Kajszibarack, az aranyló kedvenc: itt a szezon, mutatjuk, mit kezdj vele

Az egyik legfinomabb és legkényesebb gyümölcs, amelyből a magyarok kedvenc lekvárja készül, de süteményben, levesnek, fagylaltként, grillezve húsok és sajtok mellé, sőt salátában is megállja a helyét. A sárga- vagy kajszibarack ezer arca.

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. Hazánkban több tízezer tonna kajszibarackot termelnek évente, ám mivel kényes gyümölcsről van szó, a termés mennyiségre évről évre változik, erősen függ az időjárástól. A tavaszi virágzáskor gyakran jelentkező fagyok erősen megtizedelhetik az ígérkező termést, aztán pedig a májusi és júniusi, gyakran hideg időjárás is árt a növekvő gyümölcsnek, így aztán az utolsó pillanatig kétséges, hogy milyen lesz a termés.

Kényes gyümölcs, de megéri a vesződséget

A gyümölcs ára éppen ezért igen változó – ha sikerül nagyobb mennyiséghez jutnunk belőle mindenképp érdemes egy részét eltenni télire. Ennek a legjobb módja, ha csodálatos, aranyló lekvárt főzünk belőle.

A kajszilekvár főzésének sokféle módja van, egyetlen szabály azonban mindegyikre vonatkozik: csak hibátlan gyümölcsből készüljön, érdemes ezért mosás után átnézni a termést, és a barna, hibás részeket kivágni.

Utána csak attól függ, hogy meghámozzuk-e a gyümölcsöt, hogy milyen állagú lekvárt szeretnénk, ha rajta hagyjuk, sokkal sűrűbb lesz a végeredmény, hiszen a héjban található pektin természetesen sűríti majd a lekvárunkat. Vannak, akik egyszerűen félbevágva, nagy darabokban hagyva főzik, mások felaprózva teszik fel, és vannak, akik bár nem pucolják meg a gyümölcsöt, de a már szinte kész lekvárt botmixerrel átkeverik, így aztán sűrű, de mégis egyenletes állagú dzsem lesz belőle.

Vannak, akik használnak tartósítószert, de mások bíznak a jó minőségű üvegekben. A lényeg, hogy az üveg tiszta és csírátlanított legyen, a legegyszerűbb, ha félig megtöltve vízzel beállítjuk egy percre a mikróba, így a magas hőfok könnyen fertőtleníti őket. Az édesítés a másik sarkalatos kérdés általában: készülhet hagyományos cukorral vagy épp alternatív változatokkal, sőt teljesen cukormentesen is – ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy jól záródjon az üveg.

Az biztos, hogy annál finomabb a lekvár, minél inkább a gyümölcs íze és nem a cukor édessége dominál benne.

Nem csak lekvár készülhet belőle

Ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk befőzni, akkor sem kell lemondanunk a kajszi finomságáról. Egyrészt pár szemből és készülhet csodálatos süti, például kevert tésztákra halmozva, vagy egyszerű vajas pitetésztából fészket készítve és abba beledarabolva is pár perc alatt fenomenális sütemények készülhetnek belőle, de gyors turmixolással és fagyasztással egészséges és finom szorbetet is csinálhatunk belőle.

Keverhetjük túróhoz, joghurtba, kicsi tejföllel vagy joghurttal keverve, felfőzve majd visszahűtve csinálhatunk belőle gyümölcslevest is.

Próbáljuk ki sós ételekhez is

Ha pedig szeretünk kísérletezni, néhány szemet futtassunk meg jó minőségű vajon egy serpenyőben, vagy tegyük grillrácsra – olyan ízek szabadulnak fel így a gyümölcsből, amik más módon nem: egyszerre lesz édes, zamatos és savanykásan frissítő. Remekül illik vaníliafagyi vagy joghurtos zabkása mellé, de köretként tálalható sült húsokhoz, sőt karakteres sajtok mellett vagy épp salátába szeletelve is remek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...