Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mozaik szelet

Mozaik szelet
Mozaik szelet
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept szerint a krémben nincs puding, mi nem szeretjük a nagyon vajas krémeket, ezért pudingot is tettem bele.
Ha sokáig tartjuk a hűtőben, a mozaik megolvadhat, és karamell cseppek lesznek rajta. Aki ropogósan szereti a mozaikot, csak fogyasztás előtt szórja rá.
Nagyon finom sütemény.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mozaikhoz

ajánlat

Általában a sütőpapírt nem szoktam vajazni, ebben az esetben ajánlatos vékony rétegben megkenni, és egy papírkendővel áttörölni, csak miután kihűlt a tészta, húzzuk le róla a papírt. Nem baj, ha néhol megreped a lap, a krém mindent befed.

Szólj hozzá!

elkészítés

Krém:

  1. A 10 tojássárgáját a 20 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd vízfűrdőn álladó keveréssel besűrítjük (kb. 15-20 perc).
  2. A pudingporból és a tejből pudingot főzünk, mindkettőt lehűtjük, és összevegyítjük.
  3. A vajat habosra kavarjuk, és a kihűlt krémhez adjuk. Amíg a tészta sül, hűtőbe tesszük.

Tészta:

  1. A 10 tojásfehérjét a 30 dkg porcukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzáadjuk a  liszttel elvegyített darált diót.
  2. Tepsi háton sütőpapíron elterítve 4 lapot sütünk (laponként 15-20 perc, ha ujjunkal megérintjük nem szabad ragadjon). A papírt csak kihűlés után húzzuk le róla.
  3. A lapokat keresztben félbevágjuk, krémmel megkenjük, egymásra helyezzük, a legfelső lapra is teszünk krémet. A süteményt hűtőbe tesszük, és elkészítjük a mozaikot.

Mozaik

  1. 10 dkg cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk az apróra vágott diót, egy vizezett sima felületre öntjük, és elsimítjuk.
  2. Ha kihűlt, összetörjük, és a tészta tetejére szórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 38x28 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 393
elküldve: 10
receptkönyvben: 544
elkészítve: 5/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós ropogós, diós mozaikos sütemény, réteges sütemény karamell mázzal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikiocsi
csikiocsi Fri, 2013-04-26 21:25

Köszönöm a receptet. Ez a legfinomabb sütemény amit valaha is ettem.

931
finomliszt 3 evőkanál
porcukor 30 dkg
tojásfehérje 10 db
dió 30 dkg
tojássárgája 10 db
cukor 20 dkg
tejszínízű pudingpor 1 csomag
tej 4 dl
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
dió 5 dkg