Ha másért nem is, ezért lehet, hogy érdemes vegetáriánusnak lenned

A vegetáriánus étrendnek számos jótékony hatása lehet, itt egy újabb érv, hogy te is növeld a zöldségbeviteled.

A szív- és érrendszeri betegségek, amelyek közé tartozik a stroke is hazánkban vezető megbetegedéseknek, illetve halálokoknak számítanak. Remélhetőleg egyre többünkben tudatosul, hogy ez az a betegségcsoport, amely nagy mértékben megelőzhető az egészséges kiegyensúlyozott étrenddel és aktív életmóddal.

Amellett, hogy csökkentjük a telítettzsírsav-bevitelünket, igyekszünk fenntartani az optimális testtömegünket stb., úgy tűnik, hogy a vegetáriánus étrend követése is szerepet játszhat a stroke kockázatának csökkentésében.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia Neurology című folyóiratában nemrég megjelent, tanulmány szerint a diófélékben, zöldségekben és szójában gazdag vegetáriánus étrendet követő embereknek kisebb a stroke-ra való kockázatuk, mint azoknak, akik húst, és halat is rendszeresen fogyasztanak. A tanulmány alapjául szolgáló kutatások során több mint 13000 résztvevőt követtek 6-9 éven keresztül. A résztvevők ~30%-a volt vegetáriánus (azaz nem fogyasztott egyáltalán húst, halat, vagy ezekből készült termékeket, de fogyasztott tojást, tejtermékeket, és természetesen növényi eredetű élelmiszereket.) Az ő étrendjükre jellemző volt, hogy több élelmi rostot és növényi eredetű fehérjét fogyasztottak, és kevesebb állati eredetű fehérjét és zsírt.

A kutatás eredményei szerint a vegetáriánus étrenden élőknek több mint 50%-kal kisebb volt a kockázata a stroke kialakulására, mint a nem vegetáriánusoknak.

A kutatás egyik hiányossága azonban, hogy a résztvevők tajvani buddhista közösség tagjai voltak, azaz jellemzően nem dohányoztak és nem fogyasztottak alkoholt. Ez a két tényező pedig fontos faktora a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Személy szerint azt gondolom, hogy ha nem is kell teljes mértékben vegetáriánus étrendre áttérnünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, az biztos, hogy fontos:

  • a napi 40-50 dkg zöldség és gyümölcs fogyasztása,
  • a magas zsírtartalmú vörös húsok, és belőlük készített húsipari termékek fogyasztásának mérséklése,
  • a növényi olajak használata az ételkészítésben (kivéve kókuszzsír, ami magas telítettzsírsav-tartalmú),
  • a hozzáadott cukor fogyasztásának minimalizálása,
  • az optimális testtömeg elérése és megtartása,
  • a rendszeres fizikai aktivitás beépítés a mindennapjainkba,
  • a dohányzás elhagyása,
  • a mértékletes alkoholfogyasztási szokások kialakítása,
  • a napi 2-2,5 l hozzáadottcukor-mentes folyadék elfogyasztása,
  • a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés,
  • az aktív, tudatos stresszkezelés.

Ha tehát nem szeretnél örökre lemondani a hús- és halfogyasztásról, akkor válaszd a sovány termékeket, és tarts bátran heti 1-3 húsmentes napot!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?