Itt a szilvaszezon!

Szilvából készülnek az ősz legjobb sütijei, de önmagában is imádjuk, a lényeg, hogy minél több legyen belőle – az idei termést tekintve ez teljesülni is fog!

A szilva nemcsak a nyár, hanem az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse is – az asztalon tálakba helyezett lila szemek mindenképpen csipegetésre hívnak és arra, hogy nyersen bekapkodjunk belőle, ha már arra járunk. A szilva nagyon jó hashajtó, akinek ilyen problémája van, első körben gyógyszer helyett próbálkozzon meg a gyümölccsel, mert az enyhébb panaszokat orvosolni lehet vele.

Szilvás-diós pite

Ez a recept az egyik kedvenc gyümölcsös receptem. A szilvás-diós módozatot még nem találtam itt, ezért tettem fel. Eredetileg cseresznyés-mandulás pite. A Szalay Könyvek sorozatából ...

Csokis-fahéjas szilvalekvár

Lekvárt szerettem volna főzni, és a férjemet kértem meg arra, hogy hozzon nekem ehhez szilvát. Amit hozott, azzal remekül lehetett volna csúzlizni, de sem étkezési célokra, sem egyébre ...

Szilvás gombóc MásTésztában

Tanácstalan diétázóként nagy kihívás előtt is álltam, amikor kölyökkorom népszerű elemét, a szilvás gombócot akartam reprodukálni. Szerencsére a diétával töltött idő és a ...

A viaszos héjat fogyasztás előtt sose felejtsük el megmosni, és ha csak lehet, fogyasszuk nyersen a szilvát, bár rengeteg receptet tudunk arra vonatkozóan, hogy mit készít belőle a gasztronómia. A-, B1-, B2-, és C-vitamintartalma jelentős annyira, hogy megemlítsük, ezenkívül rengeteg vizet is tartalmaz, ami a szomjat is kitűnően oltja.

Expressz szilvásgombóc

A hagyományos szilvás sütiket ki ne ismerné? Lepények, piték, rétesek lelkét jelentheti a lila gyümölcs, az meg tényleg rajtunk múlik, hogy a sok közül melyiket szívleljük jobban. Ha eddig a szilvaleves kimaradt a repertoárból, érdemes színesíteni vele a palettát, mert nagyon finom lesz, őszies hangulatot teremtve az ebédlőasztal körül. Lekvárkészítéskor az egyik leghálásabb alapanyag: tartósítószer vagy pektin sem szükséges ahhoz, hogy a lekvár a legjobb formájában kerüljön az üvegcsékbe, a dunsztolásról viszont ez esetben sem elfeledkezni, mert enélkül akárhogyan is, de megromlik a lekvár.

Még több szilvás recept >>

Fűszeres szilvalekvár

Sütőbe téve, egyszerűen kimagozva, ecettel felöntve is elkészíthetjük, minden további erőlködést mellőzve. Idényben a szilvás gombóc kihagyhatatlan, úgyse fog kimenni a fejünkből, mert mindig lesz körülöttünk olyan, aki jelzésértékkel figyelmeztet, hogy hú, de tudna enni egy tányér jó szilvás gombócot!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...