Itt a szilvaszezon!

Szilvából készülnek az ősz legjobb sütijei, de önmagában is imádjuk, a lényeg, hogy minél több legyen belőle – az idei termést tekintve ez teljesülni is fog!

A szilva nemcsak a nyár, hanem az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse is – az asztalon tálakba helyezett lila szemek mindenképpen csipegetésre hívnak és arra, hogy nyersen bekapkodjunk belőle, ha már arra járunk. A szilva nagyon jó hashajtó, akinek ilyen problémája van, első körben gyógyszer helyett próbálkozzon meg a gyümölccsel, mert az enyhébb panaszokat orvosolni lehet vele.

A viaszos héjat fogyasztás előtt sose felejtsük el megmosni, és ha csak lehet, fogyasszuk nyersen a szilvát, bár rengeteg receptet tudunk arra vonatkozóan, hogy mit készít belőle a gasztronómia. A-, B1-, B2-, és C-vitamintartalma jelentős annyira, hogy megemlítsük, ezenkívül rengeteg vizet is tartalmaz, ami a szomjat is kitűnően oltja.

Expressz szilvásgombóc

A hagyományos szilvás sütiket ki ne ismerné? Lepények, piték, rétesek lelkét jelentheti a lila gyümölcs, az meg tényleg rajtunk múlik, hogy a sok közül melyiket szívleljük jobban. Ha eddig a szilvaleves kimaradt a repertoárból, érdemes színesíteni vele a palettát, mert nagyon finom lesz, őszies hangulatot teremtve az ebédlőasztal körül. Lekvárkészítéskor az egyik leghálásabb alapanyag: tartósítószer vagy pektin sem szükséges ahhoz, hogy a lekvár a legjobb formájában kerüljön az üvegcsékbe, a dunsztolásról viszont ez esetben sem elfeledkezni, mert enélkül akárhogyan is, de megromlik a lekvár.

Még több szilvás recept >>

Fűszeres szilvalekvár

Sütőbe téve, egyszerűen kimagozva, ecettel felöntve is elkészíthetjük, minden további erőlködést mellőzve. Idényben a szilvás gombóc kihagyhatatlan, úgyse fog kimenni a fejünkből, mert mindig lesz körülöttünk olyan, aki jelzésértékkel figyelmeztet, hogy hú, de tudna enni egy tányér jó szilvás gombócot!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.