5 lépés, amitől tényleg tökéletes lesz a meggyes keverted

A meggyes kevert a nyár egyik kedvenc süteménye, és ez nem is csoda: egyszerű, gyors és gyümölcsös, ráadásul alig akad, aki ne csábulna el, amikor meglátja az asztal közepén.

Meggyes kevertet sütni nem nagy ördöngösség, bár aki először vág bele, lehet, hogy kicsit elveszettnek érzi majd magát a sok különböző receptvariáció között. Nekik (de igazából mindenkinek) szól most ez a cikk, amelyben egy helyen szerepel az összes trükk, amitől bármilyen recept alapján tökéletes lesz majd a meggyes kevert.

5 lépés, amitől tényleg tökéletes lesz a meggyes keverted

Külön keverd a szárazat és a nedveset

Sok sütemény esetében olvashatjuk a receptben, hogy fontos a száraz és a nedves hozzávalók külön keverése. Ez a kevertek esetében sincs máshogy, itt is érdemes betartani ezt a szabályt, ezzel ugyanis javíthatunk az állagon.

A nedves hozzávalókat előre összekeverve elérhetjük, hogy sokkal homogénebb, egységesebb lesz a masszánk. Másrészt nem fogjuk túldolgozni a tésztát, aminek fontossága mindjárt kiderül.

Ne keverd túl

Az egy dolog, hogy kevert süteményről van szó, de ez a név ne jelentse azt, hogy túlkeverjük a készülő édességünk masszáját. Efelé már tettünk egy nagyon jó lépést azáltal, hogy külön kevertük a nedves és a száraz hozzávalókat.

A következő lépés pedig legyen az, hogy gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztánkat, csupán addig, amíg el nem tűnik az összes száraz folt és „lisztcsík”. Ha ilyenek már nincsenek, akkor tudhatjuk, hogy a masszánk egységes, az ezt követő keverés már túldolgozást és rágós, masszív süteményt jelent majd.

Inkább utólag szórd a meggyet

Mindig nagy kérdés, hogy mikor kerüljön bele a masszába a gyümölcs: előtte, közben vagy utána? Míg mindenkinek megvan a maga preferált módszere, ha logikusan belegondolunk, nyilván csak egy lehetséges út van.

Ha a tésztát előbb beleöntjük a tepsibe, majd a tetejére halmozzuk a meggyet, akkor ennyi előnyt adunk magunknak a gyümölcs lesüllyedésével szemben. A szemek ugyanis megindulnak majd a tésztában, és az aljára szállnak. Ezt visszafoghatjuk, ha a tetejére szórjuk a meggyet, és nem belekeverjük.

Kend ki a tepsit

A meggyes kevert akkor igazán finom, ha belül omlós és puha lesz, a szélein azonban enyhén aranybarna és karamellizált. Ehhez pedig az kell, hogy hanyagoljuk a sütőpapírt, és maradjunk a jól bevált, vajjal kikenős és liszttel megszórós módszernél.

Ez garantálja, hogy nem ragad és nem ég oda a tészta, hanem kellemesen karamellizálódik és barnul. Használjunk bőven vajat, lisztből pedig csak épp annyit szórjunk a tepsibe, ami ráragad a zsiradékra.

Ellenőrizd, hogy átsült-e

Mivel viszonylag sok gyümölcs kerül a masszába, ezért oda kell figyelni, hogy mindenhol átsül-e a sütemény. A meggyből sok nedvesség távozik, ezért a szemek körül lévő tészta lassabban sül.

Ezeken a pontokon mindenképpen végezzünk tűpróbát, mert csalóka lehet, ha csak a meggyek közötti részeken szurkáljuk meg a süteményt. Inkább győződjünk meg többször a készenlétről, és minimálisan süssük tovább, baja nem lesz tőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept, módszer és technika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.