Gőzgombóc – Mari nagyi módra

Azt hiszem, a gombóc szó varázserejű. Amint kimondjuk, azonnal felcsillan unokáink szeme. A gőzgombóchoz ráadásul még a maradék dió és mák is kiválóan felhasználható.

Nehéz lenne kideríteni, hogy miért szeretik a gyerekek a gombócokat – és persze a felnőttek is –, de talán nem is fontos mindig mindennek tudni az okát. A lényeg, hogy készülhet túróból, krumplis vagy akár kelt tésztából, lehet szilvával, barackkal vagy lekvárral töltött, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban – és nem azért, mert elgurult…

Nálunk a gőzgombócnak egy egyszerűbb formája honosodott meg – könnyű elkészíteni, alig hibázhatunk vele. Felvidéki őseimnek hála, már gyerekkoromtól állandó fogás a családban. A gőzgombócot persze a csehek, az osztrákok, a németek is magukénak vallják, de hogy hol készülhetett az ős-gőzgombóc, azt hiszem, már nemigen tudnánk kideríteni.

Nem is baj, a fontos, hogy unokáim is imádják, mi több, a gombócgyártásban is lelkesen segítenek. Csak valahogy mindig több lekvár fogy az eredetileg kalkuláltnál… Ha előállna az a helyzet, hogy időnek előtte elfogy a lekvár, akkor sincs semmi baj, van más megoldás.

Mari nagyi tippje: Úgy is mennyei, ha nem töltjük meg a tésztát, csak formáljunk gombócokat, és ha kész, kakaóval szórjuk meg.

Ugyanabból a gombócadagból így készülhet mákos, diós, kakaós változat is, sőt akad olyan gyerek is a családban, aki csak vajjal nyakon öntve szereti.

Gőzgombóc sütőben

Hozzávalók

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 5-6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • szilvalekvár
  • cukrozott darált dió/mák

Elkészítés

Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, olajat, az élesztőt és a tejjel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Minden tésztadarab közepébe 1 kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk.

A gombócokat kivajazott lábasba egymás mellé tesszük (ne szorosan!), majd vizet öntünk alá (úgy fél-egycentinyit), és lefedve, előmelegített sütőbe rakjuk. Amikor kész, olvasztott vajjal meglocsoljuk, cukrozott darált dióval/mákkal meghintjük.

Majd' elfelejtettem: unokáim azt kérték, adjam át Gombóc Artúr üzenetét. Íme: mindenkit üdvözöl, imádja a kakaós gombócot, de ha lehet, ő mégis csokisat szeretne!

Mari nagyi

Hozzászólások

herceg1974

Mi is szeresük!

mami581

..és mikor van kész??

Veres Mari

Szia, azért nem írtam id?t, mert függ a gombóc nagyságától is. Kb. 20 perc, elpárolog alóla a víz, és akkorra többnyire kész - azért legyen egy próbagombóc!

abakk

Hány fokra kell el?melegíteni a süt?t?

Veres Mari

170-180 fokra, aztán lehet kicsit csökkenteni is, amikor már g?zölög.

abakk

Nagyon köszönöm a gyors választ! Hétvégén kifogom próbálni.

Veres Mari

Sok sikert! És jelezz vissza, légy szíves, hogy sikerült!!!! Üdv., Mari nagyi

abakk

Mindenképpen! :D

abakk

Elkészült a nagy m? ebédre. Nagyon finom és kiadós! Csak ajánlani tudom mindenkinek. Csak volt némi szépséghibája. A gombócok alja kissé szétázott. Nem tudom, mit csinálhattam rosszul. Kb. fél centi vizet öntöttem alá (az én süt?m nem a legjobb), 200 fokra el?melegítettem a süt?t és nem nagy gombócokat formáztam. (Fél adagot készítettem, így lett 30 db gombóc) A víznek teljesen el kell f?nie? Mert én azt már nem vártam meg, akkor még jobban elázott volna szerintem. Csináltam szilva és baracklekvárosat, készítettem hozzá vanília mártást és tetszés szerint lehetett mákkal, vagy dióval szórni. Felvettem a repertoáromba. :)

Veres Mari

Szia, örülök, hogy megszerettétek! A víz: lehet, h. kevesebb kell, de szerintem, ha tovább hagyod, a tésztából is párolog, nem ázik el. Vagy jobban vajazd meg a tepsit, illetve akár a gombócokat is. A második és a többi tökéletes lesz! Üdv., Mari nagyi

Kafberg

Hány fokra kell el?melegíteni a süt?t?

Veres Mari

170-180 fokra, aztán lehet kicsit csökkenteni is, amikor már g?zölög.

Kafberg

Köszönöm a gyors választ és természetesen a receptet is.

Törölt felhasználó

Kedves Mari! Én még sohasem készítettem g?zgombócot és ezért az lenne a kérdésem, hogy a gombócok miután elkészültek és egymás mellé lettek rakva a lábosban a vizet közvetlenül ebbe a lábosba rakom-e a gombócok alá? Vagy egy másik lábosba teszem a vizet és ebbe a lábosba állítom bele a gombócos lábost? Válaszát el?re is nagyon szépen köszönöm. /Elnézést kérek a tudatlanságomért)))/

Veres Mari

Ugyanabba a lábasba - illetve én magasabb falú, perem?, hússüt? tepsibe szoktam tenni - és miután meleg a süt?, és akár meleg vizet is lehet alá önteni, szinte rögtön kezd párologni a víz, nem fog elázni a gombóc. És legyen letakarva. (És ez nem tudatlanság! Amikor tizedszer csinálod, már minden megy, mint a karikacsapás! Én kérek elnézést, hogy erre nem figyeltem!) Mari nagyi

nagyida

Én is szeretném tudni, hogy vizet hová kell önteni? Köszi a választ! Egyébként nagyon tetszik a recept!

Veres Mari

Ugyanabba a lábasba - illetve én magasabb falú, perem?, hússüt? tepsibe szoktam tenni - és miután meleg a süt?, és akár meleg vizet is lehet alá önteni, szinte rögtön kezd párologni a víz, nem fog elázni a gombóc. És legyen letakarva. (Amikor tizedszer csinálod, már minden megy, mint a karikacsapás! Én kérek elnézést, hogy erre nem figyeltem!) Sok sikert hozzá! Mari nagyi

nagyida

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Ezt mindenképpen megcsinálom))) További nagyon szép napot kívánok. Köszönettel és szeretettel: Magdi

Törölt felhasználó

Kedves Mari! Ma kipróbáltam az elkészítését a gombócnak: nem voltam igazán sikeres, mert miután a kivajazott hússüt?be raktam a gombócokat elkezdtem tanácstalankodni, hogy a hússüt? tetejével vagy csak egy alufóliával takarjam-e le??? Hát én a hússüt? teteje mellett döntöttem, és a végterméket illet?en rosszul)))Sajnos odaragadt és ragacsos lett))) /Szégyellem, hogy ennyire gyakorlatlan vagyok, de majd legközelebb: ja és hiába készítettem fele adagból olyan nagyra n?ttek a gombócok, hogy bár néhány cm-es helyet hagytam közöttük mégis összeértek))) Kérlek, amennyiben a fent leírtakból kiderül, hogy mit/miket rontottam írd meg légyszíves. Segítségedet el?re is nagyon szépen köszönöm.

Veres Mari

Kedves Magdolna, (Magdi?)! Igen, valószín?, az lehetett a gond, hogy szorosan zárt a fed?, és így inkább f?ttek a gombócok. A fólia alól jobban kijut a pára, és ha id?nként megnézed, milyen állapotban vannak, elkerülhet?, hogy ragacsos legyen. (Próbáld ki úgy, hogy el?ször csak kevés vizet teszel alá, és közben, ha szükséges, inkább pótolod.) A másik elképzelhet? dolog: nem lehet, h. túlságosan lágy volt a tészta? Igen, nagyra tudnak n?ni, az már velem is el?fordult, hogy összeértek. Ha kisebbeket csinálsz, azzal kivédheted. Talán segítettem, hátha legközelebb... Ne mondj le róla, mert nagyon finom! Mari nagyi

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a segítséget, bár még egy kérdésem van: meg kell-e fordítani a gombócokat??? Már megint köszönettel: Magdi

Veres Mari

Szia, én nem szoktam! Amit csináltál, végül jó íz?, használható lett? (Ha nem is szép...) Mari nagyi

Törölt felhasználó

Én úgy tanultam, hogy a g?zönf?ttet, szlovákul kvaszjenkát, miután kiszaggattuk a tésztát, egy el?z?leg jól kizsírozott, vagy vajazott vaslábasba helyezzük bele, a gombócok oldalát és tetéjét is megkenjük zsiradékkal, egy edénybe 2 sor gombócot rakunk bele, 2 dl vizet öntünk alá, majd lefedjük az edény föd?jével és a t?zhelyen, nem a süt?ben készítjük és egy vastag vas lángelosztót is alá teszünk és pár percig nagyobb, utána takaréklángon f?zzük meg, kb 3/4 - 1 óra alatt. Nem emelgetjük a fed?t, akkor finom, amikor az alján piros - ropogós réteg van, a gombócok teli növik az edényt. Amikor kész kiszedjük, mivel megkentük, a gombócok elválnak egymástól, és cukros dióban-mákban, kakaós cukorban, illetve sósan is lehet - túróval-tejföllel, káposztával, és az igazi finomság valódi kapart fadézsás tót brindzába forgatni. Egy adag fél kiló lisztb?l készített egyszer? k?tt tésztából készül. Még a nagyanyámék szabad kémény alatt az ?si vaslábon álló vaslábosban készítették, nagyon-nagyon finom. Természetesen süt?ben is el lehet készíteni, ki kell tapasztalni mindenkinek, hogy hogyan jó.

Veres Mari

Szia! Örülök, hogy írtál! Igen, én is szoktam pirítani, de akkor nem gombócokat, hanem buktákat csinálok, azok nem baj, ha összeérnek, és hús mellé is nagyon finom, de meg is lehet tölteni - de az majd egy másik recept lesz! Üdvözöllek: Mari nagyi

ildiko1

Sziasztok ! Figyelmesen olvasgattam a receptet , és az elkészítés leírását , hát kíváncsi lennék hogy milyen a végeredmény mert , szerintem messze van a valódi gozgombóctól. Mivel én Felvidéki vagyok így mivel nálunk ez elég gyakori kaja , foleg az ugynevezett knédli , ami receptileg ugyan az csak a formálya , es a felhasználása kulonbozik . míg a gozbukta /gozgombóc / edesen fogyasztjuk dio , mák , fahélyas cukor , kakaó , vagy bármi amit szeretunk , az ugynevezett knédli , a mit a magyarországi barátaim ,,tudod az a fozott kenyér .. néven ismernek ,nagyon finom sult hus es párolt káposzta mellé , vagy vadasan elkészített bármilyen hus mellé . Az én receptem , a hagyományos ,,Tót .. recept , 1 kg rétes liszt , 1 tojás , 2 dkg so 5 dkg éleszto legjobb , a friss , cukor az élesztó felfuttasához , elég egy lapos kanál , es 7 dcl langyos víz , amit az élesztohoz is használunk . ez a vízmennyiség egy félkemény tészta kidagasztásához elég , ha lágy a tészta akkor inkább még egy kis lisztet szorhatunk , mert nem jo a lágy tészta , nehéz vele dolgozni , en dagasztó gépbe kb fél oraát dagasztom asztán kb 20 percig kelesztem , utána nagyobb pogácsa szaggatoval gombocokat szaggatok es atformázom gombocokat es lisztezett vagy olajozott tárcára rakom , még 15 percig kelesztem , nem kell mindet egyszerre szaggatni attol fugg mekkora edénybe gozolom , Azér írom , hogy gozolom mert egy lábasba olyan osszecsukhato jukacsos kosárkát teszek amit asztiszem párolásra árulnak , es addig ontom csak vízzel hogy a kosár lábai legyenek a vízbe , aztán uresen felforralom a vizet es mikor már jol for odakészítem a gombocokat leveszem a fedot beolajozom a kosarat a vízbe es rárakom a gombocokat ne érjenek egybe , es gyorsan betakarom , hogy a goz bentmaradjon a gombocok NE érjenek vízbe , . Ha a gombócok KB 8 - 10 Dkg sulyuk akkor KB 8 - 10 pecig pároljuk felnyitás nélkul , az elso adagnál elárulja a gombóc . Akkor jo ha felnyitás után nemesik ossze , ujprobával ha kicsit megnyomuk a tetejét akkor mind a kelt dolgok általában szépen visszajon mind ha szivacsot nyomnánk meg , Kiszedjuk , megolajozzuk , es izlés szerint ízesítjuk , Én a lekvárt csak fogyasztáskor teszem mellé mivel szereti lehuzni a tésztát a gozoléskor . A knédli ugyan így készul csak , KB 50 dkg nagy kovászt szaggatunk hosszukás ke?yérfomájúra formázom 20 percig pihen és 20 percig fozom a gozfolott ,felnyitni hamarább nemszabad , de lehet tuprobát csinálni 2é perc után ha nembízunk benne , csak hulés után szabad langyosan szeletelni . / Aki nemrendelkezik kosárkával a nagymamáink egy lábasra tiszta konyharuhát kotottek ugy hogy besuppett a fedo alá ahol elfértek a gombocok , Jo fozogetést , akinek segítség kell szivesen segítek ,, Ildikó

Címlapról ajánljuk

További cikkek