadósabb lett a melegt?l. Én elhiszem, hogy az a plusz 6 fok sokat számíthat, és nem szabad szétlisztezni, de így azért télleg kezelhetetlen volt az alapanyag. Amit nem értek: hogy lehet a melegben jobban kezelni a porcukros-mézes masszát, mikor minél melegebb van, ezek az összetev?k annál jobban ragadnak? Szóval még ha az utasításaid csodákat is tesznek, plusz 10-15 deka liszt, kicsit több f?szer ill. vele süt?por kezelhet?bbé teszi a dolgot. Egyébként én még reszelt narancshéjat is adtam hozzá. De akkor ezt szigorúan csak a kezd?knek ;)

Harmathy Ildikó

Látom a lelkedbe másztam, Kedves Terlis, nem akartam. Kezdjük a végén: a kezd?t úgy értem, hogy akinek nincs jól bevállt receptje valamire. Vagyis: mondjuk én nagyon tapasztalt háziasszony vagyok sok területen, de szusit például még az életben nem készítettem, tehát ha majd el?ször szusit fogok készíteni, akkor nagyon kezd? leszek, elég sokáig, míg be nem lövöm magamnak a szusit jónéhány próbálkozással - ahogy az lenni szokott. A mézzel kapcsolatban komoly lelkifurdalásom volt, hogy azt a nagyon lényeges elemet kifelejtettem, miszerint a mézes tészta készítése - szerintem - úgy van (pláne amíg nincsen bel?ve a dolog!), hogy összekevered a lisztet a cukorral,tojással, vajjal és ahhoz adod folyamatos keverés-dagasztás közben a langyos mézet, és akkor tényleg megérzed a kell? mennyiséget. Nagyon sokféle méz van, az akác folyósabb, nekem most még erdei van itthon, az tök kristályos,stb., meg a lisztek sem egyformák. A régi szakácskönyvek pl. sokszor rozslisztet ajánlanak a mézes tésztához. Nem írtad, hogy végül finom lett a mézeskalácsod? A narancshéj biztosan nem rontotta el!

Törölt felhasználó

Nem gázoltál a lelkembe, csak nem értettem hogy váltaná meg a világot (ez esetben a mézeskalácsot) egy kis meleg. Ha benne lenne a receptben, amiket írtál - különösen az, hogy kell bel?ni a méz mennyiségét -, ez egy jó recept lenne. Így viszont könnyen eredményezhet kezelhetetlen tésztát, amibe már legalább ketten bele is futottunk. Amúgy én is használtam némi graham lisztet hozzá, mert úgy volt elég mennyiség? liszt itthon, hogy a rendesb?l a gyúráshoz is maradjon. Végül így is kevés lett, mivel én józan paraszti ésszel télleg csak belezuhintottam a 2 dl mézet. De a lényeg, hogy általában sütiknél ez nem szokott pozitív eredményt hozni (max. az egészségre nézve), viszont itt semmi állagbeli problémával nem találkoztam. Amúgy finom lett: vettem a gyúráshoz még lisztet, nem lett kemény, ha odafigyeltem mikor kapjam ki a süt?b?l, de a végén már csak el akartam tüntetni a tésztát, így nem figyeltem annyira, ami némi odaégést eredményezett az egyik adag esetében :) Legközelebb karácsonykor tudással és liszttel felvértezettebben fogok majd hozzá :P

Törölt felhasználó

Ulta fincsi kis recept! A KEDVENCEM MERT SZABADON HAGYHATOM A FANTAZIAM A DISZITESNEL! :))

Törölt felhasználó

szaisztok most az idén el?ször kaptam meg valakit?l ezt a receptgy?jteményt, minden receptnek örülök, kísérlezet? nagymama vagyok.. A Mézes sütik vannak most éppen toppon, Nagyon igaz Harmathy Ildikó hozzászólása, hogy a méz egy kényes anyag..Már túl vagyok a mézessütin, és valóban egy adagból 210 db lett..Van rá 3 pici unoka, a legnagyobb 3 éves. El fog fogyni..Kívánok Nektek békés Boldog Ünnepeket....

Törölt felhasználó

Ez a mézes megkeményedik? Kell rá várni 8 napot?

Panyitimi

Sziasztok! Iden en is ezt csinaltam.Hihetetlenul omlos,finom,pikans!!! Kicsi lisztet plusszban tettem hozza,epp csak annyit amennyit a gyurasnal felvett! Szep Unnepet Mindenkinek! Petranak kulon koszonet ezert a receptert!

Petra

Noncsiga, idén más recept alapján készítettem a mézeskalácsot kissé homályosak a tavalyi emlékeim, de nem rémlik, hogy ne lett volna puha sütés után-- ha mégis kemény, tedd be egy zárható dobozba 1-2 szelet alma kíséretében, és megpuhul:-)

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek