Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ekler hattyú

Ekler hattyú
Ekler hattyú
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy cukrászda kirakatában láttam a hattyút. Megpróbáltam elkészíteni, de inkább hasonlított a loch - nessi szörnyre. Aztán vásároltam egy hattyút a cukrászdából, alkatrészeire szedtem, és annak alapján készítettem el  a képen látható hattyúkat. A modell inkább volt liba, hosszú volt és téglalap alakú.
Készítettem már főzött krémmel is, a tejszínhabot csak a szárnya alá tettem. Így még finomabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

  • 3 dl habtejszín (vagy 2 cs tejszínhab pótló por)
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
  • 3 dl tej (a habpótlóhoz)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Égetett tésztát készítünk. A vizet felforraljuk, beletesszük a vajat és a sót, amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, amíg elválik az edény falától. Még melegen belekavarunk egy tojást, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor egyenként hozzáadjuk a többi tojást, mindegyikkel addig kavarjuk, amíg teljesen felveszi a tojást. Az utolsó tojást felverjük, és fokozatosan adjuk hozzá, és csak annyit, hogy ne folyjon szét a massza (ez függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől).
  2. Csillagcsöves nyomózsákból sütőpapírra elnyújtott szív alakú, vagy egyik végén kissé elszélesedő ovális formát nyomunk (7-8 cm hosszú és 4 cm széles) egymástól megfelelő távolságra, mert megnőnek. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, az ajtót nem nyitogatjuk, amikor szép rózsaszínű, lezárjuk a sütőt, és még 5 percig bent hagyjuk a tésztát. 12-14 db hattyú lesz.
  3. A maradék tésztából a legkisebb formával kérdőjeleket nyomunk a sütőpapírra, majd ezt is megsütjük, ez lesz a fej. Vigyázzunk ez gyorsabban sül (10-15 perc).
  4. Amíg sül a tészta, elkészítjük a tejszínhabot, és hűtőbe tesszük.
  5. Amikor a tészta kihűlt, éles késsel levágjuk a tetejét, majd hosszában középen ollóval félbevágjuk, ez lesz a két szárnya.
  6. Nyomózsákkal a tejszínhabot a sütibe nyomjuk, beleállítjuk a fejet, majd ráhelyezzük a szárnyakat. Egy-egy csepp olvasztott csokival megrajzoljuk a szemet és a csőrt. Megszórhatjuk porcukorral. 
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 700
elküldve: 10
receptkönyvben: 149
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hattyú alakú képviselő fánk, hattyú égetett tésztából, hattyú fánk

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Control
Control Fri, 2012-09-28 09:03

Nagyon szépek! Nem mondom hogy azonnal megcsinálom :), de valami alkalomra érdemes ilyen szépségeket készíteni, köszönjük!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-09-28 13:18

Én sem mindennap sütöm, de különleges alkalmakra szépen díszíti az asztalt. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Üdvözlettel Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-09-28 08:40

Piroska!

Gyönyörű hattyús fánk, köszönöm szépen,j- aj de keresett egy ilyet a barátnőm a nyáron, mert lagziba ígérte, hogy elkészíti, ráadásul, pont akkor hétvégén hűvösebb is volt, tehát mehetett volna a hattyús sütés, de nem találtam neki ilyen recit, -nem baj, majd most elküldöm, hátha kell még neki valamilyen alkalomra, meg nekem is.:-O
mentve.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-A.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-09-28 13:23

Szia Éva!
Köszönöm szépen. Próbáld ki te is, mert finom is, meg mutatós is.
Szép hétvégét kívánok. Piroska

yooshi
yooshi Thu, 2012-09-27 00:28

Kedves Piroska!
Levendula jól írta, Lajos-Hemző páros 99-es sorozatában található a recept, szerintem a 99 ünnepi ételben. Finom és mutatós. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, el is készítem...

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-09-27 07:15

Kedves yooshi!
Érdemes elkészíteni, nem sokkal bonyolultabb, mint a sima fánk, csak a fejek sütése jelent plusz munkát.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-09-26 20:22

Szia, Piroska, a rut kiskacsabol (loknesszi szornybol) gyonyoru , kek tavon uszo hattyu lett... Nagyon szep, a storyn nagyot nevettem, elmentve, udvozollek, Eva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-09-26 20:50

Szia Éva! Sajnos a leggyengébb példányok maradtak a fotóra, mindenki a legkecsesebbet választotta ki, pedig ízre mindegy lett volna. Köszönöm, én is üdvözöllek. Piroska

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-09-26 21:12

Leggyengebb?! Pedig nagyon szepek, meg is csinalom oket vasarnap, de majd elore beharangozom a loknesszi hattyukat, elsore biztos nem lesz ilyen gyonyoru:))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-09-27 07:22

Ha betartod a sütési szabályokat és nem esik össze a tészta, a többi már egyszerű. Biztosan szépek lesznek.

ego
eGo / ego Wed, 2012-09-26 20:01

Ez alapjában véve képviselőfánk, igaz? De nagyon guszta, annyira szépek :) Eszembe nem jutna ilyen formában elkészíteni és tálalni, nagyon jó!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2012-09-26 15:25

Kedves Piroska!Nem vagyok nagy édességes,de ezeken a hattyúkon megakadt a szemem.Nagyon szépek.Szép Napot!Mercedes:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-09-26 15:42

Kedves Mercedes!
Köszönöm szépen. Megpróbálhatod, mert a tésztájában nincs cukor, a krémbe meg annyit teszel, amennyit akarsz. Neked is szép napot. Piroska

Levendula
Levendula / Levendula Wed, 2012-09-26 14:37

Ha jól emlékszem, Lajos Mari-Hemző Károly valamelyik könyvében (talán a süteményesben?) benne van ez a hattyú, tokkal-vonóval(készítési móddal) együtt.

610
víz 1 dl
vaj 10 dkg
finomliszt 10 dkg
1 csipet
tojás 4 db
habtejszín 3 dl
cukor 1 ek
tej 3 dl