Itt a szilvaszezon!

Szilvából készülnek az ősz legjobb sütijei, de önmagában is imádjuk, a lényeg, hogy minél több legyen belőle – az idei termést tekintve ez teljesülni is fog!

A szilva nemcsak a nyár, hanem az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse is – az asztalon tálakba helyezett lila szemek mindenképpen csipegetésre hívnak és arra, hogy nyersen bekapkodjunk belőle, ha már arra járunk. A szilva nagyon jó hashajtó, akinek ilyen problémája van, első körben gyógyszer helyett próbálkozzon meg a gyümölccsel, mert az enyhébb panaszokat orvosolni lehet vele.

A viaszos héjat fogyasztás előtt sose felejtsük el megmosni, és ha csak lehet, fogyasszuk nyersen a szilvát, bár rengeteg receptet tudunk arra vonatkozóan, hogy mit készít belőle a gasztronómia. A-, B1-, B2-, és C-vitamintartalma jelentős annyira, hogy megemlítsük, ezenkívül rengeteg vizet is tartalmaz, ami a szomjat is kitűnően oltja.

Expressz szilvásgombóc

A hagyományos szilvás sütiket ki ne ismerné? Lepények, piték, rétesek lelkét jelentheti a lila gyümölcs, az meg tényleg rajtunk múlik, hogy a sok közül melyiket szívleljük jobban. Ha eddig a szilvaleves kimaradt a repertoárból, érdemes színesíteni vele a palettát, mert nagyon finom lesz, őszies hangulatot teremtve az ebédlőasztal körül. Lekvárkészítéskor az egyik leghálásabb alapanyag: tartósítószer vagy pektin sem szükséges ahhoz, hogy a lekvár a legjobb formájában kerüljön az üvegcsékbe, a dunsztolásról viszont ez esetben sem elfeledkezni, mert enélkül akárhogyan is, de megromlik a lekvár.

Még több szilvás recept >>

Fűszeres szilvalekvár

Sütőbe téve, egyszerűen kimagozva, ecettel felöntve is elkészíthetjük, minden további erőlködést mellőzve. Idényben a szilvás gombóc kihagyhatatlan, úgyse fog kimenni a fejünkből, mert mindig lesz körülöttünk olyan, aki jelzésértékkel figyelmeztet, hogy hú, de tudna enni egy tányér jó szilvás gombócot!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek