Kajszibarack, az aranyló kedvenc: itt a szezon, mutatjuk, mit kezdj vele

Az egyik legfinomabb és legkényesebb gyümölcs, amelyből a magyarok kedvenc lekvárja készül, de süteményben, levesnek, fagylaltként, grillezve húsok és sajtok mellé, sőt salátában is megállja a helyét. A sárga- vagy kajszibarack ezer arca.

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. Hazánkban több tízezer tonna kajszibarackot termelnek évente, ám mivel kényes gyümölcsről van szó, a termés mennyiségre évről évre változik, erősen függ az időjárástól. A tavaszi virágzáskor gyakran jelentkező fagyok erősen megtizedelhetik az ígérkező termést, aztán pedig a májusi és júniusi, gyakran hideg időjárás is árt a növekvő gyümölcsnek, így aztán az utolsó pillanatig kétséges, hogy milyen lesz a termés.

Kényes gyümölcs, de megéri a vesződséget

A gyümölcs ára éppen ezért igen változó – ha sikerül nagyobb mennyiséghez jutnunk belőle mindenképp érdemes egy részét eltenni télire. Ennek a legjobb módja, ha csodálatos, aranyló lekvárt főzünk belőle.

A kajszilekvár főzésének sokféle módja van, egyetlen szabály azonban mindegyikre vonatkozik: csak hibátlan gyümölcsből készüljön, érdemes ezért mosás után átnézni a termést, és a barna, hibás részeket kivágni.

Utána csak attól függ, hogy meghámozzuk-e a gyümölcsöt, hogy milyen állagú lekvárt szeretnénk, ha rajta hagyjuk, sokkal sűrűbb lesz a végeredmény, hiszen a héjban található pektin természetesen sűríti majd a lekvárunkat. Vannak, akik egyszerűen félbevágva, nagy darabokban hagyva főzik, mások felaprózva teszik fel, és vannak, akik bár nem pucolják meg a gyümölcsöt, de a már szinte kész lekvárt botmixerrel átkeverik, így aztán sűrű, de mégis egyenletes állagú dzsem lesz belőle.

Vannak, akik használnak tartósítószert, de mások bíznak a jó minőségű üvegekben. A lényeg, hogy az üveg tiszta és csírátlanított legyen, a legegyszerűbb, ha félig megtöltve vízzel beállítjuk egy percre a mikróba, így a magas hőfok könnyen fertőtleníti őket. Az édesítés a másik sarkalatos kérdés általában: készülhet hagyományos cukorral vagy épp alternatív változatokkal, sőt teljesen cukormentesen is – ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy jól záródjon az üveg.

Az biztos, hogy annál finomabb a lekvár, minél inkább a gyümölcs íze és nem a cukor édessége dominál benne.

Nem csak lekvár készülhet belőle

Ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk befőzni, akkor sem kell lemondanunk a kajszi finomságáról. Egyrészt pár szemből és készülhet csodálatos süti, például kevert tésztákra halmozva, vagy egyszerű vajas pitetésztából fészket készítve és abba beledarabolva is pár perc alatt fenomenális sütemények készülhetnek belőle, de gyors turmixolással és fagyasztással egészséges és finom szorbetet is csinálhatunk belőle.

Keverhetjük túróhoz, joghurtba, kicsi tejföllel vagy joghurttal keverve, felfőzve majd visszahűtve csinálhatunk belőle gyümölcslevest is.

Próbáljuk ki sós ételekhez is

Ha pedig szeretünk kísérletezni, néhány szemet futtassunk meg jó minőségű vajon egy serpenyőben, vagy tegyük grillrácsra – olyan ízek szabadulnak fel így a gyümölcsből, amik más módon nem: egyszerre lesz édes, zamatos és savanykásan frissítő. Remekül illik vaníliafagyi vagy joghurtos zabkása mellé, de köretként tálalható sült húsokhoz, sőt karakteres sajtok mellett vagy épp salátába szeletelve is remek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek