Gőzgombóc – Mari nagyi módra

Azt hiszem, a gombóc szó varázserejű. Amint kimondjuk, azonnal felcsillan unokáink szeme. A gőzgombóchoz ráadásul még a maradék dió és mák is kiválóan felhasználható.

Nehéz lenne kideríteni, hogy miért szeretik a gyerekek a gombócokat – és persze a felnőttek is –, de talán nem is fontos mindig mindennek tudni az okát. A lényeg, hogy készülhet túróból, krumplis vagy akár kelt tésztából, lehet szilvával, barackkal vagy lekvárral töltött, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban – és nem azért, mert elgurult…

Nálunk a gőzgombócnak egy egyszerűbb formája honosodott meg – könnyű elkészíteni, alig hibázhatunk vele. Felvidéki őseimnek hála, már gyerekkoromtól állandó fogás a családban. A gőzgombócot persze a csehek, az osztrákok, a németek is magukénak vallják, de hogy hol készülhetett az ős-gőzgombóc, azt hiszem, már nemigen tudnánk kideríteni.

Nem is baj, a fontos, hogy unokáim is imádják, mi több, a gombócgyártásban is lelkesen segítenek. Csak valahogy mindig több lekvár fogy az eredetileg kalkuláltnál… Ha előállna az a helyzet, hogy időnek előtte elfogy a lekvár, akkor sincs semmi baj, van más megoldás.

Mari nagyi tippje: Úgy is mennyei, ha nem töltjük meg a tésztát, csak formáljunk gombócokat, és ha kész, kakaóval szórjuk meg.

Ugyanabból a gombócadagból így készülhet mákos, diós, kakaós változat is, sőt akad olyan gyerek is a családban, aki csak vajjal nyakon öntve szereti.

Gőzgombóc sütőben

Hozzávalók

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 5-6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • szilvalekvár
  • cukrozott darált dió/mák

Elkészítés

Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, olajat, az élesztőt és a tejjel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Minden tésztadarab közepébe 1 kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk.

A gombócokat kivajazott lábasba egymás mellé tesszük (ne szorosan!), majd vizet öntünk alá (úgy fél-egycentinyit), és lefedve, előmelegített sütőbe rakjuk. Amikor kész, olvasztott vajjal meglocsoljuk, cukrozott darált dióval/mákkal meghintjük.

Majd' elfelejtettem: unokáim azt kérték, adjam át Gombóc Artúr üzenetét. Íme: mindenkit üdvözöl, imádja a kakaós gombócot, de ha lehet, ő mégis csokisat szeretne!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?