Gőzgombóc – Mari nagyi módra

Azt hiszem, a gombóc szó varázserejű. Amint kimondjuk, azonnal felcsillan unokáink szeme. A gőzgombóchoz ráadásul még a maradék dió és mák is kiválóan felhasználható.

Nehéz lenne kideríteni, hogy miért szeretik a gyerekek a gombócokat – és persze a felnőttek is –, de talán nem is fontos mindig mindennek tudni az okát. A lényeg, hogy készülhet túróból, krumplis vagy akár kelt tésztából, lehet szilvával, barackkal vagy lekvárral töltött, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban – és nem azért, mert elgurult…

Nálunk a gőzgombócnak egy egyszerűbb formája honosodott meg – könnyű elkészíteni, alig hibázhatunk vele. Felvidéki őseimnek hála, már gyerekkoromtól állandó fogás a családban. A gőzgombócot persze a csehek, az osztrákok, a németek is magukénak vallják, de hogy hol készülhetett az ős-gőzgombóc, azt hiszem, már nemigen tudnánk kideríteni.

Nem is baj, a fontos, hogy unokáim is imádják, mi több, a gombócgyártásban is lelkesen segítenek. Csak valahogy mindig több lekvár fogy az eredetileg kalkuláltnál… Ha előállna az a helyzet, hogy időnek előtte elfogy a lekvár, akkor sincs semmi baj, van más megoldás.

Mari nagyi tippje: Úgy is mennyei, ha nem töltjük meg a tésztát, csak formáljunk gombócokat, és ha kész, kakaóval szórjuk meg.

Ugyanabból a gombócadagból így készülhet mákos, diós, kakaós változat is, sőt akad olyan gyerek is a családban, aki csak vajjal nyakon öntve szereti.

Gőzgombóc sütőben

Hozzávalók

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 5-6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • szilvalekvár
  • cukrozott darált dió/mák

Elkészítés

Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, olajat, az élesztőt és a tejjel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Minden tésztadarab közepébe 1 kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk.

A gombócokat kivajazott lábasba egymás mellé tesszük (ne szorosan!), majd vizet öntünk alá (úgy fél-egycentinyit), és lefedve, előmelegített sütőbe rakjuk. Amikor kész, olvasztott vajjal meglocsoljuk, cukrozott darált dióval/mákkal meghintjük.

Majd' elfelejtettem: unokáim azt kérték, adjam át Gombóc Artúr üzenetét. Íme: mindenkit üdvözöl, imádja a kakaós gombócot, de ha lehet, ő mégis csokisat szeretne!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Múltidéző bejgli a PENNY karácsonyi filmjében

Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.