Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukkini fasírt 5. - vegán

Cukkini fasírt 5. - vegán
Cukkini fasírt 5. - vegán
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon ritkán eszem húst. Egyszerűen azért, mert nem kívánom, nem igazán szeretem. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyeket szívesen megennék, azonban csak húsból lehet elkészíteni, legalábbis eddig ezt gondoltam.
Mert hogy is lehetne steak-et készíteni, mondjuk padlizsánból vagy fasírtot cukkiniből? Egyszerűen! És számomra is meglepő módon a fasírt illata alapján nem is lehet megállapítani, hogy nincs benne husi. Kitűnő önmagában, köretnek vagy akár főzelék feltétnek is, de még szendvicsben is el tudom képzelni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza. Ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás.
Az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk. Egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat. A képen látható fasírtok teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készültek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon).
  2. Sózzuk meg a cukkinit, és keverjük össze úgy, hogy mindenhol érje a só.
  3. Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
  4. Ha levet eresztett a cukkini, nyomkodjuk ki, és öntsük le a levét.
  5. Tegyük hozzá a lisztet, fűszerezzük (sót ekkor már ne tegyünk bele, az csak a leve kiengedéséhez kellett és elegendő mennyiséget magába is szívott) és alaposan keverjük össze.
  6. Mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát.
  7. A cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk, és hempergessük meg a zsemlemorzsában.
  8. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
  9. Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj). Ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük.

  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 119 520
elküldve: 60
receptkönyvben: 2 256
elkészítve: 106/145
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsmentes cukkini fasírt, fasírt cukkiniből, vegán

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

finomatfőznék
finomatfőznék Sat, 2015-10-10 07:14

Ekészítettem és nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Én lelapogattam egy kicsit sütés előtt.

Keti27
Keti27 / Keti27 Tue, 2015-09-29 14:58

A hozzászólásokat olvasva én is egyből dupla adaggal készítettem. jól sikerült: szépen összeállt a massza, de 1tojást én is ütöttem bele. talán legközelebb kicsit intenzívebben fűszerezem (nekem pl. elbírt volna még plusz sót), na meg lehet, hogy kis darálthúst is teszek bele.. :) ;) És jó lenne kikerülni az olajban sütést.. bár gondolom, hogy sütőben nem lesz jó ress a bunda..
Jó kis recept, köszönet érte!

Jucus0222
Jucus0222 Sun, 2014-08-24 13:15

Nagyon jól sikerült! Köszönöm! Még apu is megette, ő nagy híve a sima fasírtnak, de most azt mondta, hogy lehet, hogy nem is a husit szereti benne, hanem a fűszerezést. Sikert arattam vele. Annyi kérdésem lenne, hogy próbálta-e már valamelyikőtök lefagyasztani? Ha igen, akkor kisütve, vagy "panírozva"? Esetleg próbálta valaki kerámia serpenyőben nagyon kevés olajon kisütni (inkább talán zsemlemorzsa nélkül gondolom)?

dorika.sz
dorika.sz Fri, 2013-10-18 19:16

Felejtsük már el ezt az ételízesítőt. Ennél tragikusabb nem létezik szerintem a főzésben...

vorsi0128
vorsi0128 Sat, 2013-08-31 11:19

Kedves Receptműves! Mentettem a receptedet, köszönöm szépen! A napokban sort kerítek rá. Ugyan furcsa nekem tojás nélkül, hogy mitől lesz massza belőle, de előbb ki kell próbálni, utána véleményezni, ugye?:)))Jövök ha kész:) Köszönöm mégegyszer, hogy feltetted! Orsi

Titi7605
Titi7605 Thu, 2013-06-27 14:52

Köszönöm a receptet!Nagyon finom lett!Most készítem a következő adagokat,mert nagyon kevés lett,pedig dupla adagból készítettem.Egy kérdésem lenne.Fagyasztóban ez hogyan áll el jobban?Kisütve,vagy csak formázva,kifagyasztva?Köszönöm!:-)Még kísérletezgetek másfajta ízesítéssel is.

mviola
mviola Mon, 2013-05-20 19:00

Köszönöm a receptet! Én is elkészítettem. Nem tudom, hogy milyennek kell lenni a belsejének, de nekem elég lágy, nyers lett pedig a külseje már aranybarna volt mikor kivetem az olajból. Milyennek kell lennie e a belsejének?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2013-05-20 19:14

Viszonylag lágy, de a liszt mennyiségével is tudod szabályozni, illetve lapíthatod vékonyabb korongra is, akkor belül is jobban és gyorsabban átsül.

mviola
mviola Mon, 2013-05-20 21:12

Kedves Receptműves!

Nagyon szépen köszönöm!
A holnapi adagot már úgy fogom sütni!

Még egyszer köszönöm!

További szép estét! :)

Mátyás Viola

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2013-05-18 17:11

Már nagyon kívántuk a friss zöldséget, ezért vettem két kis cukkinit (bár az ára még elég borsos).Keresgéltem, mit csinálhatnék belőle, végül a te fasírtodra esett a választásom.Nem bántam meg,nagyon finom lett! Én még egy kis vöröshagymát is aprítottam bele. Köretnek hajdinát ettünk hozzá. Köszi a receptet!
Gabi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2013-05-18 19:05

Jól hangzik, egészségetekre :-)
Ma mi is hasonlót ebédeltünk, nálunk mentás/kapros volt, bulgurral és paradicsom salátával ettük :-)

quia
Quia / quia Sat, 2013-04-27 13:42

Elkészítettem, nagyon ízlett, de legközelebb majd kicsit kevesebb só is elég lesz úgy tűnik...

margit42
Mancika / margit42 Wed, 2013-03-06 13:38

Elkészítettem, és nagyon fincsi lett. Amerikai káposztasalátával, komplett ebéd! Köszönöm a receptet.
Margit

kircsi
kircsi Fri, 2012-08-17 11:04

Nagyon finom lett kevés volt
az egy adag ,kicsit nekem puha volt de én nem méregettem a lisztet.Köszönjük a tuti receptet

szali
szali Mon, 2012-07-02 16:31

Nagyon finom, köszönöm a receptet :-) le is gyalultam kapásból több mint 6 kiló cukkinit, hogy télen is tudjak majd készíteni :-) Köszi

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2012-01-11 20:59

Szia Memi!
Elkészítettem a recepted alapján, és valami csuda finom lett!!!
Biztosra kellett mennem, mert nem itthonra készítettem, így kapásból tojást is tettem bele, de kevesebb lisztet.
Kollégáimnak csináltam egy kis eszem-iszom estet, és ketten is vegetáriánusok közülük, így feltétlenül kellett ilyesmiket is vinnem. A nagy húsevő fiúk is úgy rávetették magukat, hogy egész hihetetlen volt! :-)))
Óriási sikere volt, és a dicséretek hallatán gondoltam Rád!! Köszi a receptet, sokszor fogom készíteni, az biztos!
Boldog új évet kívánok Neked!
Üdv: Vici

difana
difana / difana Tue, 2011-11-01 20:58

Igazad lehet, bár, ilyen fasírtot még nem próbáltam sütőben sütni, de majd megpróbálom, hátha. Csak az olajtól irtózom, de ez valamikor a jó íz végett elkerülhetetlen :)

difana
difana / difana Tue, 2011-11-01 20:16

Én valamikor úgy készítem a fasírtot, hogy sütőben sütöm meg, így nem tucsog az olajban.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2011-11-01 20:35

Szia difana, mivel nagyon kevés olaj is elegendő a sütéshez (kb. 1 cm az edény falán mérve) és utána konyhai törlőre szedve egyáltalán nem olajos. Próbáltam sütőben is, úgy nekünk kevésbé ízlett a külseje.

Melis
Melis / Melis Tue, 2011-04-26 11:03

Én nagyon szeretem a "vega" fasírtokat, bár én szeretem a húst. De kedvenceim egyike a barnarizs fasírt - a barnarizset pedig nem szeretem annyira, pedig nagyon egészséges. A pontos receptet sajnos nem tudom, anyukám készítette, de nagyon hasonlít a húsos fasírt elkészítésére. Tojás kell bele, meg fűszerek, kicsit ragacsos lesz.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-25 14:44

Na a gombás is fini lehet!!!Kölessel úgy vagyok,hogy egyszer főztem de csak sót raktam rá,hát nem nagyon ízlett.Gondolom kellően fűszerezve más ízvilágot kölcsönöz neki.A kölesgolyót viszont nagyon szeretem.
Ja,meg akartam még jegyezni,hogy teljes kiörlésű rozsliszttel csináltam a fasírtot és tényleg nagyon jól lehetett formázni!
Neked is további szép napot! :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2011-01-25 13:31

Nagyon örülök neki, szerintem sem venni észre, hogy nincs is benne hús :-) Azóta kipróbáltam ezt a receptet gombával is. Na az sem semmi :-) Sőt múlt héten köles fasírtot is készítettem (annak a recijét holnapra megírom a blogra), de a zöldséges mindent visz nálunk :-)
Szép napot, Memi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-25 11:49

Megcsináltam,nagyon finom lett!!Nem nagyon szoktam szakácskodni ezért örültem meg mikor megláttam itt ezt a receptet.Vega vagyok de a húsevő barátaimnak is megcsináltam,nagyon ízlett nekik,el is kérték a receptet! Köszönöm!! :-)

600
cukkini 50 dkg
zabpehelyliszt 15 dkg
fokhagyma 1 gerezd
ételízesítő 1 kávéskanál
majoranna 1 kk
oregánó 1 kk
zsemlemorzsa 5 dkg
1 ek
napraforgó olaj 2 dl