Vega vagy vegán vagy, és nem eszel elég fehérjét? Így pótolhatod

Csak néhány trükk, és még több típusú alapanyag kerülhet a tányérunkra, hogy elegendő fehérjével tápláljuk az elfáradt vagy fejlődő izmainkat. (x)

A legújabb táplálkozási elvek közül azok a legjobban hasznosíthatóak egy átlagember számára, amelyek a tányér elrendezése felől közelítik meg az evési szokásainkat. Ennek a szemléletmódnak a segítségével mi, akik szeretnénk egészségesebben táplálkozni, nem hízni, hanem erősödni és izmosodni, sokkal jobban tudjuk szabályozni, miből, hogyan, mennyit eszünk.

Tányérkompozíciók

A tudatosabban megkomponált tányéroknak szinte csak előnye van: színesebbek, szebbek, ízben és állagban gazdagabbak és sokkal laktatóbbak is. Minél többféle étel van a tányéron, annál kevésbé akarunk majd újra és újra szedni, így megelőzhetjük a túlevést. Amikor egy étkezéshez összeállítjuk a hozzávalókat, akkor a cél az, hogy minden tápanyagforrásból jó minőségű szerepeljen rajta, és egyik se maradjon ki: teljes értékű szénhidrát, nagyon sok zöldség és fehérje - állati vagy növényi formában.

A növényi a jövő

A jövő táplálkozásáról még csak sejtjük, bár egyre valószínűbbnek tűnik, hogy sokkal kevesebb húsból és állati eredetű élelmiszerből fog állni, fehérje igényünk nagy részét meg kell majd tanulnunk növényi forrásokból fedezni: sokkal több zöldséget és hüvelyest fogunk fogyasztani. Nemcsak az egészség, de a bolygó jövője számára is sokkal fenntarthatóbbak a zöldségek és a hüvelyesek, mint a hús.

A húsevés alternatívái

A hús tudatos elhagyásával kapcsolatos elveket már most sokan igyekszünk beiktatni a hétköznapjainkba, heti egy-két teljesen húsmentes nap vagy minden nap egy-két húsmentes étkezés formájában. Ilyenkor is jó figyelni rá, hogy a szénhidrátokon túl hasznos fehérjeforrás is kerüljön a tányérra, hogy minél többféleképpen használjuk a zöldségeket és a hüvelyeseket is. Különösen fontos ez olyankor, ha keményen edzünk, vagy ha növekedésben lévő gyermekeket etetünk, hiszen a megfelelő mennyiségű protein szükséges az izmok regenerálódásához és fejlődéséhez.

Minden hasznos legyen, ami a tányérra kerül

És itt jön a képbe a tányér hasznos beosztása: hogyan állítsuk össze egyes étkezéseinket csupa olyasmiből, ami egyenként is mind-mind hasznos tápanyagból áll, ne legyen rajta semmilyen üres, kevésbé hasznos kalória. Itt lehet olyan trükkökhöz folyamodni, hogy egyszer nyersen, másszor sütve, harmadszor raguban vagy krémben, esetleg golyó, vagy fasírt formájában készítjük el ugyanazokat a zöldségeket, hüvelyeseket.

Zöldség másképpen

Máskor pedig olyan praktikákat is be lehet vetni, mint a zöldségekből készült élelmiszerek. Ha úgy érezzük, már bőven elég volt a lencséből, borsóból, akkor ki lehet próbálni a színes, zöldséges készítményeket, amelyek éppen olyan élményt nyújtanak, mint egy tál búzalisztes tészta, mégis sokkal több tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot viszünk be velük a szervezetünkbe. Naponta összesen 45-50 gramm fehérje az ajánlott adagunk, egy-egy adag tészta formájú zöldség már ennek a felét fedezi anélkül, hogy állati eredetű élelmiszert ennénk.

A leggazdagabb szószok

Még tovább fokozhatjuk a hatást, ha a szószba minél többféle zöldséget csempészünk - ez a trükk olyanoknál is bejön, akik valamiért nem annyira szívesen esznek sokféle zöldet. Nem csak a paradicsomszószba tehetünk titokban répát, zellert, paprikát, gombát, hanem készülhet rá spenótból mártás is. Sőt, akár darálhatunk magokból, zöld levelekből nyers pestót is hozzá, hogy tényleg a lehető legtöbb hasznos tápanyagot hozzuk ki egyetlen tálnyi étkezésből. Aki pedig nem ódzkodik a változó állagoktól, a zöldséges tésztát, a zöldséges tésztaszószt még megfejelheti egy adag sült zöldséggel feltétképpen, így biztosan nem marad utána éhes senki.

Keresd a Bonduelle Légumio zöldségtésztákat és szószokat itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek