Húsleves (Orja leves) recept

1 adag
158
kcal
Húsleves (Orja leves)
Húsleves (Orja leves)
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus vasárnapi leves, gyakran készül a konyhámban.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
diéta: tejmentes
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

orja leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsos csontot hideg vízben (kb. 3 liter) feltesszük főni. Amikor összegyűlik a tetején a hab, azt leszedjük, és a levest befűszerezzük (só, bors, szerecsendió, vegeta). Egy órán át lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük.
  2. Beletesszük a megtisztított zöldségeket és lassú tűzön további egy-másfél órát főzzük. (A zöldségféléket egészben tesszük a levesbe és csak tálaláskor szeleteljük fel vékony hasábokra, amit külön tálon kínálunk a húsos karajcsonttal.)
  3. A levestésztát külön vízben főzzük meg és csak tálalás előtt tesszük az előzőleg leszűrt levesbe.

  • költség: 720 Ft
  • elkészítettem: 370 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 66 979
elküldve: 14
receptkönyben: 536
elkészítve: 20/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (46)

Szivike18
Szivike18sze, 2012-11-14 20:43

Amióta az eszemet tudom, nálunk mindig így készül a vasárnapi húsleves, annyi különbség van, hogy se köménymag, se zöldpaprika nem kerül bele, viszont kevés delikát, és 1- 2 tyúkhúsleveskocka igen, a víz mennyiségétől függően. Ennél jobb leves nincs is szerintem :)
És egy kiegészítő finom recept lustáknak:
a megfőtt levesből szedjél ki valamennyi répát, fehérrépát, húst, aprítsd fel őket, tedd bele egy lábasba, engedd fel kb. 1,5 liter húsleveslével, adj hozzá 2 babérlevelet, tedd fel főni 10 percre. 2 dl tejfölből és 2 ek. lisztből készíts csomómentes habarást, majd a 10 perc leteltével, vedd le a levest a tűzről, és keverd bele a habarást. Adj hozzá 1 ek. mustárt, pici sót, pici borsot ízlés szerint, tedd vissza a tűzre takarékon, és ahogy egyet rottyan, készen is van. Spagettivel isteni, hamis vadasnak hívom :)

Rozimami44
Rozimami44v, 2012-10-07 14:06

Gratulálok a receptekhez jó párat már kipróbáltam már és nagyon fincsik köszönöm :)

karajster
karajstersze, 2012-09-12 11:29

Köszönöm a receptet, már vagy harmadszorra csinálom. (bár én tarját használok, nem karajt)

gregoreva
gregorevav, 2012-05-20 14:05

Köszönöm szépen a mai levesünket.:-))
Szép vasárnap délutánt kívánok!

Éva-Anyóca

zsuzsi965
zsuzsi965sze, 2012-03-28 16:51

Ha tehetem, nézem a Paprika TV-t, és még egyszer sem láttam, hogy valaki vegetát, leveskockát vagy egyéb ilyen szart tett volna a kajába. Egyébként a húsleves akkor jó, ha szép átlátszó. Ez nem az...

nyirisandor
nyirisandork, 2012-03-06 16:42

Hali, "a netre van gondodd,hogy befizesd" ne mások beszélgetésébe köpködj bele. Nekik sem ez a legnagyobb gondjuk.

2. ételízesítőt használ kivétel nélkül minden szakács és étterem. Igaz ezt házilag is el lehet készíteni. Ha valaki leleményes könnyen talál rá módot, adalékanyagok nélkül. Kertből vagy konyhaablakból és alap -fűszerekből,amik nem megtermelhetőek.

a levesed receptje teljesen jó.
Csak "egy" mesterszakács.

poocza
pooczav, 2011-12-11 12:30

De nagyon ráértek! Az életben soha nagyobb problémával ne találkozzatok, mint hogy legyen a csontlevesben 2 kk ételizesítő vagy sem! Jó nektek....

fradika71
fradika71cs, 2011-11-10 10:08

Nézzétek meg hogy mi van az ételízesítőkbe... Nátrium glutamát ami íz fokozó! Komoly egészség károsító hatása van. Persze azt mondják h nem káros az egészségre ilyen mennyiségben de nézzetek szét még otthon hogy mi mindenben benne van még... kolbász,felvágottak,virsli,szalonna.....stb Minap elfogyott a hazai szalonna itthon és gondoltam veszek a boltba erdélyi szalonnát,hát ledöbbentem mi minden van benne. A nátrium glutamáttól kezdve a zselésítő anyagon át az állagjavítóig minden. Én eddig azt hittem hogy a szalonnához csak egy disznó kell de az is lehet hogy ma már nélküle is van szalonna. :) Egyébként rengeteg minden mű dolog van pl a citrom lét a egy penészgomba váladékából készítik,az eper ízű joghurtoknak kanadai fenyő fűrészpor adja az ízét, a színét pedig egy levéltetű féle de csak annyi van feltüntetve hogy természet azonos színezék :) Jó étvágyat!

krisztosz1
krisztosz1v, 2011-12-11 10:48

Ennyi erővel semmit ne egyél,és ne vegyél.Számolj le,vegyél egy tanyát,tartsál állatot,aminek a gabonát te termeled,ültess zöldséget,fizesd a vízdíjat,és akkor nem eszel semmi műt.Sajnos mindenben benne van,amit írsz,és szinte elkerülhetetlen,hogy ilyesmit használj.az ételízesítő meg igenis finom.De ha ennyire ellenzed,akkor azt is készíthetsz magadnak.Persze nem a bolti zöldségből.hanem abból,amit megtermeltél magadnak,hogy nehogy mű legyen.Azt gondolod,hogy a zöldség nincs vegykezelve,amit veszel?Tudtad,hogy ezek földet nem is látnak,csak tápoldatot?A vitamintartalmuk már elenyésző.Szóval nem is az ételízesítővel van a legnagyobb baj.Ha nem akarsz,nem használsz,hanem teszel bele annyival több sót,és tiszteletben tartod,ha a másik azt használ.

Tarackos
Tarackosk, 2011-12-13 14:09

Te annyira okos vagy!Gondolod,hogy a piacon az öreg nénike aki a saját kis kertjében termeli a zöldséget tápoldatot használ?Nem csodálom,hogy nincs ízérzéked.Elveszik ezek az ízesítőszerek.Főzz magadnak egy jó kis zacskóslevest és utána egy konzerv pacalt üdítőnek igyál kólát és édességnek egyél egy zacskó gumicukrot.

krisztosz1
krisztosz1k, 2011-12-13 14:44

Te hallod,nem olvasol?Nálunk nincs nénike a piacon,aki a saját termését árulja.Csak kereskedők vannak.Nálunk sajnos csak ilyen piac van.És légy oly kedves ne sértegess,azért,mert valaki ellent mond neked,nem kell sértegetni.Főzz magadnak te zacskós levest.Miről beszélsz?Szó sem volt ilyesmiről.Kólát is igyál te,én sose szoktam.Különben is mit tudsz te az én ízvilágomról!HM???????????Nézz már magadba egy kicsit te akárkicsoda,azt keress máshol receptet,ha ez nem tetszik!

ZsuzsikaDrága
ZsuzsikaDrágah, 2011-10-31 16:06

nagyon izgulok, holnapra ezt tervezem a családnak ::::))) vajon kuktában is lehet készíteni?

Tarackos
Tarackosp, 2011-10-21 11:40

Aki egy jó húslevesbe vegetát,netán leveskockát tesz,az képes a halászlébe halászlékockát,esetleg fagyasztott sűrítményt tenni és nagy valószínűséggel olajjal főzi a pörköltet.Azoknak van igazuk akik azt állítják,hogy alapvetően megváltoztatja az étel ízét.A legkisebb mennyiséget is azonnal érezni lehet és sajnos egy jellegzetes rossz ízt ad minden ételnek.Ha megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal dolgozunk semmi szükség ezekre a "műanyag"izpótlókra.Gondoljunk csak arra,hogy a régi nagy öregek nem ismerték ezeket a termékeket és mégis utánozhatatlanul jókat tudtak alkotni.50 éve főzök rendszeresen.Piacra járok vásárolni,személyesen ismerem az eladókat és tudom mit hol kell vennem,hol a legfrissebb a tojás legszebb a zöldség.Évek óta egy henteshez járok.Így már sokkal könnyebb jót főzni.Csak ajánlani tudom mindenkinek aki megteheti,hogy így készüljön a napi főzéshez.

krisztosz1
krisztosz1v, 2011-12-11 11:02

Mi is a baj az olajjal a pörköltben?Nem mindenki ehet zsírt,mert esetleg magas a koleszterin szintje.És mi a baj azzal,ha ad az ételnek egy finom ízt a delikát?És nem igaz,hogy jellegzetes rossz ízt!Szinte mindenbe teszek,és senki nem mondta még,hogy szar az íze a kajának,és el is fogyott,és jó ízűen fogyasztották.Sajnos a megfelelő minőségű alapanyagot lehetetlen a legtöbb helyen beszerezni.Nálunk még a piacon se a saját termelői árut adják,hanem azt,amit a zöldségesben.És nem a szépségével van a baj,hanem az ízével,és a tápanyagtartalmával.Ez van.Az én nagymamám is használt delikátot,és utánozhatatlanul finom volt,amit főzött.Ezek a felesleges stresszelések csak.Minden mű.Ilyen világ van.Csak azt tudom ismételni,hogy ha nem akar valaki ételízesítőt használni,akkor ne tegye.De ne szólja le azt,aki használ.És senki mást sem kell leszólni.

Tarackos
Tarackosh, 2011-12-12 11:36

Hát kedves barátom,ha Te nem érzed a különbséget egy olajjal főzött pörkölt vagy egy zsírral főzött között,netán szerinted a delikát vagy a vegeta amik tele vannak kemikáliákkal és műanyag ízt kölcsönöznek minden ételnek,akkor ott az ízérzékeddel lehet baj.Akinek pedig magas a koleszterin szintje az ne egyen se zsírral se olajjal főzött pörköltet.

krisztosz1
krisztosz1h, 2011-12-12 11:52

Hát kedves barátom,akkor a te álláspontod szerint nagyon sok ember ízvilágával baj van.A koleszterinszintről meg olvassál egy kicsit,mert hülyeséget írtál.Aztán részemről ennyi.Mindenkinek van véleménye,kinek jó,kinek rossz.Szerencsére nem vagyunk egyformák.

Tarackos
Tarackosk, 2011-12-13 12:45

Valóban sok embernek baj van az ízvilágával.Miről is írtam hülyeséget?A koleszterinről?Talán a sertéshúsban nincs koleszterin?Nos akinek magas a koleszterin szintje az ne egyen pörköltet se olajjal se zsírral.Ebből következtethetsz kedves barátom,hogy ki írt hülyeségeket.

krisztosz1
krisztosz1k, 2011-12-13 14:47

Hát kedves barátom,a pörkölt számomra nem jelent egyet a sertéshússal!Képzeld,lehet csirkéből is készíteni!Új dolgot tudtál meg?Azta!Képzeld,nem kell lemondani a magas koleszterint szinttel a pörköltről.Még jó,hogy nem vagy orvos,mert sok ember szart se ehetne a tanácsodra!Te nagyon okos.

Tarackos
Tarackosp, 2011-12-23 19:13

Jó étvágyat kívánok neked az olajos,vegetás csirkepörköltödhöz!(Piros Aranyat ne felejtsd el!)

libikoka
libikokap, 2011-09-23 10:25

Azert szeretem ezt az oldalt, mert a sok szuper recept mellett olyan kedves, segitokesz hozzaszolasok vannak. Azt hiszem a magamfajta kulfoldon elo magyarok kulonosen erzekenyek arra a bizonyos masokat durvan kritizalo stilusra, leszolasra, ami itt fönt elhangzott. (sajnos en nagyon sokszor talalkozom vele, amikor otthon vagyok, ugy hogy pl masoknak fel sem tunik korulottem)

A Vegetaval kapcsolatban: talaltam 2 eve nyaron Horvatorszagban egy un. natur Vegetat, nem tudom abban mennyi muanyag van, mert sajnos nincs most nalam itthon, hogy megnezzem, de mar hasznaltam, es nekem termeszetesebbnek tunt, nem olyan sos, es nincs az az eros sarga színe. Szerintem, amikor egy anyanak minden nap friss meleg etelt kell varazsolnia az ebedloasztalra jol jonnek az ilyen kis segitok, mint pl. ez a natur vegeta, vagy egy bio leveskocka.

(bocsanat, hogy ekezet nelkul irok, de olyan nehezen talalom a kulfoldi billentyuzeten a magyar ekezetes betuket)

üdv es jo fozocskezest: libikoka

Muci
Mucih, 2011-07-18 17:23

Kedves Éva-Anyóca !
Örülök, hogy meg vagy elégedve és ízlett az egész családnak. Köszönöm a visszajelzést és a jó kivánságokat, Neked is hasonlókat kívánok.
Üdv.: Muci

gregoreva
gregorevav, 2011-07-17 17:19

Kedves Muci!
Ma a te húsleves változatodra vágytam, őt készítettem el, és nagyon ízlett, az egész családnak:-))
Köszönöm.
Szép nyarat kívánok, sok pihenéssel, ha lehet!
Éva-Anyóca

niki371
niki371k, 2011-05-10 20:24

A húsleves kocka is ugyanaz, én azt használok... Nekem a vegetának is meg a delikátnak is van egy rossz mellék íze amit rögtön kiszúrok...Szeretném látni hogy a mester séfünk hogy főzné meg különb módon ezt a levest. A főzési idő jó, nekem is a csont leves kb. 2-2 és fél órát fő...

JetiWarez
JetiWarezcs, 2011-04-21 14:49

Nincs akkora probléma, mint amennyire az "önjelölt mester" Master Chef 14 felfújta. Szuper a recept, a vegeta meg dob egy kicsit rajta, kiemeli az ízét. Nyugodtan lehet használni a vegetát, mint bármely más hasonló szárított fűszert (zöldséget), csak persze ésszel. Ez a beszólás legfeljebb csak azt bizonyítja, Master Chef 14 mekkora oltári nagy seggfej.

Katalin65
Katalin65v, 2013-03-31 23:24

Bízom benne, hogy amióta ez a szép kis párbeszéd elhangzott, már kivilágosodott mindenkinek, hogy mennyire sok káros adalék van ezekben az ételízesítőkben! Seggfejnek egyáltalán nem nevezném a vita kirobbantóját,, mivel sokkal tájékozottabb volt itt mindenkinél már 2 évvel ezelőtt is! És mostanában már a közmédia is foglalkozik hasonló dolgokkal. Nem az ízek itt a fontosak, hanem az egészség, amiből mindenkinek csak 1 van!!!!! Arra kell vigyázni! Az étolaj , mivel hidrogénezéssel állítják elő, és tulajdonképpen az űrkutatás melléktermékeként került forgalomba mert sok volt belőle, eltömíti az ereket, ezáltal kialakult a mai kor népbetegsége, a szív-és keringési betegségek! És koleszterinről még szó sem volt! Mert ez nem az! Aztán a margarin! Még a hangya is nagy ívben elkerüli, mert nincs benne semmi tápláló.......és még sorolhatnám, de nem teszem! Mindenkinek szíve joga, hogy vigyáz magára és a családjára! Ha pár évvel ezelőtt én is többet tudtam volna ezekről a dolgokról, az ANYUKÁM még most is élne!!!!!!!!!!

Szandra19
Szandra19h, 2011-03-28 19:46

Én is és a nagymamám is szokott minden levesbe sőt sülthúshoz tenni vegetát!! És semmi baja sincs semminek!! Szerintem finom és ha nem tetszik a recept akkor nem kell megnézni kedves beszóló!!
Mi is így csináljuk ezt a finom levest!!! Ez az egyik kedvenc levesem!!

Arianne113
Arianne113h, 2011-03-14 16:35

Hát ahogy rákerestem a receptre egyből az a ronda beszólás mutatkozott, és felvagyok háborodva, hogylehet valaki ennyire gyerekes, miért kell leszólni a másik munkáját amit jószívűen feltesz az oldalra..!
Semmi baj nincs a vegetával. Csak ésszel kell vele bánni.

Kedves beszóló, kíváncsi vagyok rá hogy neked hogy esne ha a te recepted szólná le valaki így, és kívánom is hogy ez meglegyen!

Ancsa171
Ancsa171p, 2011-03-04 10:34

De gáz...vki jó szándékúan felteszi a receptet, hátha másnak is jól jön...és jön vki über jó szakács és megszólja. Nyilván ha vki mesterszakács az nem itt keres receptet...sztem! Nincs annál bunkóbb dolog mint más főztjét/receptjét becsmérelni. Ahány ház annyi szokás. Sztem jó recept. Köszönöm!

Marcsitünci
Marcsitüncik, 2010-12-28 18:26

15 éve főzöm, talán nem sok, de szerintem ez egy jó recept, és semmi gondom a Vegetával se. Én kicsi gyömbért is szoktam bele tenni. A fenti kommentek miatt szóltam hozzá, ezért azt is hozzáfűzném, hogy a modortalan embereket nem csak a fakanál nem kedveli. Minden jót Muci!

Szandra83
Szandra83v, 2010-07-25 07:30

Kedves Kephera!

Nem csináltam meg a levest, de hozzá szeretnék szolni:

Én nem tartom rosznak a receptet mind ahogy ezt a Master Chef irta, ez egy csontleves, igy hát hamar elkészül.
A Vegetára vagy Delikát8-ra csak anyit mondanák, hogy nem kell senkit igy megszolni/leszolni, föleg nem ahogy Master Chef tette! 2tk van szó, az semmi egy levesbe!
Én a nagymamámtól tanultam meg fözni és szinte minden ételbe tesz Vegetát, csak egy kicsit, ugy sem az adja meg az izt. Legyen az fözelek, sülthus, stb...
Amugy kép alapján nayon szép a leves, szép tiszta és a szinte is tetszik!!

Szandra

kisk
kiskv, 2010-09-12 11:07

"szinte minden ételbe tesz Vegetát, csak egy kicsit, ugy sem az adja meg az izt. " - De sajnos megadja, és éppen az a baj. Szerintem semmilyen ételbe nem valók a műfűszerek. Minden ételnek közönséges 'egyenízt' adnak, és elvész az étel saját íze. Minek kínlódni több órát egy étellel, ha a végén az egészet elrontjuk egy mindent elnyomó aromával?

Tarackos
Tarackosk, 2011-12-13 14:11

Hát kedves barátom jobban is tennéd,ha nem szólnál hozzá.Annyi marhaságot írtál eddig.

krisztosz1
krisztosz1k, 2011-12-13 14:48

Szerintem meg nem én írtam a marhaságot.Te fikázod itt a receptet.Itt nem azt kéne.Dicsérd,főzd meg,és alakítsd át,ha valamit nem tennél bele.De ne fikázd!

Kephera
Kepheraszo, 2010-05-08 11:28

Nincs ebben semmi hiba, valaki használ vegetát, valaki kifejezetten irtózik tőle, ha nem szereted, ne tedd bele, de ezért senkit sem kell ilyen bántóan leszólni. Egyébként ha már "műanyag", akkor én inkább Delikát8 párti vagyok.

A főzési idő pedig teljesen megáll, két-két és fél óra teljesen elég egy orjalevesnek.

Master Chef 14
Master Chef 14v, 2010-01-17 18:23

Fhuj! ilyen rossz receptet még nem láttam! VEGETÁT HÚSLEVESBE???!!! én abba nem tennék vegetát.

krisztosz1
krisztosz1v, 2011-12-11 11:06

Hát akkor ne tegyél!Semmi sem kötelező!És senki nem kérdezte a véleményedet!

Tarackos
Tarackosk, 2011-12-13 14:13

A Te véleményedet sem kérdezte senki kedves barátom és mégis hozzászóltál,ráadásul látszik a hozzá nemértésed.

krisztosz1
krisztosz1k, 2011-12-13 14:50

Amúgy szakács a szakmám,bocs.Mihez nem értek?Azért,mert használok ételízesítőt?Menj már!Te biztos egy mesterséf vagy ugye?

Roza58
Roza58szo, 2008-08-02 15:55

Szerintem,1 jó leveshez,minimum, 3-4 óra kell, akkor lesz az igazi, és csak gyöngyöznie szabad.
Egy tapasztalt, sütő-füző.

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: DoGGma
A hét szakácsa: DoGGma
Ezen a héten egy fiatalemberrel, DoGGmával ismerkedhettek meg, aki szenvedélyből, szívvel-lélekkel készíti ételeit. Főzőtudományát salátákkal kezdte, mára tortacsodákat süt.
Heti menü: az ősz kincseiből
Heti menü: az ősz kincseiből
Menthetetlenül őszire fordult az időjárás, a konyha melegében azonban az évszak legkedveltebb zöldségeivel és gyümölcseivel dobhatjuk fel az elkövetkező hét fogásait.
Ajakápoló házilag - pofonegyszerűen
Ajakápoló házilag - pofonegyszerűen
Ajkaink hidratálása nem csak télvíz idején fontos. Mivel itt a legvékonyabb a bőrünk, erre a területre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
158