Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi mézeskalács

Erdélyi mézeskalács
Erdélyi mézeskalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (85)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a karácsony nem teljes a lakást belengő mézeskalács illata nélkül. A várakozás és ünnepi előkészületek jegyében készültek a karácsonyfa, hold, csillag, hal, házikó és harang formájú mézes sütik.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tésztának.)
  2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. (Rengeteg mézeskalács lesz a tésztából, részemről a nyers tészta felét bedugtam a fagyasztóba.)
  3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
  4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3 609
össznézettség: 429 578
elküldve: 87
receptkönyvben: 1 959
elkészítve: 145/181
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes keksz

Hozzászólások (85)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Ludmila
Tóth Ludmila Tue, 2017-12-19 21:06

Nagyon szépen köszönjük a tökéletes receptet :) Életünk első mézeskalács sütése volt 3 éves kisfiammal, de nagyon jó lett. Azonnal meg is kóstolta nagyon finom puha lett :))) Kellemes ünnepeket

dioevi
dioevi Wed, 2017-12-13 12:09

Ma sütöttem meg , én kevesebb cukrot tettem ,de jóizű csak kemény ! Meg fog nekem puhulni ???

Amonthueeth
Amonthueeth Thu, 2016-12-22 15:32

Az életemből elvett ez a recept. Nagyon komolyan mondom, hogy kezdők számára semmiképp nem ajánlom! A tészta ragacsos lett, anyukámat kellett felhívnom, hogy segítsen, még majdnem ugyanannyi lisztet elbírt volna, mint amennyit a recept ír. Ezt honnan kell tudnia annak, aki először süt?! Az egész ment a kukába. Emiatt vettünk formát, nyújtódeszkát és a hozzávaló kellékeket... Iszonyú csalódás! Pláne, hogy a kollégáim meglepetése lett volna. Baromi égés! Biztos, hogy soha többé nem próbálkozom sütéssel, annyira elvette a kedvem. (mindent, grammra pontosan - és ezúttal sem túlzok! - kimértünk a recept szerint).

verocs33
verocs33 Tue, 2016-11-22 09:46

Szia! Elkészítettem. Hát ez zseniális!!!!!! Már több receptet kipróbáltam az évek során, de ilyen egyszerű és ilyen puha egyik sem volt. A családom nagyon örült neki. Gyorsan fogy.
Köszönöm a receptet: Vera.

Zinaida
Zinaida Mon, 2016-11-21 16:56

Magam részéről nagyon köszönöm a receptet. Most gyúrtam be, már most is isteni az illata (és az íze) :) Én picivel több fűszerkeveréket és egyel kevesebb tojást tettem bele, de máson nem változtattam.
Picivel talán több lisztet vett fel, de nem sokkal :)
Nekem ez lesz a továbbiakban a díjnyertes mézeskalács recept :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2015-12-21 02:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2015-12-20 02:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

KelemenGy
KelemenGy Thu, 2015-12-17 18:38

Megcsináltam, illetve valójában megcsináltuk :) , az enyém a tészta begyúrása lett. Nagyon finom, puha, illatos és jó ízű mézeskalács, tényleg csak ajánlani tudom. Egy apró megjegyzésem van viszont hozzá. Nem zárom ki, hogy a nagyobb tojások, vagy a picit több méz (220-230 gramm lett) miatt volt, de jóval több liszt kellett a tésztaformájúsághoz. A receptben írt 450 gramm helyett végül 600+ gramm finomliszt került bele.

ödianyukája
ödianyukája Sat, 2015-12-12 19:02

Teljesen kezelhetetlen tészta, soha nem jártam még így. Megy a kukába a sok drága összetevő!

Karisüti
Karisüti Sun, 2015-12-13 11:45

Valamit elszúrtál, nekem szuper lett ez a recept , bár 1 tojással kevesebbet tettem két adaghoz , mert nem volt több itthon és a gyúródeszkán még vett fel lisztet másnap. Nagyon puha maradt még doboz nélkül is .

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-12-18 15:02

Isteni!!!! Mar 2x sutottem 1 het alatt....Legfinomabb! Koszi Petra.Erdely melyik reszerol valo? Kellemes Karacsonyi Unnepeket kivanok!!!! Udv Noemi

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Mon, 2014-12-08 10:27

ha szabad annyiban hozzászólnom, hogy én a tojásfehérjét gőz fölött verem fel és akkor nem kell a sütőben átforrósítani még a formákat

Liánka
Liánka Thu, 2013-12-19 15:19

Valóban a végső eredményt nagyon befolyásolja az összetevők minősége. Nekem is nagyon ragacsos lett, még sok lisztet vett fel később is mikor nyújtottam. A liszt túl finom volt, a tojás nagy és talán a mézem is nagyon folyós. Viszont a sikeres szaggatás és sütés után ki kell jelenteni, hogy ez valóban olyan mint azok a mézesek amiket a búcsúban veszünk. Isteni finom, puha!!! Köszönöm a receptet!!!

Taisha
Taisha Fri, 2013-12-13 15:26

Sziasztok!
Én is elkészítettem ezt a mézest (bár van bevált is) és isteni finom lett! Nekem belül puha, kívül roppanós, szóval ízre és érzetre tökéletes! DE: nálam nagyon feljött (pedig annyi szódabikarbónát használtam, amennyi írva van), ebből kifolyólag a formák eltorzultak, nem tartották szépen az alakjukat, a tetejük sütőből kivéve ráncosodott, így díszítésre nem ezt fogom használni, csak megenni viszont nagyon jó. Köszönöm a receptet!

Sára85
Sára85 Tue, 2013-12-10 19:09

Sziasztok! Idén is elkészítettem és nem csalódtam, nagyon jól sikerült! Egy előző hozzászóló kommentjéhez szeretnék mondani pár szót: én is elgondolkodtam már azon, hogy egyik alkalommal miért ragacsos a mézeskalács tésztája és még igényel lisztet, máskor az arányok pedig tökéletesek...miért puha egyszer azonnal, máskor egy-két nap múlva? Arra jöttem rá, hogy nagyon függ a használt liszttől, méztől, vajtól és még a tojás méretétől is. A tavalyi mézeskalácsomnál az arányok tökéletesek voltak, sütés után egyből puha volt. Idén viszont több lisztet kellett használjak, sütés után bekeményedett a mézeskalács, de 2 nap múlva a konyhában, sima tálban, lefedetlenül teljesen visszapuhult és ugyanolyan finom volt akárcsak a tavalyi. Szerintem ez lehet a nagy kérdésre a válasz. Mindenkinek jó sütést kívánok és arra bíztatok mindenkit, hogy ne ijedjen meg ettől a recepttől, mert vagy így, vagy úgy de a végeredmény nagyon nagyon finom lesz!

francsesz
francsesz Tue, 2013-12-10 13:11

Tavaly és idén is megsütöttem! Idén már díszítem is! Nagyon finom, a kislányom már tesztelte. :)

Lilienna
Lilienna / Lilienna Tue, 2013-12-03 16:21

Kedves Petra! Annyi kérdésem volna, hogy mitől függ, hogy bekeményedik-e a mézeskalács, vagy sem? Van akinek rögtön puha, van akinek kemény, az érlelés pedig miért kell? Köszi előre is :)

Lolóka89
Lolóka89 Sat, 2013-11-02 16:07

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan kell kinéznie? :$ Nem egy ilyen kézhez tapadós dolognak kell lenni a végeredménynek ugye? Csak mert nekem még kellett hozzá tennem lisztet, hogy "elváljon a kezemről/edény faláról" :$ Még sosem csináltam mézeskalácsot, gyakorlatozom vele, hogy karácsonyra jól menjen :$ Jó tanácsot szívesen elfogadok ^^

LongbowPrincess
LongbowPrincess / LongbowPrincess Sat, 2013-01-05 18:21

Két adag készült belőle karácsonyra, már egy darab sincs meg... :) Másodjára azt hiszem picit elmértem a méz mennyiségét (sok lett), de senki sem panaszkodott érte.... :)))
Sosem csalódom a receptjeidben, Petra, köszönet értük :)

Saron
Saron / Saron Sat, 2012-12-22 20:33

2 nappal ezelőtt a recepted alapján gyermekeimmel elkészítettük életünk első mézeskalácsát. Nagyon finom, puha lett, ennek köszönhetően pár órán belül "eltüntettük" az egészet.
Most újabb adagot állítok össze, hogy karácsonyra is legyen belőle. :)
Köszönjük a kitűnő receptet!!!

Áldott, békés karácsonyt!

kohanbettina
kohanbettina Wed, 2012-12-19 09:56

Most fejeztem be a sütést, finom és puha lett. Jöhet a kreatív része, díszítés a mázzal:)
Köszönet a receptért!:)

prokop katalin
prokop katalin Mon, 2012-12-17 20:44

Szia Petra!
Karácsony előtt minden évben sütök mézeskalácsot, de valahogy mindig csak "majdnem tökéletes" lett. Tegnap bukkantam a receptedre és rögtön szimpatikus lett. Gyorsan összeállítottam a tésztát, ma pedig megsütöttem. Hát mit is mondjak? Isteni lett! Puha, ízletes, illatos és nagyon finom :)
Szerintem senki ne keressen tovább, mert ettől tutibb mézeskalács receptet úgysem talál! Kati

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-12-01 08:20

Kedves Petra!
Van bevált mézes receptem, de minden évben szoktam újakat is kipróbálni, mert a fiaim - díszítés nélkül -, képesek egy nap alatt megenni több tepsinyi adagot :) Tudtam, hogy a te recepteddel nem foghatok mellé! 60 dkg liszttel gyúrtam be én is (15 dkg teljes kiőrlésű volt), végül 2 napot ült a hűtőben, most sütöm... és isteni! Majdnem piskóta puhaságú, a gyerekek úgy eszik, ahogy sül! Nem találkoztam még ilyen puha mézessel és a tésztája is nagyon jól kezelhető. Idén biztos ez a recept lesz a favorit. Köszönöm! Hajni

petra
Petra / petra Sun, 2012-12-02 20:45

Kedves Hajni,
Örömmel hallom:-).
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok,
Üdv
Petra

Pocoksajt
Pocoksajt Mon, 2011-12-26 21:09

Ez életem legjobb mézeskalácsa! Egyáltalán nem lesz kemény...pont jó. Köszönöm a receptet! :)

Kámán Ödönné
Kámán Ödönné Fri, 2011-12-16 13:11

Ez a sütemény az unokám kedvence, annak idején az oviban is ezt sütötték meg.
Tegnap 2. alkalommal készítettük el közösen.
Ha kihűlt és megszáradt a máz már fogyasztható is.
Szerintem a 45 dkg liszt helyett 60 dkg lenne az ideális, én a tojásból 2 db-ot használok.
A máz pedig: 12 dkg porcukor és 1 tojás fehérje /akkor jó, ha szálat húz/.
Fémdobozban sokáig eláll.
mari

melinda111
melinda111 Mon, 2011-12-12 21:21

A kisütött sütikhez teszel egy szelet friss kenyeret hamar megpuhul.

Judit88
Judit88 Fri, 2011-12-09 16:04

Szeretném megkérdezni, hogy elektromos sütőben hány fokon és melyik rácsra kell tenni a sütiket, a legfelsőre vagy a középsőre?...
Meg tudja valaki mondani, hogy a szódabikarbóna meddig áll el, nehogy ez legyen a vesztem, mert tavaly vettem egy nagy adagot de pont a szavatosság le lett tépve róla...
Utolsó kérdésem pedig, hogy egy dupla adagból tényleg borzasztóan sok lesz??

csilla.anyuci
Édesmézes / csilla.anyuci Thu, 2011-12-08 11:22

Sziasztok, valaki nagyon okos árulja el nekem a titkot, hogy a mézes kalács hogyan puhul vissza??? Lefedve? Fedetlenül? Hidegen? Szobahőmérsékleten? Elvesztem a részletekben. A tavalyi mézesem kemény maradt, először lefedve hagytam a szobában, de csak keményebb lett, aztán spájz híján kivittem a garázsba, ott kb 8 fokon állt 2 napig, nem lett jobb..

Moncsibaba77
Moncsibaba77 Sun, 2011-12-11 10:44

Szió!
Próbáld ki a "rögtön puha mézeskalács" receptet,az végig puha marad,és ISTENI.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-12-17 17:44

Szia. Próbáld ki a rögtön puha mézeskalácsot. Én most sütöttem meg életem első olyan mézesét, ami puha és nem kőkemény. Nagyon finom lett. Csak egy konyha ruhával takartam le.

Leee_a
Leee_a Fri, 2011-12-09 19:00

Meg talan annyit tennek hozza, hogy ugyelni kell, hogy az almatol ne peneszedjenek meg a mezeskalacsok. Ezert en csak par nappal az unnepek elott teszem a mezeskalacsokhoz a felbevagott /vagy a vekony gerezdekre vagott almat/.

Leee_a
Leee_a Thu, 2011-12-08 14:58

A mezeskalacsokat lefedve /lehetoleg pleh dobozban/ taroljuk es felbevagott almat teszunk a dobozba, amitol a sutik megpuhulnak.

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Wed, 2011-12-07 11:43

Én csak azt nem értem pontosan, amikor kész a süti és diszítem, utána nem kell visszatenni a sütőbe száradni?
A tojásfehérje nyersen eláll addig, amig a süti?

petra
Petra / petra Wed, 2011-12-07 13:09

A recept szerint nem kell visszatenni a sütőbe, de, ha gondolja, nyugodtan visszatolhatja a díszített mézeskalácsokat szárítani a sütőbe (csak vigyázva, nehogy maga a mézeskalács túlsüljön!).

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-23 11:27

Dejó! Most lettem kész vele, remélem holnapig nem keményedik meg... 1 tojással kevesebbet raktam bele, ha pár nap múlva elfogy, szerintem csinálok még egy adagot!
Sok sikert és kitartást a díszítéssel! :)

Boldog karácsonyt mindenkinek aki azon fáradozik hogy szerettei JÓLlakjanak!;)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-22 21:43

Krisztina! Sütés után díszítsd a tojásfehérjével, ha eléggé cukros megszárad a levegőn pár óra alatt. Ha aggódsz dobd be 50 fokos sütőbe 2 percre szárítani, bár ez a mézes puhaságának nem tesz jót.
Lehet kapni DrOetker dekortollat, ez színes cukormáz, könnyen lehet vele díszíteni és tutira megszárad.

331
finomliszt 450 g
porcukor 200 g
szódabikarbóna 2 kávéskanál
mézeskalács fűszerkeverék 1 kávéskanál
tojás 3 db
vaj 2 ek
méz 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 120 g
tojásfehérje 1 db