Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dióba mártott linzerkoszorú

Dióba mártott linzerkoszorú
Dióba mártott linzerkoszorú
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már frissen is finom, sokáig eláll, és egyre finomabb lesz. Barack- vagy ribizlikocsonyát használok a kenéshez.
A karikákat karácsonyfára is tehetjük. Figyelem! Csak annyi korongot ragasszunk össze lekvárral, amennyit feltehetően egy nap alatt elfogyasztunk, mert a lekvártól megpuhul, és nem lesz ropogós.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, a cukrot és a tojást egy kanállal elkavarjuk, és a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a vajat, és gyorsan összegyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk. Amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat hideg helyre tesszük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kivágjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
  3. Ezalatt kinyújtjuk a másik cipót, ugyanúgy kiszaggatjuk, de ezeknek a közepét is kiszúrjuk. (Mindkettőhöz pogácsaszaggatót használtam, mert így mutatósabb, mintha gyűszűvel szúrnánk ki).
  4. A tojásfehérjéket kissé felverjük, megkenjük vele a tésztakarikákat, majd a kristálycukorral elvegyített vágott dióba mártjuk. Vigyázzunk a sütéssel, mert ezek gyorsabban sülnek, és a dió hamar megég.
  5. Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük lekvárral, és a diós karikákkal összeragasztjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 48 620
elküldve: 27
receptkönyvben: 957
elkészítve: 43/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós linzer gyümölcskocsonyával, lekváros-diós ropogós linzer

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Fri, 2017-04-21 11:38

Még nem próbálkoztam a recepteddel. A fenti Dióba mártott linzerkoszorú receptedet szeretném már a vendégek érkezése előtti napon elkészíteni. Viszont azt írod: "Csak annyi korongot ragasszunk össze lekvárral, amennyit feltehetően egy nap alatt elfogyasztunk, mert a lekvártól megpuhul, és nem lesz ropogós." Akkor másnap, a fogyasztás napján ragasztgassam össze az előző napon megsütött és (aznap, vagy másnap lekvárral megkent) talpas és lyukas korongokat? Hogyan tároljam az előző napon megsütött linzer tésztát, hogy ropogós maradjon?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2017-04-21 19:53

Az előző napon megsütött linzer tésztát egy fedetlen dobozban, vagy tálban, beteszed a kamrába, akár egy hétig is el áll. Van aki úgy szereti, ha megpuhul. Ha előző este összeragasztod is tökéletes lesz.

kildiko04
kildiko04 Sun, 2014-12-21 20:02

Én ma kétszer is nekifutottam, mert az első adag egy pillanat alatt elfogyott. Egy adagból lett több, mint harminc süti. Nagyon szép és nagyon finom is. A tésztába reszeltem egy fél citrom héját is. Köszi a receptet!!!!

focze973
focze973 Thu, 2014-12-18 12:47

Ebből kb mennyi lesz?-hány karika,vagy tepsivel lesz belőle? Köszi.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2014-12-18 16:50

Sajnos nem tudom megmondani, attól függ mekkora formával szaggatod. Amint látod én kétféle méretet használtam. Mostanában nem sütöttem, ezért nem emlékszem.

András779
András779 Thu, 2014-12-04 21:22

Most kezdem, de két hiba van a receptben. Hozzáértőknek egyértelmű, de kezdőket, mint engem is megzavarhat. A felsorolásban vaj van, a leírásban már margarin. Kerestem hogy mennyi margarin kell. A másik még egyértelműbb, de szerintem még pontos leírásokkal is könnyű elrontani bármit, főleg így. A lekvár nem a tésztába kell.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-12-05 21:14

Vaj, vagy margarin, javítva. Az elkészítésnél az 1 -es pontban nem szerepel a lekvár, tehát nem a tésztába kell.

András779
András779 Thu, 2014-12-04 10:28

Most készülök megcsinálni, nagyon tetszik.
Amitől félek, hogy a vékony puha karikákat hogy fogom belenyomni a dióba.
Először inkább a lyukasakat érdemes elkészíteni, mert a kieső közepek hozzágyúrhatók a teljes karikához, amit a második részből készítünk.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-12-05 21:15

Nem kell belenyomkodni, csak belemártani. Torta_ tálaló lapos kanállal alányúlni és a cukros dióba fordítani, majd óvatosan a tepsibe tenni. Úgy is lehet, hogy a karikákat belerakjuk a tepsibe, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a cukros dióval.

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2013-11-14 19:06

Kedves Piroska!
Gyönyörűek a linzer karikák! Köszönet a receptért!
Üdvözlettel:Helena

gubuznai
gubuznai Sun, 2013-08-11 17:46

Elkészült! Isteni omlós a tésztája, nagyon jó vele dolgozni. És nagyon finom is! Én dió helyett darált mandulába forgattam. Köszönöm a receptet!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-08-11 18:48

Jaj de örülök, hogy tetszik. Mandulával is finom, tudom, mert próbáltam. Köszönöm a visszajelzést.

vilo
vilo Fri, 2012-01-20 19:07

Karácsonyra készítettem dupla adagot belőle. Mindenki imádta, a dió íze rendkívül feldobja az amúgy számomra unalmas linzeralapot. Remek recept! Köszönöm Piroska! :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-01-20 20:20

Nagyon örülök, hogy ízlett a süti, valóban finom és mutatós. Köszönöm, hogy visszajeleztél. Szép hétvégét. Piroska

708
finomliszt 350 g
vaj 200 g
porcukor 100 g
sütőpor 0.5 csomag
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
lekvár/ dzsem 5 dkg
tojásfehérje 2 db
dió 100 g
cukor 3 ek