Így készül a húsvét talán legpuccosabb fogása: a Florentine-tojás

Ha úgy érzed, idén húsvétkor a kemény tojás, a lágy tojás, a töltött tojás, a tojáskrém vagy a kaszinótojás sem elégíti ki az igényeidet, mindenképpen ajánljuk, hogy a hollandi mártással nyakon öntött, különleges, spenótos firenzei avagy Florentine-tojás legyen a szíved választottja!

Nagy brunchrajongó vagyok. Ez a szó itthon mást jelent, mint az angolszász országokban, valamiért a fixáras büféebédek szinonimájaként terjedt el. Miközben ennél sokkal de sokkal egyszerűbb a dolog: a brunch szó a breakfast (reggeli) és lunch (ebéd)szavak keresztezése, és szó szerint ezt is jelenti. Egy kései reggelit, vagy egy nagyon korai ebédet, nagyjából a két étkezéstől elvárható ételtípusok keveredésével. Vagyis kicsit több, mint egy rántotta, de kicsit kevesebb, mint egy sült hús salátával. Mondjuk egy gyönyörű Florentin-tojás...

Ebben a környezetben jobban érhető, hogy miért működik olyan jól az Eggs Benedict és társai. Ezalatt pedig értem a Benedict-variációkat, például ezt az Eggs Florentine-t, más néven Florentine-tojást (de hívhatjuk firenzei tojásnak is.) A firenzei mártás lényege, hogy a hollandi alapmártásból készül, spenótpürével. De ide sorolhatnám még az egyáltalán nem hollandi mártáalapú meurette tojást is, ami vörösbormártással készül. Szóval érthető, mert a tojás laktat, és a hollandi mártás sem a legkönnyebb étel napkezdésre. De ugye ilyenkor már nem is a napot kezdjük, hiszen a délelőtt jó részén túl vagyunk.


Florentine tojás - recept itt!

Amire szükségünk lesz négy adag Florentin-tojáshoz:

Szendvics:

  • 4 db tojás
  • 5 dkg spenót
  • 4 db zsemle
  • 1 dkg vaj
  • 5 dkg angolszalonna

Hollandi mártás:

  • 3 db tojássárgája
  • 17 dkg vaj
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 teáskanál citromlé
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 csipet bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat vagy olívaolajat.
  2. Rádobjuk a megmosott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 perc alatt megfonnyasztjuk. Kivesszük és félretesszük.
  3. A zsemlét - én most bucit használtam, de akár lehet briós is - félbevágjuk, és a visszamaradt vajon megpirítjuk az angolszalonnával együtt. A másik felét is megpiríthatjuk, ha szeretnénk.
  4. Vizet forralunk, löttyinthetünk bele kevés ecetet is, majd közepesen alacsony hőfokon megbuggyantjuk a tojást. Közben a zsemle egyik felére fektetjük az angolszalonnát, és a tetejére halmozzuk a spenótot. A 3 percig főzött tojást szűrőkanállal a spenót tetejére helyezzük.
  5. Ízlés szerint a tojásra kanalazunk a hollandi mártásból, és tálaljuk.

Tökéletes fogás egy ráérős hétvégi, narancsléfacsarós, kávézgatós, beszélgetős, újságolvasós eseményhez, melyet nagyon kellemes barátokkal is elkölteni. Kötetlen idejű óriás reggeli, amely nem vágja félbe a napot, de, tojásos étel lévén épp eléggé megtömi a bendőt ahhoz, hogy programozni lehessen egész nap.

Szerző: Coook


Még több tojásos cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek