Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gőzgombóc Petruska konyhájából

Gőzgombóc Petruska konyhájából
Gőzgombóc Petruska konyhájából
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta ki akartam próbálni ezt a finomságot. Egy tavalyi Gyöngy magazinban találtam is egyet, ezt javítottam fel egy kicsit. Fiam a kakaósat szereti, én a lekvárosért rajongok.

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót egy keverőtálba öntjük. Ha felfutott az élesztő, ezt is hozzáöntjük.
  3. Jól kidolgozzuk a tésztát. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük.
  4. 14-16 gombócot készítünk. Én a tenyeremben szoktam kilapogatni és megtölteni. Párolt gyümölcs is mehet bele. Lisztezett konyharuhára tesszük a gombócokat. Letakarva megint kelesztjük.
  5. Két nagy, egymásra tehető fazékra is szükség van. Az egyikbe 2 liter vizet töltünk, rákötünk egy konyharuhát. Ha felforrt, rátesszük a gombócok egy részét. A másik fazekat a tetejére tesszük. 10-15 perc alatt kész.
  6. Közben megcsináljuk a vaníliaöntetet.
  7. Tányérra teszünk pár gombócot, körbelocsoljuk a vanília öntettel, és ehetjük is!
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 861
elküldve: 6
receptkönyvben: 245
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gőzgombóc, gőzgombóc vaníliaöntettel, gőzben gőzölt gombóc

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fekete Cecilia
Fekete Cecilia Sat, 2013-01-05 14:48

Én már Nagymamámnál később Anyukámnál, most viszont én magam is csinálom és nagyon szereti az egész család !!!! Egyet hiányolok a fenti receptből , amikor kész a gombóc két villával egy kicsit szét nyitom gyorsan, hogy a bent lévő gőztől ne essen össze a gombóc és ne legyen sűrű. Ezután teszem a mákba, vagy dióba

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sat, 2013-01-05 18:26

Kedves Cecília!
Nekem nem szokott összeesni a gombóc, de ha te szereted szétnyitni, nyugodtan! Ez szerintem már az ahány ház... kategória. Nálunk is mindenki szereti, hamarosan megint napirendre fog kerülni!
További jó sütést-főzést!

Üdv
Petruska

kandi67
kandi67 Thu, 2012-07-12 09:06

Kedves Petruska!
Van nekem egy zöldségpároló készülékem, ami úgy működik, hogy a készülékbe öntött vizet a gép felforralja, és a fölé rakott lyukacsos tartókba helyezett dolgokat párolja (zöldség,rizs stb). Szerinted ezzel is működne a gőzgombóc készítés? Nagyon jó lenne, mert akkor nincs annyi macera a fazekazással. :)

ladybird216
Petruska / ladybird216 Thu, 2012-07-12 15:26

Kedves Kandi67!

Szerintem működik úgy is a dolog, és igen, egyszerűbb, mint a fazékkal vacakolni! :)
Ha megnézed a többi kommentet, ott is variáltak a lányok tésztaszűrőkkel! Próba-szerencse!

Majd írd meg, hogy sikerült!

Üdv Petruska

motoros anyacsajszi
motoros anyacsajszi / motoros anyacsajszi Tue, 2012-01-31 15:24

Kedves Kathy0529!

Igaz, nem engem kérdeztél,de én is idegenkedem a szöszökől-gyöszöktől, már szerintem betegesen:)
ezért én úgy oldottam,meg hogy vettem fém edényt tésztaszűrővel, a szűrőt kiolajoztam arra tettem a gombócokat, vizet annyit tettem az edénybe, hogy ne lepje el a szűrőt és rátettem egy tetőt az edényre..ennyi és nincsenek szöszök..:D

Kathy0529
Kathy0529 / Kathy0529 Wed, 2012-02-01 10:06

Nagyon köszönöm. Örülök, hogy nem csak én vagyok egyedül a szösz-még-véletlen-se-kerüljön-a-számba mániával. :)

Kathy0529
Kathy0529 / Kathy0529 Tue, 2012-01-31 14:15

Nagyon gusztusos, és viszonylag egyszerűnek tűnik. De nem lesz csupa szösz a konyharuhától a gőzölésnél a gombóc!? Én csak emiatt idegenkedek egy kicsit tőle.

ladybird216
Petruska / ladybird216 Tue, 2012-01-31 15:42

Nekem nem lett szöszös a gombóc. Kicsit lisztezd be az aljukat. Vagy a fémszűrős megoldás is jónak tűnik.

726
finomliszt 50 dkg
élesztő 2 dkg
víz 2 dl
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
instant kakaópor 4 ek
tej 5 dl
cukor 3 ek
vaníliás pudingpor 0.5 csomag