Ezeket a húsmentes finomságokat vidd piknikre, strandra, kirándulásra

Itt a kánikula, irány a hétvégén valamilyen vízpart, strand vagy éppen egy hűvös erdő, ahol egy tisztáson megállhatunk falatozni. De mi kerüljön a piknikkosárba? Megannyi zöldségalapú finomsággal nyert ügyünk van.

Egy nyári piknikre vagy a strandra egyszerű, könnyen csomagolható és legfőképp nem romlandó piknikfalatokat érdemes csomagolni. A melegben egyébként sem a nehéz húsos fogásokat kívánja az ember, így aztán a különböző vega piknikes finomságokkal csak nyerhetünk. Egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, a legtöbb jól csomagolható, és hűtőtáskában órákig eltarthatók.   

Szendvicskencék

Ha a büfék kínálata helyett inkább magunk csomagolnánk finomságokat a strandra, vagy épp egy családi, baráti piknikre tartunk, érdemes a gazdagon elkészített szendvicseken túl másfajta ételekben is gondolkodni. Jól záródó műanyag dobozba kerülhet ilyenkor változatos ízekben elkészített hummusz vagy zöldségkrém, amiből a meleg miatt akár ki is hagyhatjuk a tejtermékeket és a majonézt, tovább eltartható és biztonságosabb, ha vegán majonézzel és növényi alapú joghurt vagy tejfölhelyettesítő termékekkel készítjük el őket. Ízükben pont olyanok lesznek, mint a klasszikus változatok, de nem kell aggódnunk akkor se, ha a hűtőtáskát vagy –ládát elfelejti valaki visszazárni.

A különböző zöldsalátákat inkább ne ezekre az alkalmakra készítsük el, helyette szuper megoldás, ha egy friss zöldekben, rengeteg petrezselyemben vagy épp korianderben gazdag bulguros tabulét készítünk friss vagy grillezett zöldségekkel, sok citromlével és egy pici chilivel – igazi hűsítő fogás és egy dobozban nagyszerűen szállítható.

Vega fasírtok és golyók

A másik kihagyhatatlan piknik- és strandétel a fasírt vagy golyó, amit most készítsünk el inkább teljesen húsmentesen: a lereszelt zöldségeket összedolgozhatjuk tojással és sajttal is, majd klasszikusan serpenyőben, vagy a sütőben, de akár air-fryerben is kisüthetünk, de készíthetünk tisztán vegán zöldséges golyókat és fasírtokat is: itt a kötőanyag lehet reszelt tofu, főtt lencse vagy rizs is, a fűszerezésnek pedig csak a képzeletünk szab határt – készülhet keleties hangulatban római köménnyel, vagy épp sok-sok zöldfűszerrel és pár csepp citromlével.

A répa, a cukkini, a zeller külön-külön, de együtt is nagyszerű zöldségfasírtalapok

Reszeljük őket finomra, és figyeljünk arra, hogy a lédúsabb zöldségféléknél már nincs nagyon szükség plusz nedvességre, sőt például a cukkiniből készült fasírtnál jobb is, ha a lereszelt zöldséget finoman sózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, így sokkal jobban formázható lesz. Mindegyik ízesítésnél nagyszerűen bevethető a vegánok egyik alapvető fűszere, a sörélesztő pehely, amely mély, umamis ízt ad az ételeknek.

Bár nincs is jobb egy strandos, klasszikus kakaós vagy baracklekváros palacsintánál, rengeteg olyan süteményféleség van, amit könnyen magunkkal vihetünk a strandra vagy éppen egy kirándulásra. Kezdve a különböző kekszekkel és pogácsafélékkel a kevert süteményeken át a csupa csokis brownie-ig, mindegyik süti nagyszerű választás.

+ tipp: a szárazabb változatokat részesítsük előnyben, nemcsak a könnyebb csomagolhatóságuk miatt, hanem mert enni is egyszerűbb ezeket, valamint a különböző krémes, habos finomságok sem az ilyen alkalmakra valók, hiszen gyorsan romlanak.  

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több húsmentes alapanyagot ismerhetsz meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?