Mititei
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csiki Piroska

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
491
Kcal
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
2449
Kcal
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
186
Kcal
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.9 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 758.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 183 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
491
Kcal
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 239.6 g
Zsír
-
Összesen 157.8 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 788 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3791.6 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 315 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 2356 mg
-
Nátrium 673 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 915.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 72 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 580 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
2449
Kcal
- 18% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
186
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A háromféle húst ledaráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az olajat, a vízben feloldott Na- bikarbonát. Közben folyamatosan dagasztjuk, mint a tésztát. Ajánlatos még egyszer átdarálni az egész masszát, majd hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Még jobb, ha reggeltől délig áll a hűtőben (vagy akár egy napot ), hogy az ízek összeérjenek.
- Olajos kézzel kis hengereket formálunk (10-12 cm hosszú és 2,5 cm átmérőjű).
- Grillrácson (így az igazi), vagy serpenyőben olajon sütjük. 15 perc az egyik oldal, 10 perc a másik.
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 463
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 242
- Össznézettség: 84415
- Feltöltés dátuma: 2012. január 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Csiki Piroska
229 recept
Házikenyérrel, mustárral a legfinomabb, de zöldséggel is tálalhatjuk. Erdélyben nincs szabadtéri rendezvény mititei nélkül. Valójában a románoktól tanultuk el a receptet. Ha otthon sütjük olajban, krumpli köretet is adhatunk mellé. Nem kötelező a háromféle hús vegyítése, van aki csak birkából, más csak marhából és van aki ezt a kettőt vegyíti. Mindenképpen finom.
Hozzászólások (15)
Kedves Piroska! Még sosem készítettem, de nagyon szeretem. Ha Erdélybe megyünk ez az egyik kihagyhatatlan étel. A grillen készül? mititei illata rögtön evésre csábít. Köszi a receptet. Üdv. Gubigabi
Kedves Gubigabi! Örülök, hogy ismered ezt az ételkülönlegességet, most már otthon is megpróbálhatod. Üdv Piroska.
A mititeinek a szép magyar neve: MICCS. Amiért a románoktól vettük át az ételt, azért nem kell a román megnevezést használni!
A megnevezésnél három nevet soroltam fel: mititei, mici és miccs. A szerkeszt?k valamiért úgy látták jónak, hogy ezt az egyet hagyták meg. Viszont beírták az egyéb elnevezésekhez.
Semmi gond nincs a román megnevezéssel, én például még sohasem hallottam a miccsr?l :) Amúgy meg nagyon jól néz ki, és biztosan finom is!
Kedves klivi, valóban finom. Az igazság az, hogy nincs is igazi magyar neve. A román becenévb?l (mici ci= cs) alakult ki a 2 cs-vel való változat. Piroska
Szia Piroska! Én ahogyan ismerem a receptet ásványvízzel szokták és 3 napig érlelik a h?t?ben. Másnap átgyúrják és amelyik nap sütik akkor formázzák. Így készítem én is,anno Erdélyben étteremb?l kértem el a receptet ahol sütötték. Azért örülök,hogy felraktad a receptet.Üdv:Olgi
Szia Olgi! Igen, szokták ásványvízzel, húslevessel és sima vízzel. Ez is egy olyan ételféleség, hogy ahány ház annyi szokás. Én a legyegyszerübb változatát készítettem el. Üdv. Piroska
Szia Piroska!Én az érlelés mellett kitartok,az ízek jobban érvényesülnek.Igen a húslé jó ötlet,köszönöm a tipped!További szép estét!Üdv,Olgi
Ha el?ször a miccs megnevezés íródik be, akkor valószín?, hogy azt veszik els?nek. Ha ilyen könnyen átveszünk egy román szót, (annak ellenére, hogy van magyar megfelel?je és "nem is akadunk fenn rajta") használjuk egy magyar receptoldalon, ahol több százan/ezren megnézhetik akkor ne csodálkozzunk, hogy fogy a magyarság.
El?ször is nem tudtam, hogy nem hagyják meg mind a három nevet, másadszor a miccs is a románból származtatott név. Nincs igazán magyar neve. Én szívesen elolvasom más tájegységek ételeinek eredeti nevét. És nem szeretnék a szerkeszt?knek azért reklamálni, hogy kihagyták a magyarosított nevét.
elnézést de ehhez nekem is hozzá kell szólnom! hihetetlenek vagyunk "mi" emberek, bezzeg ha a gulyást németesítjük, románosítjuk, vagy angolosítjuk, akkor vérig van sértve a NÉP!!!!!! nem kell ennyire butának lenni emberek!!!!!! Nem minden ételkölteményt MAGYAR talált fel!!!!!! És attól mert valaminek nem magyar a neve akárhogy cs?rjük, csavarjuk, ki lehet próbálni!!!!!! és nem kell bunkóskodni és kioktatni valakit aki nem feltétlenül a névben találja az értéket!!!! Kifejezetten finom volt a MICI-ed :-) Gratulálok!!!!
Sajnos valamiért nem kaptam értesítést a hozzászólásodról, most véletlenül bukkantam rá. Örülök, hogy ízlett és köszönöm.
Kedves Piroska, nagyon szeretem a husgombocokat, kulonbozo fuszerezessel szoktam oket kesziteni (olaszos, magyaros, arabos). A csombort mivel tudnam helyettesiteni, mert itt nem kaphato. Melyik fuszernovenyhez hasonlit leginkabb az ize? Szep vasarnapot kivanok!
Kedves Boribon! Annyira elterjedt f?szernövény, hogy kell legyen nálatok is. Keresd kitartóan. Csombord és borsf? névre is hallgat. Egy családba tartozik a kakukkf?vel (vad csombor), de ennek lényegesen kisebb a timol tartalma mint a csombornak, ami meghatározza a csombor intenziv ízét. Ha egyszer bekerül a kertedbe, ?sszel visszahullatja a magját és magától terem, nem kényes növény. Nagyon finom ízt ad a tökf?zeléknek, friss káposztából készült ételeknek, csomborral és kaporral ízesítjük a téli savanyú káposztát, a véres-májast. Friss és szárított formában is használható. Hatása: gyomorer?sít?,felfúvódás gátló, étvágyjavító, görcsoldó stb. Remélem rátalálsz valahol erre az értékes f?szernövényre. Üdv. Piroska
A csombort borsikaf? néven keresd itt!
Valóban érdemes rászánni egy kis id?t, mert a boltban vásárolt borzalmak közel sem járnak a háziasan dagasztott miccspasztához.
Azért azok is finomak, ha jó helyen vásároljuk.
Aki megkóstolja egyszer ezt az isteni ételkülönlegességet, soha többé nem akad fenn olyan apróságokon, hogy ki hogyan nevezi. Én eddig csak a bolti változatot fogyasztottam, de mondhatom az is szerelem volt els? harapásra. Ha megyünk haza a párom szüleihez mindig ezzel várnak minket. Nagyon remélem, hogy minél el?bb lesz alkalmam idehaza is elkészíteni ezt a finomságot. Köszönet a receptért!!!
Köszönöm kedves Zuzanne. Örülök, hogyha népszer?síthetek olyan receptet, ami valóban finom. Üdvözlettel Piroska
Azért osztottam meg ezt a receptet, mert valóban különlegesség, és miért ne ismernék meg minél többen. Köszönöm, hogy te is így gondolkozol...
Kedves Piroska! A szódabikarbóna miért kell bele? Lazítóanyag? A hozzászólásokban írták az ásványvizes érlelést, ett?l mennyire lesz más, mit változtat ez meg, milyen és mennyi ásványvíz kell hozzá? Erdélyben ettem ezt a finomságot egyszer, azóta nem találkoztam vele, de most nagyon megörültem, hogy itt rábukkantam a receptjére :)) Üdv, Erika
Kedves Cicmic! A szódabikarbona ebben az esetben nem lazítóanyag, nem fújja fel, mint a tésztát, talán ett?l lesz egy kicsit érdekesen "gumis", jellegzetes f?szere a borsikaf? ( csombor). Az érlelés arra szolgál, hogy az ízek minél jobban összeérjenek. Ha túl sok vizet adunk hozzá, sütés közben úgy is kiengedi. Ásványvíz, ami kéznél van, de húslevest is használhatunk helyette. Üdv. Piroska
Kedves Piroska! Köszi :) Hamarosan asztalra kerül. Üdv, Cicmic
Kedves Cicmic! Azóta is izgat a szódabikarbóna szerepe. Ma húslepénykékkel kísérleteztem, az egyik felébe tettem szódabikarbónát, a másikba nem. Bizony felfújta, amelyikbe tettem majdnem a duplájára n?tt. Az állaga is megváltozott, kissé rugalmasabb lett, akárcsak mititei. Üdv. Piroska
Kedves Piroska! Köszönöm a kísérletezést! Kíváncsian várom a húslepénykék receptjét, biztos finom. Éppen ma próbáltam megvenni a husikat, sajnos birkahúst csak ritkán lehet kapni, most nem volt. Mivel a birkapörköltet is imádom, ezért inkább kivárom, amíg kapható lesz a birkahús is és most valami mást f?zök inkább. A recepted fogom követni, szódabikarbónával csinálom majd. Üdv, Cicmic
KOSZI A RECEPTET .EKESZITETTEM AZ OSSZEL.NAGYON FINOM VOLT ES UJRA A FIATALKOROMRA EMLEKEZTET.
Kedves Marika, örülök, hogy hazai ízekre találtál nálam.
Nem kukacoskodásból de a növendék az borjú-vagy fiatal marha?amúgy jó a recept,el?ször rendezvényen ettem juhtúrós puliszkával,azóta kedvencem!
A növendék az a fiatal marha.
Kedves magyar tetsvérek!Le vagyok döbbenve,hogy egyes emberek mennyit kekeckednek egy elnevezés miatt,amir?l fogalmuk sincs,hogy mit jelent.Akkor egy kis nyelvészkedés:a "mitiei" román szó magyarul "picikék"-et jelent,egyes számban "mititel",ez "apró,pici ".A román "mic", "kicsit" jelent,ennek többes száma:"mici",tehát "kicsik".Ez magyarosítva "miccs"-nek lett elnevezve,ahogy Piroska is elmagyarázta(ci-cs),nem a "szép magyar neve",ahogy s_zita véli.Tehát,ha tetszik,ha nem,ez a "miccs" kimondottan román specialitás,nincs magyar neve(s?t,magyarul egy értelmetlen szó),de nagyon finom .Erdélyi magyar vagyok,nagyon szeretem a szóban forgó ételt,nálunk nagyon finom változatát lehet készen kapni bármelyik ABC-ben,szívesen sütjük itthon is,gázt?zhelyre tehet? grillen.Olajban sütve nem az igazi.Persze az otthon készített sokkal finomabb,de sokkal költségesebb is,és a legfinomabb a faszén parazsa fölé helyezett rácson sütve.Ha már itt tartunk,nem magyar szó a grill,brownie,muffin,bacon ,polpettoni,mascarpone,"szusi"és vég nélkül sorolhatnánk,és ezeken senki sincs kiakadva.Magyar létemre fáj,hogy ilyenek is tudunk lenni.Egy kis jóérzés kellene... elfogadni,hogy nem minden magyar,ami jó,és attól senki nem fog elrománosodni,olaszosodni,stb.,hogy jó étvággyal elfogyasztja,netalán el is készíti egy másik nemzet ételkülönlegességét,s?t a magyarság sem fog elfogyni,csak gazdagodni néhány finom étellel.Jó étvágyat mindenkinek a MICCS-hez!
Kedves Speedy54! Köszönöm és tökéletesen egyetértek. Piroska
Felénk a birkahúst lehetetlen beszerezni(legalábbis nekem nem megy).A növendékhúst is majdnem aranyáron mérik(kis túlzással).Nemes egyszer?séggel 8o deka sertéshús mellett döntöttem.Az eredmény hasonlít a felénk csevapnak nevezett ételhez.Az eredménnyel családom minden tagja meg volt elégedve.
Az a fontos, hogy ízlett a családodnak. Nálunk is többféle recept szerint készítik. Ajánlom figyelmedbe a "Csángó miccs"receptemet, ez egy egyszer?sített változata.
Elkészítettem, igaz, nem pontosan a recept szerint, ugyanis a családom nem birkahús-rajongó, de mivel a valódi mititei-t enélkül nem lehet összehzni, ravasz módon csak fél mennyiséget tettem hozzá. Öntöttem a masszához húslevest is, nem sokat, de eleget, másnapig a h?t?ben várta a hús a jobb sorsát. Másnap faszánen megsütöttük, még a szmszédok is átjöttek az illatra. Regáti ismer?seimnek jól men? kisvendégl?jük van, ?k kissé másképp keszítik. A lényeg, hogy így is meg úgy is nagyszer?. Még valami: egy finom magyaros ebédnek, vacsorának nincs párja. Ezt akkor tudja meg az ember, ha hosszú id?re távol van az otthonától, honvágya lesz, hiányoznak a szerettei, az ízek, meg minden egyszerre... DE nem szabad azt hinni, hogy csak a mi magyar konyhánk az, ami valamirevaló, más nemzetek is tudnak finomságokat el?állítani. Ilyen a mititei is, ami akkor is finom, ha történetesen román eledel. Hosszú évtizedeken át a regáti (= az óromániai román királyság területét hívták így az erdélyiek) románok körében nagy divat volt lehet?leg magyar (székely) leányt feleségül venni, mert köztudott volt, hogy abból remek feleség és háziasszony lesz. Els?sorban ennek a törekvésnek köszönhet?, hogy a románok lakta vidékeken is fel-felbukkannak a magyar ízek, ezt több alkalommal nagy meglepetéssel és nem kis büszkeséggel megtapasztaltam...
Természetesen lehet a recepten változtatni, saját ízlésre alakítani. Egyetértek az általad leírtakkal. A mititei mellé még hozzáadnám a csorbát is, ami nagyon finom román eredet? étel és ennek is több változata van. Mi erdélyiek is el?szeretettel készítjük.
Én egyszer Aradon vettem a Selgros-ban valami "gyári készítés?t", de abból is volt ott vagy háromféle kivitelben. Most akkor valójában melyik lenne azok között az igazi? Senki sem vonja kétségbe, hogy mindez egy "?si dák kaja" (hadd dagadjon egyszer végre az oláhoknak is a kebele), de szerintem teljesen hasonlatos a szerb, horvát, bolgár, boszniai muzulmán és a szlovén csevapcsicsához, vagy épp a magyar fasirozotthoz. Valaki itt megjegyezte - még egészen a legelején, hogy ennek a "miccsi" névnek magyar megfelel?je nincsen ... Dehogyis nem van! Ennek a valaminek igazából a "csóré-kolbász" lenne a magyar, kimondottan erdélyi és székely - tájjelleg? megnevezése.
Köszönöm a hozzászólásodat és az új nevet. Még soha sem hallottam, de találó. A kolbásztól abban különbözik, hogy soványabb húsokból készül (2-3 féléb?l) és más az ízesítése. Nincs benne áztatott kenyér, mint a fasírtban. Nem tudom melyik az igazi, én egyik változatát küldtem be, a közös mindegyikben az, hogy Na bikarbónát és csombort tartalmaz, ett?l egyedi az íze és az állaga. Ez is olyan, mint sok más étel, amit ugyanúgy neveznek ( vagy nem), de tájegységek szerint egy kicsit változik, és ett?l lesz változatos a konyha, és szerintem ez egyáltalán nem baj.