A hét szakácsa: Csiki Piroska

E heti főszakácsunk az erdélyi konyha nagy szakértője, Csiki Piroska. Ismerjétek meg az ötletes receptek és gyönyörű fotók alkotójának most néhány remekét és konyhai tanácsát.

Amióta nyugdíjba vonultam, a fakanál jobban áll a kezemben, mint a toll. Szívesebben megfőzök egy finom ebédet, minthogy magamról írjak. Persze voltak nehéz idők, az 1980-as évek. Nem is a főzés, hanem a beszerzés, amikor órákat álltunk sorba, és amire odaértünk, nemegyszer elfogyott a „portéka".

A hét szakácsa: Klári >>

Akkor volt művészet főzni, a semmiből. Ráadásul akkor voltak kicsik, majd serdülők a gyerekeim. Egzotikus gyümölcsöt évekig nem láttak és még sok minden mást. Most már nálunk is szinte mindent lehet kapni (ha van pénz). Így most már csak teszem a dolgom nagy szeretettel, odaadással, és boldog vagyok, ha örömöt szerezhetek a családomnak, a hálás kis unokáimnak.Nagyon sok jó ötletet kapok tőletek, kedves szakácstársak, és én is szívesen osztom meg saját ötleteimet veletek.A fiatal szakácsoknak üzenem, tudom, hogy nagyon nehéz mindenhol helyt állni, de szabad tévedni, elrontani dolgokat, ez még velünk is megtörténik most is.

A hét szakácsa: Muci >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!