A hagyományos vasárnapi ebéd

Hét közben mindenféle ételt elfogyasztunk, de valamiért a vasárnapi ebéd mindig ugyanaz. Talán nem nehéz kitalálni, hogy melyek ezek az ételek.

Hát persze, hogy a húsleves, a rántott hús és a palacsinta. Legújabb cikksorozatunk első részében, a húslevest vettük górcső alá! A húslevest illetően, az ízek évszázadok óta nemigen változtak a családok asztalán, ezért pár olyan receptet is mutatnánk nektek – természetesen a hagyományos levesreceptek mellett –, amelyekkel egy kis csavart vihetünk a már megszokott ízvilágba.

Betyárleves Vicikó konyhájából

Mehet a levesbe

Húsleves

Nem ismerek olyan embert a környezetemben, aki ne szeretné. Varázsos leves ez, mert bárhol fogyasztjuk, pillanatok alatt otthonérzetet teremt. A mi családunk számára gyakran igazi elixír, hiszen nincs is jobb, mint egy finom leves, ha éppen betegek vagyunk. Édesanyám egy ilyen levessel hétvégente könnyen levesz a lábamról, amikor meglátogatom. Nővéremnek pedig külön öröm, amikor a levesből tálanként csoportosítja az alkatrészeket, mert mindannyian imádjuk a zöldségekből, húsokból kipécézni a nekünk tetsző falatokat. Valamiért nekünk ez már hagyomány.

Húsleves (Orja leves)

Hétvégi levesek: add meg a módját!

A leves receptje nem nagyon változik a különböző konyhákban, mégis mindenkinek az anyukája vagy nagymamája által készített verzió a kedvence, mindegy, hogy felnőttekről vagy gyerekekről beszélünk.

Csirke-, tyúk-, liba-, kacsa-, galamb-, marha- vagy sertéshús kerül bele, persze a listát még sorolhatnánk, a lényeg, hogy hús és rengeteg zöldség. Még a fűszerezés is ugyanaz. Talán azért is lehet így, mert a különböző generációk, évszázadok óta adják tovább egymásnak saját receptjeiket. Amiben lehet változás, hogy milyen tésztával kínáljuk. Van, aki cérnametélttel kedveli, van, aki orsótésztával, megint mások grízgombóccal, sőt a maceszgombóc is remek választás lehet. Bevallom, nekem az utóbbi a kedvenc változatom. Ha érdekel, hogy én hogyan készítem, nézzétek meg az alábbi receptet!

Maceszgombóc Nora Palmer konyhájából

Hogy lesz a pászkából macesz?

Húsleves egy kis csavarral

Ha maradnánk a megszokott vasárnapi leves mellett, de vinnénk bele egy kis csavart, újítást, mutatunk néhány példát, mivel tehetjük izgalmassá! Bármelyiket elkészíthetjük akkor is, ha vegetáriánusok vagyunk, hiszen a rengeteg zöldséggel és levesbetéttel is éppolyan jól esik a meleg nedű.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek